Mikel Hansen, Benet Vigert i Lankses arena u Kelnu (©AFP)
Mikel Hansen, Benet Vigert i Lankses arena u Kelnu (©AFP)

Magija Kelna: Poslednji Hansenov klupski ples, čudotvorac Vigert i Kil kao autsajder

Vreme čitanja: 4min | sub. 08.06.24. | 09:52

EHF Liga šampiona: Vikend koji rukometni sladokusci čekaju svake godine – završni turnir u Lankses areni. Magdeburg prošle sezone od prežaljenog do šampiona

Očekujte neočekivano u Kelnu. Svake godine kruna rukometne klupske sezone ostavljena je za jun i magiju Lankses arene. Rukometni hodočasnici slivaju se u ovaj nemački grad, a samo 20.000 srećnika moći će uživo da prate ispisivanje istorije.

Svake godine – najbolji rukomet igra se baš u smiraj sezone. Umor je prisutan, ali niko od rukometaša ovih timova ne razmišlja o moru i mondenskim destinacijama. U glavi je samo trofej Lige šampiona. Svi timovi su našpanovani za napad na najvažniji evropski trofej. Pravilo poslednjih godina glasi da nema favorita, da onaj koji po kladioncama ima najveće šanse na kraju ostane praznih ruku.

Izabrane vesti

Tako je prošle sezone Magdeburg bio prežaljen u Kelnu, došao kao autsajder, a četa čudesnog mladog nemačkog stručnjaka Beneta Vigerta uspela je prvo da sruši branioca trona Barselonu u polufinalu, a onda i Kjelce u finalu sa “ranjenim” Gislijem Kristjansonom. Islanđanin se žrtvovao tada, odmah posle meča i slavlja je morao na operaciju ramena i odsustvovao je više od pet meseci.

15.00: (1,40) Magdeburg (8,50) Olborg (3,60)

Sada je Magdeburg jedan od favorita, uz Barselonu. Ova dva tima su opet deo borbe za krov Starog kontinenta, dok su “izazivači” danski šampion Olborg i poljuljani gigant s Baltika, Kil. Oni su na mestima Pari Sen Žermena i Kjelcea iz 2023.

Nažalost, Srba nema posle dugo godina na završnom turniru i to je još jedan od pokazatelja zašto se nismo plasirali na Svetsko prvenstvo naredne godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj. Prošle godine je čast branio Petar Nenadić.

Tri tima dolaze kao šampioni Nemačke, Danske i Španije – Magdeburg, Olborg i Barselona, dok Kil stiže kao četvtoplasirani u Bundesligi, kao neko koga nećemo da gledamo naredne sezone u Ligi šampiona iako osvoji titulu (nonsens EHF-a, to se samo rukometu događa).

-------------------

KVOTE MOZZARTA ZA ŠAMPIONA

BARSELONA – 2.40

MAGDEBURG – 2,80

OLBORG – 6,00

KIL – 6,00

--------------------

Magdeburg uspostavlja dinastiju sa sjajnin Benteom Vigertom koji već dve sezone deli lekcije nekada domintinim španskim stručnjacima. Strateg tima sa istoka Nemačke ima bradu mesec i po staru, toliko je proteklo od poslednjeg neuspeha. Naime, ne brije se dok njegov tim ne izgubi. Videćemo u ponedeljak da li će i dalje da ima imidž Robinsna Krusoa ili će morati da upotrebi žilet.

Svi već vide finale Madeburg – Barselona. Nemački i španski šampion imaju uloge favorita, ali Vardar i Monpelje su nas naučili da autsajderi mogu do krune.

18.00: (1,30) Barselona (9,00) Kil (4,40)

Magdeburg će biti lišen usluga iskusnog danskog levog beka Mikela Damagrda. Zbog povrede ramena neće ga biti u redovima nemačkog šampiona, ali tu je Šveđanin Feliks Klar, ove sezone možda i najbolji rukometaš planete. Naravno, tu si i dalje čudesni Islanđanin Gisli Kristjanson i levoruki Omar Ingi Magnuson. Pivotmen Magnus Saugstrup je izabran za MVP Bundeslige. Postao je prvi kružni napadač posle Kristijana Švarcera i 2003. godine koji je dobio ovo laskavo priznanje, a treći Danac kome je to uspelo, posle Larsa Kroga Jepesena (2004) i Rasmusa Laugea (2019).

Kad nema Nikole Karabatića, jer je njegov PSŽ glatko poražen u četvrtfinalu od Barselone, sve oči rukometne javnosti biće uperena u Mikela Hansena koji se u nedelju oprašta od klupskog rukometa. Ostali su mu samo Olimpijske igre sa Danskom. Završava uskoro karijeru veliki as, najbolji šuter svih vremena, neko ko je ispisivao istoriju ovog sporta u ovom milenijumu. Osvojio sve što je moglo da osvoji osim Lige šampiona, a ovo mu je poslednja šansa. Nije više Hansen onaj stari bombarder razornog šuta, sada je uglavnom u ulozi asistenta i srednjeg beka. Pobednička aura možda pokrene saigrače da mu donesu trofej koji mu nedostaje.


Barselona sa Dikom Memom je sila. Problem za Katalonce je što dolazi iz slabog prvenstva, iz Asobal lige gde punu deceniju nema konkurenciju od gašenja Sjudad Reala. Srednjeg beka Pola Valere neće biti zbog povrede, ali se oporavio talentovani Slovenac Domen Makuc koji se povredio u Doboju na startu sezone.

Dolazimo do Kila koji je autsajder u Kelnu. Da, taj gigant svetskog rukometa je doživeo da je prežaljen, mada je to uloga koja mu i odgovara, iz senke da vreba. Imao je jednu od najgorih sezona u ovom veku. Odlazak Sandera Sagosena, pre i Niklasa Landinas Jakobsena, oslabio je Zebre s Baltika. Domagoj Duvnjak je lider, ali on igra uglavnom u odbrani. Znak pitanja stoji i pored češkog stručnjaka Filipa Jihe. Očajna sezone može da bude spasena samo evropskom titulom.

Jedno je sigurno – spektakl je zagarantovan. Rukometni sladokusci ove utakmice ne propuštaju. Oba meča gledajte na kanalima Arene Sport. Prvi meč Magdeburg – Olborg (15.00) je na Premijum 2, a Barselona – Kila (18.00) na Premijum 3.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------

EHF LIGA ŠAMPIONA – POLUFINALE (KELN)

Subota

15.00: (1,40) Magdeburg (8,50) Olborg (3,60)

18.00: (1,30) Barselona (9,00) Kil (4,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EHF Liga šampionaRK KilRK BarselonaRK OlborgRK MagdeburgMikel HansenBenet Vigert

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara