Deneš Varga (©European Aquatics)
Deneš Varga (©European Aquatics)

Odlazak još jedne velike 'desetke': Deneš Varga stopama Filipa Filipovića

Vreme čitanja: 2min | uto. 11.06.24. | 21:53

Legendarni mađarski vaterpolista ide u penziju, ali prvo Olimpijske igre u Parizu

Vaterpolo posle ovoga leta više neće biti isti. Dve legendarne ‘desetke’ više neće biti u bazenu. Deneš Varga je odlučio da krene stopama Filipa Filipovića. Dosta je bilo, kucnuo je čas da se posveti drugim stvarima.

I legendarni mađarski vaterpolista ide u penziju, međutim, veliko finale Lige šampiona protiv Pro Reka neće mu biti poslednja utakmica u karijeri. U klupskoj – da, ali ne i sveukupno. Jer, pre no što jedan od najvećih umetnika završi sa aktivnim bavljenjem vaterpola učestvovaće na Olimpijskim igrama u Parizu, i pokušati da dođe do drugog zlata.

Izabrane vesti

Još davne 2004. godine je Deneš Varga debitovao u Ujpeštu i počeo da niže uspehe na svim poljima. Kolekcija trofeja i medalja sa klubom u kome je ponikao, Vašašem, Solnokom, Ferencvarošem i riječkim Primorjem, jedinim inostranim klubom za koji je nastupao, impozantna je:

Olimpijske igre (zlato, bronza)

Svetsko prvenstvo (dva zlata, dva srebra)

Evropsko prvenstvo (zlato, dva srebra, dve bronze)

Svetska liga (tri srebra)

Svetski kup (srebro)

Liga šampiona (tri zlata, dva srebra)

Superkup Evrope (tri zlata)

Mađarski šampionat (12 zlata, dva srebra, bronza)

Mađarski kup (tri zlata)

Hrvatski šampionat (zlato, tri bronze)

Dakle, ovaj niz bi mogao da bude uvećan ukoliko se Mađari nađu na pobedničkom podijumu na Olimpijskim igrama u Parizu. Želja popularnog Dumija bila je da završi ciklus sa državnim timom, kome je mnogo toga dao.

Deneš Varga je u dogovoru sa rukovodstvom Ferencvaroša odlučio da klupsku karijeru završi na Malti sa peharom Lige šampiona u naručju, ali mu to neće biti poslednji meč u kapici velikana iz Budimpešte. U planu je oproštajna utakmica. Poznajući Mađare i koliko cene vaterpolo ikone – a Deneš Varga to svakako jeste – neće biti iznenađenje ukoliko ona bude upriličena na bazenu Alfred Hajoš, na Margit Sigetu.

Svetski vaterpolo će od iduće sezone biti siromašniji za dve ‘desetke’ iz klase ‘88: Filipa Filipovića i Deneša Vargu, ljude koji su obeležili jednu epohu.


tagovi

Vaterpolo transferiVK Ferencvarošvaterpolo reprezentacija MađarskeDeneš Varga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara