Ejdan Hačinson je favorit za broj 1 na ovogodišnjem draftu (©AFP)
Ejdan Hačinson je favorit za broj 1 na ovogodišnjem draftu (©AFP)

NFL draft 2022: Kvoterbekova ni za lek, zvezde su edž rašeri, teklovi i kornerbekovi

Vreme čitanja: 9min | čet. 28.04.22. | 08:05

U petak ujutru u Las Vegasu 32 tima u omiljenom sportu Amerikanaca biraju pikove prve runde. Za razliku od prethodnih godina vlada neizvenost oko broja 1 – Ejdan Hačinson sa Mičigena ili Trejvon Voker sa Džordžije

Pošto su Los Anđeles Remsi osvojili Superboul titulu u februaru ove godine u veoma uzbudljvoj utakmici protiv Sinsinati Bengalsa (apsolutno neočekivanih učesnika ovogodišnje utakmice svih utakmica) i posle prvog talasa prelaznog roka, vreme je za drugi najpopularniji događaj u američkom sportskom svetu – NFL draft, koji se održava u Las Vegasu od 28. do 30. aprila ove godine.

Prvo veče NFL drafta najgledaniji je događaj u SAD posle Superboula, koji će, kako stvari stoje, iz godine u godinu samo rušiti rekorde gledanosti. U tri dana, koliko traje ova nesvakidašnja manifestacija mnoge NFL franšize u potpunosti preokreću svoju sudbinu, biraju najbolje mlade atlete koji izlaze s koledža i integrišu ih u svoj tim s ciljem da na kraju budu Superboul šampioni.

Izabrane vesti

Primera u kojima su timovi ispravnim ili pogrešnim izborima određenih igrača na određenim pozicija franšizu skrenuli putem uspeha (ili ambisa) je nebrojano mnogo, tako da ne očekujemo da ova sezona bude izuzetak. Ipak, ovogodišnji draft biće dosta specifičniji od ostalih, pre svega zbog toga što je ponuda igrača na najvažnijoj poziciji, a to je mesto kvorterbeka, izuzetno slaba. To će, sasvim sigurno, otvoriti prostor nekim drugim igračima, na drugim pozicijama, da dočekaju svojih par minuta slave, ali i par desetina miliona dolara na bankovnom računu.

Draft će biti specifičan i po tome što, kao retko kada u poslednjih nekoliko godina, ne postoji konsenzus oko toga ko će biti prvi pik. Ne postoji konsenzus ni oko toga da li će svi timovi sa vrha drafta birati po trenutnom redosledu, ili ćemo možda svedočiti nesvakidašnjim trejdovima u samom vrhu drafta.

Pre nego što detaljnije analiziramo prospekte ove sezone, čitaocima ćemo dati kratak pregled toga šta je zapravo NFL draft. U najkraćim crtama, draft je redovna godišnja manifestacija u kojoj 32 NFL franšize po unapred određenom redosledu, tokom sedam rundi, biraju mlade igrače koji upravo izlaze sa koledža i kreću putem profesionalnog angažmana. Najgore pozicioniran NFL tim iz minule sezone ima prvog pika na draftu i samim tim izbor najboljeg dostupnog igrača, zatim drugi najslabiji tim ima drugog pika, i tako dalje.

Petak, 01.00: (2,25) Toronto (12,5) Filadelfija (1,80)

Ovaj sistem je zamišljen tako da obezbedi ravnopravnost timova koji se takmiče. Onaj tim koji je bio loš, može kroz draft i izbor novih superzvezda da podigne franšizu na viši nivo i postane kompetitivniji (nasuprot, na primer, NBA draftu u kojem sistem lutrije ne garantuje najlslabijem timu da će imati najvišeg pika).

Franšize uglavnom preokreću svoju sudbinu onda kada izaberu kvorterbeka za budućnost, ali ima puno primera u kojima su i hvatači, tajt endovi, defanzivci, a ponekad čak i igrači specijalnog tima bili ti koji su značajno unapredili status nekog NFL tima. Čast da ove sezone bira prvi imaće ekipa Džeksonvil Džeguarsa, zatim idu Detroit Lajonsi, Hjuston Teksansi, Njujork Džetsi…

KOME TREBA KVORTERBEK, OVE SEZONE NEĆE IMATI MNOGO SREĆE

Malik Vilis (©AFP)Malik Vilis (©AFP)

Tokom prošlog NFL drafta čak pet kvorterbekova izabrano je u prvih 15 pozicija na draftu, što je bio svojevrstan istorijski presedan, ali i potvrda da je QB klasa minule sezone bila izuzetno jaka. Lourens, Lens, Filds, Džons, Vilson, samo su neki od igrača koji su postali (ili će postati) nova lica svojih franšiza, a timovi kao što je San Francisko su investirali mnogo kapitala iz narednih godina kako bi se popeli na poziciju tri na prošlogodišnjem draftu i došli u poziciju da biraju jednog od najperspektivnijih mladih igrača, Treja Lensa.

Ove sezone, na žalost po timove koji imaju slične potrebe, ponuda kvorterbekova je prilično tanka. Keni Piket, Malik Vilis i eventualno Desmond Rider mogli bi da budu igrači koji će biti izabrani u prvoj rundi, ali ne bi bilo nikakvo iznenađenje da niko od igrača na najvažnijoj poziciji u američkim sportovima ne bude izabran u prvih 10. Ove godine prospekti su prilično sirovi u smislu iskustva, tehnike, atleticizma i razumevanja kompleksnih napadačkih šema, što je sveukupno imalo uticaj na to kako ih timovi posmatraju ovog proleća. Prema najavama američkih eksperata, QB klasa naredne sezone biće možda i istorijski jaka, tako da će timovi pažljivo birati ove sezone i spremati se za narednu kada će biti u boljoj poziciji da izaberu komandanta svog napada.

S obzirom na razvoj situacije, neki drugi igrači biće u poziciji da budu izabrani jako visoko, a NFL pijaca koja je započela pre nekoliko nedelja dala nam je naznake kako bi timovi sa vrha drafta mogli da biraju (iako to nije sigurno, i to je ono što ovaj draft čini nepredvidivim i zanimljivim.

IZBOR PRVOG PIKA I DALJE NIJE SIGURAN, SVE KARTE SU OTVORENE

Ove godine čak ni za prvog pika ne možemo 100 odsto biti sigurni ko će sa kačketom i dresom izaći na pozornicu (kao što smo bili prošle sezone za Lourensa, Vilsona i Lensa kao prva tri pika), ali sve govori u prilog tome da će Džeksonvil na kartici prvog pika napisati ime defanzivnog enda – da li će izabrati edž rašera, defanzivca Ejdana Hačinsona, sa univerziteta Mičigen, koji je svojevremeno pohađao Tom Brejdi, ili Trejvona Vokera sa Džordžije, i dalje ostaje nejasno. Hačinson je izuzetan atleta, brz, okretan i snažan, imao je neverovatnu produktivnost na koledžu i podjednako dobro može da napada kvorterbeka i zaustavlja trčanje.

Hačinson je i pre par meseci bio u konverzaciji za pika broj jedan, ali pre početka prelaznog roka nije bilo jasno da li će Džeksonvil više tražiti pomoć u ofanzivnoj liniji ili odbrani. S obzirom na neke od poteza u martu, kada su osnažili ofanzivnu liniju, više nema dileme da će tim s Floride napraviti preorijentaciju ka defanzivnoj liniji.

Lepota ovog drafta leži u tome što se, u bukvalnom smislu, gotovo ništa ne zna. Ko će biti u top pet pikova je nejasno, a čak postoji i opcija da Detroit trejduje svog drugog pika nekom od timova, koji bi za tu uslugu mogli da plate papreno. Neki od kandidata za poziciju broj dva su, pored pomenutog dvojca Hačinson/Voker i Kejvon Tibodo, još jedan edž rašer i sejfti Kajl Hamilton. Hjuston i Njujork Džetsi bi mogli da biraju kornerbekove Dereka Stinglija ili Ahmada „Sosa“ Gardnera, samo je pitanje u kom redosledu. S obzirom na slabu QB klasu otvara se prostor za neke od manje atraktivnih, ali izuzetno bitnih pozicija kao što je ofanzivna linija ili pozicija lajnbekera, tako da su neka od imena koja će sigurno čuti svoje ime prve večeri ove velelepne manifestacije (samo ne znamo s kog mesta) Čarls Kros, Nakobi Din, Evan Nil, Ikem Ekvonu, Devin Lojd

NAVIJAČI VOLE ATRAKTIVNE HVATAČE, A NAJBOLJI MEĐU NJIMA JE POVREĐEN

Džejmison Vilijams (©AFP)Džejmison Vilijams (©AFP)

Da nije doživeo kidanje prednjih ukrštenih ligamenata, hvatač Alabame Džejmison Vilijams bio bi sigurno top 5 ili top 10 pik na draftu. Ovako, s obzirom na to da će zbog rehabilitacije morati da propusti deo priprema i sezone, „pašće“ na draftu na neku nižu poziciju, u tim koji je spreman da čeka da se on oporavi i pokaže da li je spreman da svoju nerealnu brzinu presene na NFL nivo.

Draft je, između ostalog, zanimljiv i zbog toga što povrede igraju jako veliku ulogu - Vilijams je top 10 talent, ali sa prvih deset pozicija timovi moraju da biraju igrače koji će igrati odmah i koji će odmah praviti razliku. Njihovi ugovori su veći, samim tim predstavljaju i skuplju investiciju. Vilijams će, zbog toga, otići u tim koji će imati luksuz da ga sačeka, ali koji u budućnosti može da dobije apsolutnu superzvezdu. Alabama je jedan od najjačih koledža u sportskoj istoriji Amerike, i nema nikakve sumnje da će puno njihovih igrača biti izabrano ove sezone, zajedno sa kolegama iz Džordžije, LSU-a…Od ostalih hvatača svoje ime prve večeri verovatno će čuti i Geret Vilson, Kris Olave, Kristijan Votson, možda i Džahan Dotson, Drejk London, Skaj Mur

Što se tiče pozicije kornerbeka, posle pomenutih Stinglija i Gardnera treba očekivati da će u prvoj rundi biti izabrani Trent MekDafi, Endrju But Junior, Kair Ilam i možda Kajler Gordon i Dakston Hil.

DŽORDAN DEJVIS MOGAO BI DA BUDE NAJVEĆA „KRAĐA“ PRVE RUNDE

Džordan Dejvis (©AFP)Džordan Dejvis (©AFP)

Prosečan NFL fan se najbolje upoznaje sa nekim prospektom tako što ga uporedi sa određenim igračem kojeg već poznaje i čiji stilovi igre i konstitucija su najsličniji. To je solidan prvi korak kako bi se utvrdilo šta taj igrač može da donese novom timu, ali nekada postoje izuzeci kao što je Džordan Dejvis sa univerziteta Džordžija.

Momak koji igra u srcu defanzivne linije se sa svojih 155 kilograma kreće kao gazela, jako je teško uporediv sa bilo kojim igračem u istoriji lige. Momci takve konstitucije obično igraju na poziciji nouz tekla, gde učestvuju u zaustavljanju trčanja, guraju se sa “badžama“ u ofanzivnoj liniji, i ne izgledaju preterano atraktivno. Za tako specijalizovanu ulogu i relativno mali broj snepova po utakmici verovatno nema smisla nekoga uzimati previše visoko na draftu, ali Dejvis je igrač čiji potencijal ide u nebo, i u teoriji može mnogo da uradi. Igrač od 155 kilograma ne bi trebalo tako lagano da se kreće, ali Dejvis to upravo radi i na taj način defanzivnim koordinatorima daje jako puno kreativnih opcija.

Dejvis može da brani trčanje, da napada kvorterbeka iz srca defanzivne linije (tačno nasuprot centru suparničkog tima), može čak i sa drugih pozicija, iako nije imao preterano mnogo iskustva sa tim na koledžu. Zbog nerealnih fizičkih predispozicija mogao bi da bude visoko pozicioniran na draftu, ali zbog nedostatka isksutva na koledžu mogao bi da padne niže. Šta će se zapravo desiti, ostaje da se vidi, ali ovo je igrač koji bi mogao da bude najveća „krađa“ na draftu, s obzirom na svoj neverovatan potencijal.

NOVA REALNOST POSLE BASNOSLOVNIH UGOVORA OVOG PROLEĆA

U zaključak cele priče oko NFL drafta možemo da uplovimo analizom svega onoga što se dešavalo u prethodnih 40-ak dana, kada je zvanično otvorena pijaca za narednu sezonu, u kojoj su timovi potpisivali slobodne agente, međusobno trejdovali jedni sa drugima i okretali nove listove u istorijama svojih timova.

Ono što apsolutno odskače od svega su basnoslovni ugovori koje su dobijali igrači na pozicij vajd risivera. Devante Adams i Tajrik Hil prevodili su blokbaster trejdove ovog proleća, dobili najviše garantovanog novca u istoriji ove igre i zauvek pomerili granice tržišta hvatača. Imuni na njihove bogovske ugovore nisu mogli da ostanu igrači koji ove sezone stiču pravo na produženje svojih ruki ugovora kao što su Dibo Semjuel, Teri Meklorin, Ej Džej Braun i Di Kej Metkaf…neki od njih su javno zatražili trejd i saopštili da neće više da igraju za svoje timove ukoliko ne dobiju veće ugovore od onih koji su dobili Adams i Hil, što sapunicu zvanu prelazni rok čini još dramatičnijom.

Zbog načina na koji se pomera tržište timovi shvataju da je jedini održivi način poslovanja u budućnosti NFL draft. Draftovanjem hvatača timovi stiču četvorogodišnju kontrolu njihovih ugovora koji su jeftini, a pikovi prve runde imaju i opciju pete godine, tako da timovi koji draftuju te igrače imaju širok vremenski prozor da eksploatišu najbolje iz tih igrača.

Posle isteka ruki ugovora igrači koji su se pokazali obično potpisuju najjače ugovore u karijerama, a s obzirom na kretanje tržišta mnogi timovi neće moći to da plate. Zato i treba očekivati da će ove nedelje, ali i na budućim draftovima, biti sve više hvatača koji će biti draftovani u prve dve runde. Slično možemo očekivati i za druge „skupe“ pozicije kao što su kornerbek ili pes rašer, gde igrači neretko prelaze cifru od 20.000.000 dolara po godini.

Čeka nas još jedan uzbudljiv draft – sedite, i uživajte!

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Piše: Ognjen VUČELJIĆ


tagovi

američki fudbalNFLNFL draft

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara