Lazar Kukić, Petar Đorđić i Ćema Rodrigez (©Starsport, ©Reuters))
Lazar Kukić, Petar Đorđić i Ćema Rodrigez (©Starsport, ©Reuters))

Kukić i Đorđić VS Ćema Rodrigez: Nekada lisabonska bajka, sada na suprotnim stranama

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.01.24. | 12:04

„Kod njega ima mnogo taktičkih detalja. Dobro se poznajemo. Voli da igra sa dva pivotmena, u napadu sa igračem više u polju, nekada čak i sedam na pet. Ima dosta igre ’dva na dva’“, rekao je srednji bek Srbije pred obračun s nekadašnjim učiteljem iz Benfike, sada selektorom Mađarske

(od izveštača Mozzart Sporta iz Minhena)

Mađari imaju mnogo aduta na terenu, ali i na klupi. Nekadašnji reprezentativac Španije Ćema Rodrigez je selektor naših severnih suseda.

Izabrane vesti

Pre godinu i po bio je kormilar Benfike i doneo najveći trofej u istoriji portugalskog rukometa, pehar Lige Evrope u Lisabonu. Perjanice lisabonskih Orlova tada su bili srpski bekovi, Petar Đorđić i Lazar Kukić.

Dvojica Srba igrali su tada fantastično pod komadom mladog stratega. Đorđić je bio najbolji strelac Lige Evrope, dok je fenomenalan bio i Kukić koji je sjajnim igrama u crvenom dresu giganta iz portugalske prestonice obezbedio transfer u Dinamo iz Bukurešta. Sa Šapčaninom je Španac sarađivao do prošlog leta kada je napustio kormilo Benfike.

Ako iko dobro zna sistem rada Ćeme Rodrigeza onda je to ovaj tandem, cimeri u reprezentaciji i ovog puta u Minhenu. Saradnja srednjeg beka i pivotmena, igra „2 na 2“, jedna je od poslastica španskog stratega.

Ćema je bi glavni „krivac“ zašto je Kukić 2020. godine umesto iz španske La Riohe na sever Evrope, u norveški Elverum, stigao u Benfiku i ispisao najsvetliju stranicu portugalskog klupskog rukometa. Sada će od 1. jula igrač PIK Segeda da bude u mislima Ćeme, ali ovog puta kako da se zaustavi.

Kod Ćeme ima mnogo taktičkih detalja, on insistira na njima, pa sigurno da sprema rešenja i za nas. Voli da igra sa dva pivotmena, u napadu sa igračem više u polju, nekada čak i sedam na pet. Ima dosta igre ’dva na dva’. Videli smo i u Minhenu da lopta ide često ka Banhidiju. Imamo mi načine kako da ga zaustavimo na crti. Odbrana je bila odlilčna protiv Islanda. Sigurno da Ćema Petra i mene dobro poznaje, ali isto tako znamo i mi kako on radi. Imali smo odličnu saradnju dve godine u Benfiki“, rekao je Kukić za Mozzart Sport.

Ćema je igrao čak sa tri pivotmena dok je sedeo na klupi Benfike, ali je to bilo iznuđeno rešenje.

"Protiv Nanta u Ligi Evrope, Petar i ja smo bili pozitivni na koronavirus, pa nije imao kud, nije bilo mnogo bekova u rotaciji, pa smo igrali sa trojicom kružnih napadača. Ispalo je odlično. I sada očekujem neka taktička iznenađenja s njegove strane, ali smo spremni da odgovorimo. Pripremili smo se, dobro znamo kako igra Mađarska“.

Kod Islanda je „trči, pucaj“, mnogo brža selekcija sa tranzicijom, polukontrama i kontrama. Mađarska, slično kao i naša reprezenacija, igra uglavnom pozicione napade. Neće biti trke na terenu nego mnogo duela, kontakata, bespoštedne borbe na crti.

Sigurno da će biti drugačija utakmica nego ona pre dva dana. Mislim da bismo mi mogli da nametnemo nešto brži stil, da pokušamo da ih pretrčimo, da ih napadnemo tako, da damo neke lake golove iz polukontre, kontre“.

Meč sa Islandom je arhiviran. Nema vreme za očajavanje. Svestan je toga i organizator igre Srbije.

Prokockali smo glupo prednost u finišu. Nismo donosili dobre odluke, ali ljudski je da se greši. Ovo će nam biti samo dodatni motiv, da mora da bude koncentracije svih 60 minuta. Nismo imali ni sreće, zaslužili smo da pobedimo, ali sam siguran da će ovo da nam se vrati u nastavku takmičenja, da ćemo uspeti da izađemo iz ovoga jači. Optimisti smo, verujemo u pobedu i prolazak u drugi krug u Keln“, istakao je Kukić, koji je u subotu predstavljen kao novi igrač mađarskog vicešampiona PIK Segeda od naredne sezone.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE (NEMAČKA) – 2. KOLO

Subota

GRUPA D (BERLIN)

Poljska - Slovenija 25:32 (14:20)

Farska Ostrva - Norveška 26:26 (12:13)

GRUPA E (MANHAJM)

BiH - Holandija 20:36 (7:17)

Gruzija - Švedska 26:42 (9:23)

GRUPA F (MINHEN)

Češka - Portugalija 27:30 (7:13)

Grčka - Danska 28:40 (13:20)

Nedelja

GRUPA A (BERLIN)

18.00: (13,0) Švajcarska (18,0) Francuska (1,05)

20.30: (19,0) Makednija (23,0) Nemačka (1,02)

GRUPA B (MAHHAJM)

18.00: (16,00) Rumunija (20,0) Španija (1,03)

20.30: (1,10) Hrvatska (14,0) Austrija (9,00)

GRUPA C (MINHEN)

18.00: (7,75) Crna Gora (13,0) Island (1,12)

20.30: (1,70) Srbija (8,00) Mađarska (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Lazar KukićRukometni EURO 2024EHF EURO 2024ep u rukometuRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara