Aleks Vlah (©Reuters)
Aleks Vlah (©Reuters)

Meč karijere senzacionalnog Aleksa Vlaha, Slovenci u četvrtfinalu

Vreme čitanja: 2min | pet. 02.08.24. | 21:30

Na krilima maestralnog asa Olborga tim Uroša Zormana dobio Japan sa 29:28 i plasirao se među osam najboljih na olimpijskom turniru za rukometaše

Nova rukometna "zver" zove se Aleks Vlah. Imao je blistvavu sezonu u Celju, prošlu proveo u danskom Olborgu, s kojim je bio vicešampion Evrope, znalo se da je prva zvezda Slovenije, a u Parizu je odigrao meč karijere. Sjajni levi bek vodio je Slovence do tesne pobede nad Japanom sa 29:28, pa je tim Uroša Zormana kolo pre kraja obezbedio četvrtfinale, a u nedelju će sa Nemačkom da se bori za čelo u Grupi A.

Vlah je dao 14 golova iz 20 pokušaja, od toga tri sa linije sedam metara. Jasno je da je kod njega dirigentska palica, da preuzima selekciju od starijih Deana Bombača, Jurea Doleneca, Boruta Mačkovšeka... Pre samo dve dve godine Srbija je eliminsala Sloveniju u baražu za SP sa sličnim igračima, na početku mandata Uroša Zormana. Ova selekcija napreduje krupnim koracima, bila je šesta u Evropi početkom godine, dok su Orlovi u padu, doživeli su krah u Minhenu na EP i neće ih biti naredne godine na SP u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Izabrane vesti

Levom beku Olborga je gol nedostajao da sruši rekord Poljaka Jeržija Klempela iz 1976. godine koji je na Olimpijskim igrama u meču protiv Tunisa dao 15 pogodaka.

Dean Bombač je postigao četiri gola. Golmani su imali samo sedam odbrana, Urban Lesjak pet, a Klemen Ferlin dve, ali i sa takvim slabim učinkom srušeni su odlični Japanci koji su pokazali da napreduju i da će u buudćnost biti još opasniji.

Subota, 09.00: (4,40) Mađarska (9,00) Holandija (1,30)

Azijsku selekciju je sa osam golova predvodio prošle sezone srednji bek Vardara Kosuke Jasuhira, dok se Naoki Fudžisaka šest puta upisao u listu strelaca. Čuvari mreže su imali devet intervencija, Takumi Nakamura pet, a Daisuke Okamoto četiri.

Egipat je naneo prvi poraz Norveškoj - 26:25 i obezbedio plasman u četvrtfinale Olimpijskih igra.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA RUKOMETAŠE – 4. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Petak

Mađarska – Danska 25:28 (14:16)

Argentina – Francuska 21:27 (8:15)

Hrvatska - Švedska 27:38 (15:18)

Nemačka - Španija 33:31 (20:18)

Japan - Slovenija 28:29 (15:15)

Norveška - Egipat 25:26 (13:14)



tagovi

Pariz 2024Rukometna reprezentacija SlovenijeAleks Vlah

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara