Mogu li vaterpolisti u polufinale? (©Reuters)
Mogu li vaterpolisti u polufinale? (©Reuters)

Majka svih utakmica

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.08.24. | 08:28

Četvrtfinale svi zovu najvažnijim mečom na svakom turniru

Nova dva četvrtfinala za srpske timove na Igrama u Parizu: najpre će košarkašice u 11 časova zaigrati protiv Australije, dok će vaterpolisti u 15.35 odmeriti snage sa Grčkom.

U jučerašnjim četvrtfinalima Srbija je imala učinak 1:1. Košarkaši su plesali na tankoj žici iznad ambisa, ali su pobedili Australiju, dok su odbojkašice razočarale porazom od Italije.

Izabrane vesti

Uvek i svuda kada sportisti pričaju o velikim takmičenjima, četvrtfinale označavaju kao najvažniju, najstresniju utakmicu na turniru. Kao majku svih utakmica. Razlog je vrlo jasan: tu si nadomak medalje, vide se njeni obrisi, ali ako izgubiš taj meč, gotovo je, ideš kući, bez šanse da se domogneš odličja. Kada se padne u polufinalu je, opet, nekako lakše, jer makar ostaje šansa da se boriš za bronzu. Mnogi to treće po vrednosti odličje vide kao utešnu nagradu u prvi mah, ali ona i te kako dobija na vrednosti kada vremenska distanca učini svoje.

Drugo, u četvrtfinalu se gotovo uvek igra protiv, uslovno rečeno, slabijeg protivnika nego na narednom stepeniku. Zato ispadanje nosi sa sobom i obeležje još većeg poraza. Recimo, da su košarkaši juče eliminisani od Australije, nacija bi to teško svarila. Eventualni poraz u duelu sa SAD sutra bi se lakše podneo.

Vaterpolisti Srbije, ali i selektor Hrvatske Ivica Tucak, više puta su u razgovoru sa medijima po završetku grupne faze istakli da sve što je bilo treba da se zaboravi i da sad tek kreće „ono pravo“.

Utisak srpskih izveštača u Parizu sve vreme tokom Igara je da su vaterpolisti čudovišno mirni. Iako su grupu odigrali ispod svakog nivoa, u njihovom stavu i izjavama nema ni trunke straha, panike, zabrinutosti. Deluju kao momci koji i te kako znaju šta rade. Sad, da li samo umešno kriju buru u grudima ili znaju nešto što mi svi sa strane ne vidimo, to ćemo videti već koliko danas u duelu sa Grčkom.

Uostalom, Mandić, Ranđelović i Jakšić su sve ovo, pa i još gore, prošli u grupnoj fazi Olimpijskih igara u Tokiju, kada je Srbiji pretilo ispadanje, kada su se kroz iglene uši provukli u četvrtfinale, a onda pregazili sve rivale na putu do zlata. Njih trojica bi mogli kao Boro Stjepanović u „Ko to tamo peva“ da kažu da su „sve ovo videli, ove ljude, ovu reku“...

Na papiru gledano ispada da je Grčka favorit: izgledala je bolje u grupi, jača je nego ikada... Ali, kao što rekosmo, četvrtfinale je neka druga „zverka“, koju ne mogu da ukrote baš svi. A, vaterpolisti Srbije deluju mirno kao da znaju za jadac...

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – ČETVRTFINALE:

Sreda

14.00: (4,50) Hrvatska (8,00) Španija (1,35)

15.35: (1,60) Grčka (7,00) Srbija (3,40)

19.00: (1,40) SAD (8,00) Australija (4,00)

20.35: (1,45) Italija (8,00) Mađarska (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Pariz 2024vaterpolo reprezentacija SrbijeOlimpijske igreOlimpijske igre 2024Vaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija Australijevaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara