Dražen Luburić (©FIVB)
Dražen Luburić (©FIVB)

Luburić vodi ka Parizu! Srbija čuva olimpijsku kartu, uzela još tri i po boda protiv Turske

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.06.24. | 22:20

Orlovi sada na plus osam u odnosu na Kubance, sledi vikend odluke - obračuni sa Poljskom i Slovenijom

Preskočili su Orlovi još jednu prepreku na putu ka Parizu! U meču u kome je pobeda bila upisana unapred, žestoko su morali da se preznoje kako bi opravdali ulogu favorita. Turska je uzela prvi čin, a Srbija naredna tri - 3:1 (20:25, 25:19, 25:23, 25:21). Posle drugog duela u Ljubljani za trijumf u četiri seta odbojkaši su dobili još 3,5 boda za svetsku rang listu, pa sada imaju 260, a prvi pratilac Kuba - 251,69.

Sledi vikend odluke - Srbija ima još dva meča, a Kuba jedan. Naši momci u subotu igraju sa Poljskom, a u nedelju je protivnik Slovenija. Kubanci treba da odmere snage sa selekcijom Nikole Grbića. Olimpijska karta nam je trenutno u rukama, a na nama je da je sačuvamo u narednih 48 sati.

Izabrane vesti

Iako je Turska na poslednjem mestu na tabeli Lige nacija, daleko od toga da je Kolakovićeva četa večeras imala lak posao. Prvi set bio je pravo mučenje, ali baš kao i na prošlom meču na vreme su se trgli Dražen Luburić i saigrači, pa je krajnji rasplet pozitivan.

Uvodni period su protivnici odigrali mnogo bolje, delovali su sigurnije i raspoloženije. Orlovi su ređali greške - što sa servis linije, što iz napada. Napravili su ukupno 12 i nisu imali nikakve šanse protiv motivisanog rivala. S obzirom na to da je Srbiji na ovom duelu pobeda bila mnogo potrebnija, znalo se da reakcija mora da stigne.

Turcima je pao nivo igre, a našim odbojkašima je znatno podignut. Zapravo čim su počeli jače i preciznije da serviraju, a i manje da greše - stvari su za njih bile povoljnije. Ulogu vođe imao je Dražen Luburić, ali su i ostali dali veliki doprinos. Kapur se odlično nosio sa protivničkim servisima, Jovović je postavio veoma važan blok, Ivović prolazio u napadu, Kujundžić radio sve što je potrebno... Bilo je i kartona - žuti je dobio Kapur, crveni Luburić. Ali te odluke sudije nisu poremetile naš tim, koji je izgledao sve bolje na terenu. Takva igra morala je da donese i rezultat, pa je Srbija drugi set dobila rezultatom - 25:19.

Tokom većeg dela trećeg seta Orlovi su imali kontrolu u svojim rukama, ali u završnici su Turci ozbiljno pretili. Sve je na kraju rešio as servisom Luburić i tako doneo vođstvo - 2:1. Protivnici su i naredni period dobro krenuli, ali su njihov nalet prekinuli Podraščanin i Nedeljković dobrim potezima na mreži, a onda i Ivović sa servis linije i napadom iz zone šest. Kada je Kujundžić odservirao treći as na utakmici Srbija je vodila 15:12.

Jovović je odlično razigravao, kako napadače na mreži, tako i iz druge linije. Sve je bilo tečno u našoj igri, pa se pobeda više nije dovodila u pitanje. Ređali su se blok Podraščanina, as Nedeljkovića, napad i tri asa Luburića...

Već se polako slavilo, a kad je pala poslednje lopta i zvanično je moglo da počne radovanje.

Luburić se izdvojio kao najefikasniji, a njegovim poenom je završen obračun. Na kraju je imao 24, Kujundžić 19, Ivović 15, Nedeljković devet, Podraščanin osam, a Jovović četiri. Kod Turaka se izdvojio Gurbuz sa 22.

Posle ove pobede Srbija ima skor 5-5 na devetoj poziciji, pa ima čak i šanse da se plasira na Fajnal-ejt.

PIŠE: Miljana ROGAČ

TREĆI TURNIR LIGE NACIJA U LJUBLJANI

Sreda

Kuba - Srbija 2:3

Petak

Turska - Srbija 1:3

Subota

16.30: Srbija - Poljska

Nedelja

20.30: Srbija - Slovenija



tagovi

Liga nacija za odbojkašeMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeIgor Kolaković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara