Alvaro Granados i Andrea Fondeli (©Reuters)
Alvaro Granados i Andrea Fondeli (©Reuters)

Ne da se Italijanima sa Špancima ovoga leta: Oteše im svetsko zlato, pa ih ostaviše i bez evropske bronze

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.09.22. | 19:06

Crvena furija treća u Splitu, čovek odluke Felipe Perone

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Kako sa Španijom ovoga leta? Mađari znaju, ne i Italijani. Ostala je Crvena furija nedokučiva za četu Alesandra Kampanje. Posle svetskog zlata otela joj je i evropsku bronzu. Praznih šaka se Italijani vraćaju kući, Španci opet imaju razloga za radost. U Splitu mnogo manju, nego u Budimpešti, jer cilj je bilo objedinjenje dve krune - 7:6.

Izabrane vesti

Bronza nije nešto što će zadovoljiti apetite Španaca i Italijana, naročito ne posle finala Svetskog prvenstva. U skladu sa tim su i ušli u meč za treće mesto - pomalo nezainteresovano. Ispraznile su ih dvonedeljne bitke, izgubljena polufinala dokusurila, a svetskog viceprvaka je “kočila” i kraća klupa. 

Vinčenco Rencuto se vratio u sastav, odslužio je dve utakmice kazne za podmuklo udaranje Kanstantsina Averke, ali je Italija posle poraza od Hrvatske ostala bez Edoarda di Some i Luke Marcijalija, koji su suspendovani zbog prigovaranja, odnosno udarca, a to je u postavu uguralo talentovanog Matea Jokija Gratu.  

Zagubili su se šuteri u prvom poluvremenu, nisu “pogodili” vrata Spaladium arene. Tumarali su po hodnicima i omogućili Marku del Lungu i Unaju Agireu da se nakupe lakih intervencija. Alberto Munariz u tom intervalu nije ni pokušao da ugrozi italijanskog čuvara mreže, Frančesko di Fulvio i Alvaro Granados su uputili tek jedan neprecizan udarac. 

Crvena furija pretila je isključivo na jedan način u tačno određenim situacijama - iz igrača više. Felipe Perone je servirao loptu na tacni Martinu Fameri, naturalizovanom Slovaku, višak prostora izazvan isključenjem iskoristio je i Alehandro Bustos, kao i Alberto Baroso.  

Do iznemoglosti su Italijani tresli okvir gola, fortuna im se osmehnivala povremeno, kada su Luka Damonte i Đakomo Kanela varali Unaja Agirea, a jedini čist šut do nastavka bio je ralizovan peterac Vinčenca Dolčea.  

Neverovatne stvari su se događale u Spaladium areni, ne pamti ovakav meč Crvena furija. Sa razdaljine od šest metara nije bila ni blizu da savlada Marka del Lunga, nestao je šut, ali je sve propuste zamaskiralo materijalizovanje igrača više. Do odlučujućeg perioda svetski prvak niti jednom nije dao gol na drugačiji način. Svi do jednoga su bili proizvod preagresivne igre zbog koje su Italijani ispaštali.  

Mark Larumbe, Alvaro Granados i Bernat Sanauha su držali plus na strani Španaca, ali završni udarac nije stizao. Frančesko di Fulvio i Lorenco Bruni, a posebno Marko del Lungo koji je u jednom napadu zaustavio tri šuta Rožera Taulja, režirali su dramu.  

Felipe Perone, MVP finala Svetskog prvenstva, postao je prvi Španac kome je proradila praćka u pozicionom napadu nakon obostranih isključenja i dodatnog za Matea Jokija Gratu. Obasjao je Crvenoj furiji put do bronze, poveo ih je do nove medalje. Unaj Agire “zaključao” je gol do kraja i Italija je postala dobitnik najomraženije, “drvene” medalje.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - FINALE:

Subota

20.30: (2.40) Mađarska (6.25) Hrvatska (1.95)

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - MEČ ZA BRONZU:

Subota

Španija - Italija 7:6

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - MEČ ZA PETO MESTO:

Subota

Grčka - Francuska 10:8

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE - MEČ ZA SEDMO MESTO:

Subota

Crna Gora - Gruzija 14:11


tagovi

Vaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija ItalijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluAlvaro GranadosAlberto MunarizFelipe PeroneUnaj AgireDavid MartinFrančesko di FulvioLuka DamonteMarko del LungoVinčenco DolčeĐakomo Kanela

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara