(©Reuters)
(©Reuters)

Noris otpisao pobedu Meklarena do kraja sezone: Konkurencija prebrza za mene

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.10.23. | 16:14

Britanac je u poslednje četiri trke tri puta završio na drugoj poziciji

Na samom startu trke koja se održala prošlog vikenda na stazi Kota u Teksasu, ulazeći u prvu krivinu Lando Noris je preuzeo vođstvo od Šarla Leklera, a izgubio ga je odlaskom na promenu pneumatika u 17. krugu. Ubrzo se vratio mladi Britanac na čelo karavana, ali ga je nezaustavljivi Maks Verstapen obišao u 28. krugu. Dvadeset krugova kasnije, motivisani Luis Hamilton pretekao je Norisa za drugo mesto, a vozač Meklarena prošao je kroz cilj kao trećeplasirani sa prednošću od pet sekundi nad Karlosom Sainsom.

Nekoliko sati nakon završetka trke, Noris je bio promovisan na drugo mesto nakon što je Hamilton diskvalifikovan zbog preterane potrošnje daske na podu bolida, čime se u poslednje četiri trke tri puta popeo na drugi stepenik pobedničkog postolja. Takođe, Noris je za šesto mesto u šampionatu vozača posle diskvalifikacije Leklera (isti razlog kao Hamilton) obišao vozača iz Monaka za samo osam poena.

Izabrane vesti

Iako je vozač Meklarena bio zadovoljan trkom u Ostinu, plaši se da mu ponestaje prilika da ove sezone prvi put u karijeri trijumfuje na trci Formule 1.

„Da li mislim da su nam najbolje šanse nestale? Rekao bih da. Mislim da je Katar bila naša najbolja prilika da pobedimo u trci, ali i tu sam propustio. Ne želim da kažem ne, ne kažem nikad. Mislim da do kraja sezone nema više staza velike brzine u stilu Suzuke i Katara koje nam odgovaraju. Želim da se nadam da možemo da postignemo dobre rezultate i mislim da ćemo i dalje moći da se borimo za pobedničko postolje, ali ovi momci su previše brzi za mene“, rekao je Lando Noris.

Gledajući prema četiri trke koje su pred nama, svaka od četiri staze (Meksiko, Brazil, Las Vegas i Abu Dabi) ne bi trebalo da odgovara ekipi Meklarena čije su slabe tačke krivine niskih brzina.

„Ako pogledate koliko smo loši tokom malih brzina, ne radujem se Brazilu“, objašnjava Noris, a onda dodaje:

„Mislim da ćemo tamo biti prilično šokantni. Vegas i Abu Dabi će verovatno biti bolji“.

Primer Meklarenovog problema sa krivinama niskih brzina, za koji se nadaju da će nestati dolaskom novog bolida za 2024. godinu, je greška koju je Noris napravio u ukosnici u 11. krivini, posle koje je Verstapen preuzeo vođstvo. Šef tima Andrea Stela izneo je svoje mišljenje o ovoj naizgled sitnoj, ali ipak skupoj grešci.

„Kočenje na ulasku u 11. krivinu a zatim trakcija na izlasku iz 11. krivine je najproblematičnija faza iz ugla performansi bolida. Nije bilo iznenađujuće, to ima veze sa neravninama, kočenjem i trakcijom u dve krivine sa veoma niskim brzinom, za koje smo već rekli da znamo da autu ne leže. To je spomenuto tokom razvoja, ali u ovoj sezoni nema preokreta da bi se ovo popravilo“, poručio je Stela.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 je ovog vikenda u Meksiku (nedelja, 21.00), a program počinje prvim treningom u petak od 20.30 po srednjoevropskom vremenu.


tagovi

Formula 1Lando Noris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara