Mirolsav Ranđić i Nikola Jakšić (©VK Novi Beograd)
Mirolsav Ranđić i Nikola Jakšić (©VK Novi Beograd)

Novi Beograd na pobedu od dostignuća za koje u Srbiji zna samo Partizan

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.05.24. | 20:58

Radnički se ugasio krajem treće deonice, što je šampiona iskoristio da napravi veliku seriju i preokrene za vođstvo u finalnoj seriji – 14:13

Dugo je Partizan dominirao, bio neprikosnoven. Osvojio je čak deset titula od izlaska Crne Gore iz zajednice sa Srbijom. Proteći će još mnogo vode dok neko ne bude svezao šest naslova prvaka, što je crno-belima pošlo za rukom. Ali, od večeras je Novi Beograd na pobedu od dostignuća za koje od samostalnosti zna samo sedmostruki evropski prvak.

Ni zlatnoj generaciji Crvene zvezde, koja je pokorila Evropu, nije uspelo da tri puta uzastopce bude šampion Srbije. I dalje je Partizan jedini klub je preko 1.000 dana zaredom nosio šampionsko zvanje. Ipak, to bi moglo da se promeni već iduće subote, kada će Novi Beograd biti u prilici, ovoga puta u Kragujevcu, da podigne pehar. Odbio je nalete Radničkog, odbranio domaći teren i poveo u finalnoj seriji Superlige – 14:13.

Izabrane vesti

Kolika god razlika da je u kvalitetu svih ovih godina, retko kada je Novi Beograd bez po muke izlazio na kraj sa Radničkim. Često je kragujevački klub znao da mu zastane kao kost u grlu, da bude kamičak u cipeli što žulja. Dobrano je šampion morao da se pomuči, nije mu bilo svejedno sredinom treće deonice kada je Kristijan Šulc sa nezgodne strane odapeo strelu i drugi put doneo timu iz Šumadije dva gola prednosti.

Ipak, ujedno je to bio i momenat kada se Radnički ugasio. Prestao je da igra, kao da je neko pritisnuo dugme i isključio napajanje. Nigde ga nije bilo skoro deset minuta, što je prvak Srbije i Jadrana znao da iskoristi. Napravio je veliku seriju, svezao pet golova i napravio preokret. Ponajviše zahvaljujući Marku Raduloviću i Radomiru Drašoviću, koji su sačuvali mirnoću i bili hladnokrvni dok je ostatak tima bio u minus fazi, a zatim i Alvaru Granadosu.

Španac je rešio brdo velikih utakmica u karijeri, bio je čovek odluke u još jednom takvom. Udarcem sa distance je u finišu doneo tri gola prednosti Novom Beogradu, a zatim u poslednjem minutu potvrdio pobedu. Sa četiri gola bio je najefikasniji akter prvog meča finalne serije Superlige, koji je domaćin na koncu dobio na jednu loptu.

Alvaro Granados (©VK Novi Beograd)Alvaro Granados (©VK Novi Beograd)

Strahovite probleme je ekipi Živka Gocića pravio Lazar Vićković. Sve je počelo od lucidnog udarca u bliži ugao Frančeska de Mikelisa. Bila je to samo jedna od situacija u kojima je italijanski golman loše reagovao, u kome je bio trom. Nekadašnji igrač Partizana razvlačio je odbranu novobeogradskog kluba, bio najveća pretnja u šutu sa distance. Tri puta je pogađao metu, a bitne role u fazi napada imali su i Kristijan Šulc, kapiten Filip Janković i Valiko Dadvani.

Dok je bio usredsređen, dok je imao snage – Radnički se nosio sa vicešampionom Evrope. Ali, ovo nije bio ni prvi, a ni poslednji put da Novi Beograd krajem treće četvrtine ubaci protivnika u mašinu i uključi centrifuge. Tako su najčešće prolazili gotovo svi na “11. aprilu” ove sezone, pa i prethodnih. Dobijao je mnogo domaćin od bekova, Nikole Jakšića i Radomira Drašovića kada se ponude kao drugo sidro. Profitirao je iz takvih situacija, a bio je na dobitku i kada se Miloš Ćuk diazo u napadima sa igračem više.

Ipak, dva najlepša detalja bila su čista genijalnost čoveka koji je Srbiji podario najviše radosti i Riječanina. Početkom meča Marko Radulović je predriblao golmana Stefana Todorovskog, koji je imao nekoliko izvrsnih odbrana u nastavku, i ušetao se u gol. Dok je Filip Filipović izveo maestralan lob u završnim minutima.

Individualni kvalitet Novog Beograda odneo je prevagu u prvoj utakmici finala Superlige. Radnički je priteran uz zid, naredne subote neophodna mu je pobeda u Kragujevcu kako bi produžio seriju i vratio je u Beograd.

NOVI BEOGRAD – RADNIČKI 14:13

(3:4, 3:3, 4:2, 4:4)

Beograd

Bazen: 11 april

Sudije: Raković i Anđelić

NOVI BEOGRAD: Nićiforović, Martinović 1, Skumpakis, Granados 4, Ćuk 2, Pijetlović, Drašović 2, Jakšić 2, Perković, Filipović 1, Lukić, Vlahopulos, De Mikelis, Radulović 2. Trener: Živko Gocić.

RADNIČKI: Virijević, Kojić, Stanojević 1, F. Janković 2, Cvetanov Ivanov, Gavrilović 1, Adeišvili, Dadvani 2, M. Janković 1, Vićković 3, Šulc 2, Pljevančić 1, Todorovski, Antić. Trener: Dragan Kozomora.

SUPERLIGA SRBIJE – FINALE

PRVI MEČ (BEOGRAD)

Nedelja (19. maj)

Novi Beograd – Radnički 14:13 (1-0 u seriji)

DRUGI MEČ (KRAGUJEVAC)

Subota (25. maj)

20.30: Radnički – Novi Beograd

***NAPOMENA: Ukoliko dođe do majstorice, igrala bi se 29. maja u Beogradu.


tagovi

Superliga Srbije u vaterpoluVK Novi BeogradVK RadničkiŽivko GocićUroš Stevanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara