(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Najveća dinastija odlučna u nameri da produži tiraniju, a Beograd da podari Evropi novog kralja

Vreme čitanja: 6min | sub. 04.06.22. | 09:41

Finale Lige šampiona: Pro Reko juriša ka desetoj kruni, Novi Beograd ka vaterpolo istoriji

Atraktivnije finale LIge šampiona Beograd i Srbija nisu mogli da požele. Srpski klub ponovo se bori za evropski trofej, a da bi stao u red osvajača i pridružio se Partizanu, Crvenoj zvezdi i Bečeju, moraće da skine krunu najvećoj imperiji u svetu vaterpola.

Finale Lige šampiona i u njemu dva najveća projekta, dva skupocena tima i more zvezda sa brdom pehara i medalja u svom vlasništvu. Pro Reko brani titulu osvojenu pre godinu dana u srpskoj prestonici, izazivač je debitant u finalu - Novi Beograd (19.30). 

Izabrane vesti

Teži zadatak da se popne na krov Evrope nije mogao ni da zamisli novobeogradski klub, spram njega stoji najveća sila, devetostruki šampion Starog kontinenta. A, iza Pro Reka ljudi koji žive za vaterpolo i ne žale niti za jednim uloženim evrom, jer za vreme njihovog boravka na Punta Santa Ani od Pro Reka su napravili instituciju nalik Real Madridu. Organizaciono i platežno najmoćniji klub na planeti postao je suvereni vladar Italije - ima 34 nacionalne titule i 16 kupova - dolaskom biznismena Gabrijelea Volpija, a po završetku igračke karijere u predsedničku fotelju postavljen je legendarni italijanski as Mauricio Felugo

Od sedam Pro Rekovih trofeja Lige šampiona, koliko ih je osvojio u ovom milenijumu, Mauricio Felugo je noseći kapicu pet puta krunisan. Golovima nije doprineo samo onoj prvoj i prošlogodišnjoj, a predsednik slavnog italijanskog kluba doputovao je u Beograd da na licu mesta gleda Pjetra Filjolija kako ga sustiže. Šest trofeja Felugo ima u Ligi šampiona - pored pet sa Pro Rekom podigao jedan i sa čuvenim Posilipom - a toliko će imati i Filjoli ukoliko Italijani na “11. aprilu” odbrane titulu. 

Na taj način stao bi Pjetro Filjoli rame uz rame sa Mauriciom Felugom i Đorđem Perišićem, koji su šest puta primali zlatne medalje u najjačem klupskom evropskom takmičenju. Perišić je sa Partizanom u šest finala osvojio isto toliko pehara i, možda, od večeras više neće biti jedinstven, pošto Filjoli zna kakav je osećaj prigrliti evrotitulu samo sa Pro Rekom. I tu nije kraj istoriji koju članovi italijanskog tima mogu da ispišu u Beogradu... 

Sandro Sukno je kao igrač Pro Reku doneo jedan trofej Lige šampiona, sada je na pobedu od ponavljanja tog dostignuća, ali kao trener. No, spram sebe ima čoveka koji je sinonim za uspeh i koji mu je već jednom “ukrao” titulu. Igor Milanović je 2015. godine predvodio Pro Reko do osme krune, a u finalu su Italijani srušili Primorje iz Rijeke, čija je udarna igla u bazenu bio Sandro Sukno. Hrvat ima priliku da se revanšira srpskog strategu, uđe u odabrano društvo i spreči Novi Beograd da dohvati treći pehar u dva meseca i obogati kolekciju.  

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Na strani Pro Reka je iskustvo igranja velikih utakmica, ali ne manjka ono ni Novom Beogradu, ma koliko to čudno zvučalo. Klubu kao klubu - da. Ali, igračima i mozgu operacije kraj bazena - definitivno ne. Petorica olimpijskih šampiona i srebrni iz Tokija, Angelos Vlahopulos, naigrali su se utakmica na život i smrt, jedina nedoumica je koliko su se ispraznili i da li se telo regenerisalo posle spektakularnog polufinala sa Brešom u kojem je Grk demonstrirao kakav je maestro. 

Angelos Vlahopulos je pre godinu dana, uz Mara Jokovića, bio najveća uzdanica Breše i najbolji strelac Lige šampiona. Terorisao je najbolje golmane sveta, a sinoć je pružio najdominantniju partiju na finalnom turniru u Beogradu. Radomir Drašović je zaradio direktno isključenje, nastala je rupa na bekovskoj poziciji i 179 centimetara visoki grčki vaterpolista perfektno ju je zakrpio. Nekadašnji igrač Vuljagmenija, Olimpijakosa, Posilipa i Breše je čitavo drugo poluvreme igrao opterećen ličnim greškama i pritom spakovao pet golova - bez promašaja iz igre - a poslednji je bio vrdan ulaska u finale. 

(2.55) Novi Beograd (6.50) Pro Reko (1.85)

Šest sekundi pre kraja Vlahopulos je poništio spektakularan gol sa osam metara crnogorskog čuvara mreže Petra Tešanovića, izbacio je “svoje” Italijane i oduševio Igora Milanovića.

“Rekao sam mojim igračima da su genijalci, jer nisu sproveli ništa iz našeg plana u prvom poluvremenu utakmice protiv Breše, a ostvarili smo ovakav rezultat. Njihovo srce veliko je kao planeta Zemlja - ono ih je dovelo do finala. Iznad Zemlje imam moje Sunce, Grka Angelosa Vlahopulosa, koji je jednostavno neverovatan. Iako smo previše grešili, velika hrabrost mojih igrača odvela nas je u finale. Ponosan sam što sam deo ovog tima. Čestitam svima na plasmanu u finale, posebno Dušanu Mandiću”, poručio je trener novobeogradskog kluba. 

Nije Angelos Vlahopulos raspucan kao protekle sezone, ali je ostao pretplaćen na bitne golove. 

“Kakav par spektakularnih golova! Prvo golmana Tešanovića, pa onda moj koji sam mu dao za pobedu. Bila je to prava drama, sjajan vaterpolo, ovo je ono što navijači priželjkuju. Mnogo je važno da navijači dobiju ovakve utakmice na finalnom turniru, to ih privlači, a podjednako je važno da mi imamo ovakve utakmice iza sebe. Kroz njih rastemo. Sada je najvažnije da se dobro odmorimo i psihički pripremimo za finale sa Pro Rekom”, rekao je junak Novog Beograda posle polufinala. 

(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Duško Pijetlović ima četiri trofeja Lige šampiona, Dušan Mandić dva, po jedan Nikola Jakšić i braća Rašović... Mnogi igrači - izuzetak ono koji su bili deo zlatne Zvezdine generacije - prvi put će na završnom turniru Lige šampiona igrati pred domaćom poblikom, iz toga će crpeti energiju. A, bazen će bez ikakve dileme biti pun. Možda i do poslednjeg mesta. To nekada ume da bude i faktor opeterećenja, a ono što sigurno ide na ruku Pro Reku jeste što je izbegao završnicu za infarkrt. 

Odisao je sigurnošću aktuelni šampion Evrope u polufinalu, rutinirao je mađarski Ferencvaroš, a utisak je da u Beogradu nije pokazao pun potencijal. Da je na videlo isplivao samo delić mogućnosti i da je najbolje sačuvao za kraj - za veliko finale.

“Pobedili smo dva odlična rivala u Beogradu - Barselonetu i Ferencvaroš. Ali, mi smo Pro Reko i želimo da osvojimo trofej. Sutra nas čeka teška utakmice, protiv domaćina turnira, sa Igorom Milanovićem na klupi. Bićemo spremni, mi smo uvek spremni. Imamo 15 momaka koji su spremni za najteže izazove”, podvukao je Sandro Sukno

Aleksandar Ivović, kapiten Pro Reka, na turniruje prvi strelac tima sa pet golova. Jedino je njega, Đakoma Kanelu i donekle Bena Haloka služio šut. Frančesko di Fulvio promašio je skoro sve, Gergo Zalanki takođe ima izuzetno loše procente šuta, ali i pobedonosni gol protiv Barselonete. Koliko zaigra može Pro Reko i da li je dozirano igrao - tačno onoliko koliko mu je potrebno za prolaz - odgovor će dati finale protiv tima koji je još pre početka sezone jasno izašao sa ciljeevima, a jedan je osvajanje Lige šampiona već u debitantskoj sezoni. 

“Igramo protiv tima koji je sastavljen da osvoji Ligu šampiona. Imaju petoricu olimpijskih šampiona, takođe i srebrnog sa Olimpijskih igara u Tokiju. I trenera koji dobro zna šta je potrebno da bi se pobedilo u finalu u uzeo trofej. Znam to dobro, jer me je vodio do titule u Ligi šampiona. Daćemo sve od sebe da pehar ostane u našem vlasništvu”, zaključio je kapiten devetostrukog prvaka Evrope. 

F8 LIGE ŠAMPIONA - FINALE:

Subota

19.30: (2.55) Novi Beograd (6.50) Pro Reko (1.85)

***kvote su podložne promenama  

F8 LIGE ŠAMPIONA - TREĆE MESTO:

Subota

17.00: (1.85) Breša (6.50) Ferencvaroš (2.55)

***kvote su podložne promenama 

F8 LIGE ŠAMPIONA - PETO MESTO:

Subota

14.00: (9.00) Hanover (13.0) Barseloneta (1.10)

***kvote su podložne promenama 

F8 LIGE ŠAMPIONA - SEDMO MESTO:

Subota

12.00: (1.55) Marselj (8.00) Jug (3.15)

***kvote su podložne promenama


tagovi

VK Novi BeogradPro RekoLiga šampiona u vaterpoluvaterpolo SrbijaIgor MilanovićSandro SuknoDušan MandićDuško PijetlovićNikola JakšićStrahinja RašovićViktor RašovićAngelos VlahopulosRadomir DrašovićAleksandar IvovićLuka LončarPjetro Filjoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara