(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Novi Beograd kroz dramu do finala Lige šampiona! Vlahopulos u ludoj završnici presudio Breši

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.06.22. | 19:37

Grk ohladio Petra Tešanovića šest sekundi pre kraja - 14:13

Igor Milanović je sinonim za uspeh. Gde se pojavi, a pažljivo bira klubove i radi samo sa suvim kvalitetom, tu su trofeji zagarantovani. Za tri meseca je petostruki osvajač Lige šampiona - dva puta kao trener i tri kao igrač - uneo dva pehara na “11. april”, sada je na korak od još jednog. Najvrednijeg. Novi Beograd slomio je žilavu Brešu u dramatičnoj završnici golom Angelosa Vlahoplusa šest sekundi pre kraja i plasirao se u finale Lige šampiona - 14:13 (3:4, 4:3, 2:3, 5:3).

Uništio je grčki srebrni olimpijac “svoje”. Minule sezone Angelos Vlahopulos bio je najbolji strelac Lige šampiona, vodio je Brešu do bronze u društvu najboljih, a ove je povukao obarač i u spektakularnoj završnici Petra Tešanovića pretvorio u tragičara. Crnogorski golman je preuzeo odgovornost u finišu, zaplivao je ka golu Novog Beograda, rasplaio i pocepao mrežu! Zaličilo je da će scenario biti filmski, da će Breša otići u prvo finale Lige šampiona - Grk je nešto drugo isplanirao. Odapeo je strelu, provukao loptu ispod Tešanovićeve desne ruke i izazvao erupciju oduševljenja na tribinama.

Izabrane vesti

Strašan je igrač Angelos Vlahopulos, jedan od najboljih šutera današnjice, i to ne pokazuje u malim utakmicama, već onda kada je vruće. Kada gori pod nogama, a Novom Beogradu večeras jeste. Strahinju Rašovića nije išao šut - sve je počelo od onog promašaja u kontri, tačnije odbrane Petra Tešanovića - Radomir Drašović dobio je isključenje, a Dušan Mandić markiran je u finišu. Grk je pokazao da je skovan za velika dela. U polufinalu Lige šampiona - pet golova i bez promašaja! Zato je i doveden iz Breše, da uništi najbolje ekipe na svetu. Da pronađe šifru za najbolje odbrane. 

Zaštitni znak Breše je odbrana, do savršenstva je Alesandro Bovo doveo taj segment igre. Perfektno su Italijani vršili korekcije, ni kada imaju igrača manje u bazenu defanziva nije trpela. Bekovi italijanskog viceprvaka su u prvom poluvremenu ugušili centre Novog Beograda, dok je spoljna linija tek u svakom drugom ili trećem napadu uspevala da raspali. Ali, kada je to činila, završavalo se pogocima. 

Nije se nagradila Breša za defanzivnu kliniku, veliki proj udaraca stizao je samo do Žoaa Pedra Fernandesa Koimbre, koji je otkrovenje ovog Fajnal-ejta LIge šampiona među stativama. Brazilski golman je činio čuda, hrpom intervencija je davao drugu šansu novobeogradskom klubu i frustrirao Brešine šutere. Pravila je Breša korak napred, pa se vraćala unazad, a u nekoliko navrata i preška je bila saveznik organizatora turnira.

Nikolas Konstantin Bikari je pokazao da je postao svestran, da može da preti sa svih pozicija. A, Vinčenco Rencuto i Vinčenco Dolče su pusti magiju koju su krili u četvrtfinalu. Dalekometnom paljbom italijanski vicešampion “probijao” je brazilskog golamana, ali nigde u prvom delu igre nije bilo Stefana Lunga. Glavna haubica italijanskog tima sita se ispromašivala, da je jedan od tri hica rasparao mrežu, Novi Beograd ne bi pun elana dočekao poluvreme. 

Tražili su se šuteri Novog Beograda, imali su problem da uopšte dođu u poziciju da upute udarac ka golu Petra Tešanovića, pa su bili primorani i na očajničke poteze. Ali, i da dosta ranije izvuku kečeve iz rukava. Takav je bila šrauba Dušana Mandića, koji je sa krila pogodio bliži ugao. 

Rasla je tenzija u bazenu, a voda je prvi put dostigla tačku usijanja kada je Radomir Drašović zaradio trajno isključenje sa pravom zamene. Ubrzo je i Đorđe Vučinić dobio treće isključenje - prethodila mu bomba Dušana Mandića - a Edoardo di Soma je svezao treći gol u nizu, prvi iz peterca. Veliku štetu domaćinu turnira napravio je i srpski centar Đorđe Lazić, koji je dva puta kod druge stative spuštao loptu u gol, ali sve je palo u vodu kada se aktivirao Angelos Vlahopulos. Odigrao je besprekornu završnicu i udruženim snagama sa Nikolom Jakšićem - postigao bitan gol za vođstvo - srušio Italijane, kojima ni spektakularan pogodak čuvara mreže Petra Tešanovića nije pomogao da dođu makar do penala.

BREŠA - NOVI BEOGRAD 13:14

/4:3, 3:4, 3:2, 3:5/

Beograd

Bazen: 11. april

Sudije: Margeta (Slovenija), Cvart (Holandija)

BREŠA: Tešanović 1, Dolče 1, Prešuti, Bikari 1, Lazić 2, Vapenski 1, Rencuto 2, T. Đanaca, Alesijani 1, Lungo 1, Di Soma 3, Đito, M. Đanaca.

NOVI BEOGRAD: G. Pijetlović, S. Rašović, Mandić 3, Martinović 1, Vučinić 1, D. Pijetlović 1, Gogov, Jakšić 1, Perković 1, Vlahopulos 5, Drašović 1, V. Rašović, Fernandes.

F8 LIGE ŠAMPIONA - POLUFINALE:

Petak

Breša - Novi Beograd 13:14

20.30: (1.40) Pro Reko (8.00) Ferencvaroš (4.00)

***kvote su podložne promenama 

F8 LIGE ŠAMPIONA - RAZIGRAVANJE OD 5. DO 8. MESTA:

Petak

Hanover - Marselj 11:9

Barseloneta - Jug 12:9


tagovi

Igor Milanovićvaterpolo SrbijaLiga šampiona u vaterpoluVK BrešaVK Novi BeogradDušan MandićAngelos VlahopulosĐorđe LazićStrahinja RašovićRadomir Drašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara