(OSS)
(OSS)

Odličje sad sasvim blizu - i to deveto u nizu! Dale Čehinjama set fore, pa ih uništile

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.08.23. | 21:50

Odbojkašice Srbije ušle u polufinale Evropskog prvenstva u Briselu posle trijumfa protiv Češke - 3:1

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Još jedna evropska medalja je veoma blizu! Dale su Srpkinje jedan set fore rivalkama iz Češke da pomisle da mogu do nekakvog čuda i senzacije, a onda su im onaj najsuroviji način srušile te nerealne snove. Odigrale su naredna tri kao mašina i poslale jasnu poruku protivnicama koje ih čekaju na naredne dve stanice - da su one u Brisel došle po evropsku titulu - 3:1 (24:26, 25:17, 25:11, 25:14).

Izabrane vesti

U polufinalu će Gvidetijeve izabranice igrati u petak protiv Holanđanki od 20.30 časova. Pre toga će na teren u atraktivnijem obračunu, makar na papiru, izaći Italija i Turska (17.00 časova).

Tijana Bošković je bila najbolja i na ovom duelu - skupila je čak 33 poena za četiri seta - što je njen najbolji učinak na ovom EP. Maja Aleksić je pratila sa 16, Jovana Stevanović je imala 10, Sara Lozo devet, a Bianka Buša osam. U protivničkom taboru najbolja je bila Mihaela Mlejnkova sa 19 poena.

Ponovo su se vratile muke u prvom setu, koje su postojale u grupnoj fazi. Baš kao i na nekim mečevima u Gentu, nisu odbojkašice Srbije dobro ušle u utakmicu. Čehinje su delovale na terenu kao da imaju krila, igrale su mnogo bolje nego što se od njih očekivalo, bilo je jasno koliko imaju veliki motiv da pokažu da ipak nisu toliki autsajder, kao što su u najavama predstavljene. Tijana Bošković je u uvodnom periodu dala deset poena, prolazila je u napadu i zakuvavala lopte kao od šale. Kod ostalih devojaka se videlo da nisu u idealnom elementu, pa zato Srbija nikako nije mogla da se odlepi. A u završnici je stala i glavna karika. Boškovićeva je izblokirana na 23:23, potom je na 24:24 pogrešila servis. Čehinje su iskoristile priliku koja im se ukazala i sa širokim osmesima završile prvi set - 26:24.

Znalo se da će se situacija promeniti. Prosto nije bilo realno ni da rivalke nastave u ovako dobrom ritmu, a ni da Srbija dozvoli da je na ovaj način dobija ekipa koja ne pripada njenom rangu. Umesto mlade Aleksandre Uzelac, kod koje je bilo vidljivo da joj nedostaje iskustvo za ovakve mečeve, ušla je Sara Lozo - igračica koja je prošle godine bila pravi Santarelijev džoker. Trgle su se naše reprezentativke, a posebna razlika se videla kod srednjih blokera. Sjajno su tim povukle Maja Aleksić i Jovana Stevanović, pokazale su koliko su dominantnije od rivalki na istoj poziciji. Na njihovim krilima Srbija je izgradila veliku prednost i nije je više ispuštala. Proradio je blok, bile su ubojite u napadu i sve je bilo bolje po naš tim. Kad im je stigla podrška u napadu i od Tijane, Bianke i Sare - razlika je otišla na ogromnih plus devet. Na drugoj strani je samo Mlejnkova ostala na nivou iz prvog seta, sve ostale njene saigračice su bile zaustavljene. Drugi čin je završen rezultatom - 25:17.

U trećem periodu su svetske šampionke od početka pokazale ko su... Otvorile su ga serijom 5:0 i odmah nametnule ritam koji im odgovara. Nisu se više Čehinje radovale kao na početku, sve nervozniji je bio i selektor Anatasopulos. Sve je štimalo kako treba u našem timu, sa svih strana je bila opasna Srbije. Tijana je bila nezadrživa, ali pratile su je i ostale. Nisu više rivalke znale šta ih je snašlo u Briselu. Stvari su bile postavljene na željeno mesto i nikakve dileme oko pitanja pobednika nije bilo. Sara Lozo je stavila tačku na ovaj deo igre - 25:11.

Tijana Bošković (OSS)Tijana Bošković (OSS)

Kao i prethodni, tako su i četvrti set svetske prvakinje započele furiozno, nije mnogo prošlo a već je na semaforu pisalo 5:0. Smanjile su protivnice zaostatak, učinile još neki deo utakmice zanimljivim, ali spasa im nije bilo. Maja Aleksić je nastavila da im pravi pometnju, podigla je zid na mreži i prolaza nije bilo. Odvela je Srbiju na 14:10 i bilo je potrebno samo da u laganom ritmu devojke privedu meč kraju.

Spremne su za polufinale, a medalja je sasvim blizu! Verovali ili ne - deveta u nizu.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Četvrtfinale

Utorak - Firenca

Holandija - Bugarska 3:0 (25:11, 25:13, 25:19)

Italija - Francuska 3:0 (25:14, 29:27, 25:13)

Sreda - Brisel

Turska - Poljska 3:0 (25:23, 25:22, 25:18)

Srbija - Češka 3:1 (24:26, 25:17, 25:11, 25:14)

Polufinale - 1. septembar u Briselu

17.00: Italija - Turska

20.30: Srbija - Holandija

Finale i za 3. mesto - 3. septembar u Briselu

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.Tijana BoškovićMaja AleksićJovana Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara