Branislav Mitrović (©Reuters)
Branislav Mitrović (©Reuters)

Od finala sa Grcima na Olimpijskim igrama Srbija direktne konkurente za medalju nadigrala samo u Podgorici

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.03.23. | 11:53

Pre godinu dana Delfini su bili najbolji u kvalifikacijama Svetske lige, i tada su pobedili Helene, a danas ih očekuje novi okršaj sa timom Teodorosa Vlahosa (19.30)

Vrhunac najtrofejnije generacije bio je Rio de Žaneiro, posle prvog zlata na Olimpijaskim igrama usledio je pad, ali su vaterpolisti Srbije uspeli da izvuku i naredni ciklus. Završili su ga na identičan način kao prethodni - sa olimpijskim zlatom oko vrata. Okosnica se promenila, odlazak udarnih igala Delfini nisu spremno dočekali i drugu godinu zaredom prolaze kroz turbulentan period.

Prolazili su i drugi ili prolaze, ali od toga što je minulo leto okončano bez osvojene medalje - odigrana tri turnira - više zabrinjava činjenica da Srbija nije dobila niti jednog direktnog konkurenta za odličje. Uspeh nije ostvarila protiv nekog od članova “velike sedmorke” u grupnoj ili nokaut fazi. Pod najveće pobede mogu se zavesti dve nad Amerikom - grupa, pa razigravanje na Svetskom prvenstvu - protiv Crne Gore - takođe u razigravanju na istom šampionatu - i u kvalifikacionim utakmicama Svetske lige. 

Izabrane vesti

Zapravo, najbolja izdanja Srbija je pod komandom Dejana Savića posle Tokija prikazala u Podgorici na turniru Svetske lige. Zaličilo je tada da će dvostruki uzastopni olimpijski šampion znatno lakše proći kroz smenu generacija, da je neće osetiti u tolikoj meri, jer Delfini su porazili: Grčku, Španiju i Italiju. Renomirane protivnike, ekipe koje nisu previše menjale pred početak novog ciklusa i na prethodnim takmičenjima su potvrdile da su, uz Hrvatsku, najkompaktnije. 

Srbija je zauzela prvo mesto, odigrala je besprekoran turnir, ali u svemu tome ima i kvaka...

(1.85) Srbija (6.50) Grčka (2.55)

Italijani na turniru u Podgorici nisu bili u najjačem sastavu, nedostajala im je nekolicina bitnih karika. I nije naročito zabrinut bio Alesandro Kampanja, nije bilo njegovih žustrih reakcija kraj bazena, jer znao je da će tim biti daleko opasniji kada se svi igrači priključe. Španija je bila najveći zalogaj, sa njom su Delfini u polufinalu vodili najveću borbu. Bila je to, verovatno, i najbolja utakmica na kompletnom turniru, dok je Grčka bila bez dvojice klasnih šutera - Angelosa Vlahopulosa i Janisa Funtulisa

Prvotimac Olimpijakosa bio je povređen, dok je Angelos Vlahopulos slomio nos nastupajući za Novi Beograd protiv splitskog Jadrana. Turnir Svetske lige u Podgorici je pomalo i zavarao srpsku reprezentaciju, od leta su nastupili problemi. Srbija je izgubila tri ključne bitke na planetarnom i kontinentalnom prvenstvu: od Hrvatske u četvrtfinalu na bazenu “Alfred Hajoš”, te od Mađarske u grupnoj fazi, a zatim i Francuske u osmini finala u “Spaladium areni”. 

Aleksandros Papanastasiju (©Reuters)Aleksandros Papanastasiju (©Reuters)

Na veliku pobedu Srbija i dalje čeka i sa novim selektorom, Urošem Stevanovićem, neće je pronaći na novom turniru u Podgorici - jer, to su, takođe, samo kvalifikacije i sa drugačijim pritiskom će se ekipa nositi na najvećim takmičenjima - ali može da pronađe kartu do završnog turnira Svetskog kupa u Los Anđelesu. Što je prvi cilj nove generacije sa novim kormilarom, jer kroz pomenuto takmičenje može do Svetskog prvenstva u Dohi, a na njemu da obezbedi kartu za Olimpijske igre u Parizu. 

Trijumfom nad Australijom otvorila je Srbija turnir Svetskog kupa u Podgorici - paralelno se igra grupa i u Zagrebu - a u drugom kolu Delfini će se susresti sa Grčkom, koja je ovoga puta stigla u kompletnom sastavu. Teodoros Vlahos je u glavni grad Crne Gore poveo najbolje što ima: Janisa Funtulisa, Angelosa Vlahopulosa, Konstantinosa Genidunijasa, Stilijanosa Argiropulosa, Dimitriosa Nikolaidisa, Konstantinosa Kakarisa, Aleksandrosa Papanastasijua, Dimitriosa Skumpakisa, Emanuila Zerdevasa...

Igrače koji su Grčkoj doneli bronzu sa Svetskog prvenstva u Budimpešti, letos bili peti u Splitu - zbog povreda nije bilo Janisa Funtulisa i prvog golmana Emanuila Zerdevasa - a pre toga je dobar deo pomenutih igrača osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju. Dakle, stari znanci. 

I dok je Srbija startovala pobedom - nije uverljivo otvorila utakmicu, ali je tim Uroša Stevanovića u nastavku slomio Australiju, ponajviše zbog dobrog izdanja bekova, prevashodno Nemanje Stanojevića - Grčka je doživela poraz od Španije (11:8). Kod Crvene furije su briljirali golman Unaj Agire, koji je imao čak 12 odbrana, i Alberto Munaris Egana. Šuter Barselonete se u odsustvu prve zvezde Alvara Granadosa profilisao kao prvi strelac, ispalio je šest hitaca ka golu Grčke - pet ih je rasparalo mrežu. Kod Grka je samo Janis Funtulis dao dva gola, zakazala je teška artiljerija olimpijskog vicešampiona, ali će zasigurno biti na višem nivou u današnjem susretu. Moraće i Srbija da podigne broj obrtaja kako bi se nosila sa Helenima, ostvarila drugi trijumf i približila mestu za ukrcavanje na avion što krajem juna vodi za Los Anđeles.

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA PODGORICA:  

Sreda

Australija - Srbija 6:10

Grčka - Španija 8:11

Crna Gora - Gruzija 13:12

Četvrtak

Crna Gora - Španija 6:10

Gruzija - Australija 13:12

Petak

17.30: Španija - Gruzija

19.30: (1.85) Srbija (6.50) Grčka (2.55)

Subota

17.30: Crna Gora - Srbija

19.30: Grčka - Australija

Nedelja

17.30: Crna Gora - Australija

19.30: Španija - Srbija

Ponedeljak

17.30: Grčka - Gruzija

19.30: Australija - Španija

Utorak

17.30: Gruzija - Srbija

19.30: Crna Gora - Grčka

RASPORED SVETSKOG KUPA, GRUPA ZAGREB:

Sreda

Italija - Japan 13:7

Hrvatska - SAD 16:14

Francuska - Mađarska 6:10

Četvrtak

Hrvatska - Francuska 12:7

SAD - Japan 13:11

Petak

18.30: (2.55) Mađarska (6.50) Italija (1.85)

20.30: Francuska - SAD

Subota

18.30: Italija - Hrvatska

20.30: Japan - Mađarska

Nedelja

18.30: Hrvatska - Japan

20.30: Francuska - Italija

Ponedeljak

18.30: Amerika - Mađarska

20.30: Japan - Francuska

Utorak

18.30: Mađarska - Hrvatska

20.30: Italija - Amerika



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija GrčkeSvetski kupUroš StevanovićTeodoros VlahosJanis FuntulisAngelos Vlahopulos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara