Rukometaši Srbije (©Starsport)
Rukometaši Srbije (©Starsport)

Ko su potencijalni rivali Srbiji za „vajld kard“?

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.05.24. | 07:03

Još jedna nepoznanica pred žreb za Svetsko prvenstvo krajem meseca u Zagrebu. Izvesno je da Evropa dobija mesto, a konkurenti našoj zemlji mogu da budu samo Švajcarska, Crna Gora, Rumunija i Grčka

Nova Srbija sa Borisom Rojevićem na čelu je odigrala dva fantastična meča sa Španijom. Moćna četa Đordija Ribere mogla je da položi oružje u nedelju u novosadskom SPENS-u. Imali su Orlovi i +6 u 45. minutu, ali opet je tako malo falilo. Opet neizvesna završnica i opet tas na vagi ne preteže na našu stranu. Sada moramo da gledamo ka IHF-a i Hasanu Mustafi, Egipćaninu, dugogodišnjem predsedniku Svetske rukometne federacije.

Žreb grupa za Svetsko prvenstvo naredne godine u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj (prvi put da tri zemlje organizuju šampionat) je 29. maja u Zagrebu. Poznato je 31 učesnik, fali još jedan, a to bi mogla da bude Srbija i pored eliminacije za gol od Crvene furije. Novi generalni sekretar RSS-a Aleksandar Brković odmah pose meča sa Španijom je najavio da danas u sedište IHF-a ide prijava za „vajld kard“.

Izabrane vesti

Kriterijum ne mora da bude sportski rezultat, ali pre dve godine, kada su bile dve specijalne pozivnice za SP u Poljskoj i Švedskoj, otišle su u ruke dve najjače evropske selekcije koje su ispale u baražu, a to su bili Slovenija i Holandija. Upravo je Srbija uspela u dva meča u Celju i Kragujevcu da sruši tim Uroša Zormana.

Dobra vest za Orlove je da su svi favoriti osim Crne Gore, odnosno povlašćeni u žrebu za baraž za SP, plasirali se među 32 najbolje selekcija. Prostom logikom kao jedini konkurenti Srbiji za „vajld kard“ nameću se Crna Gora, Švajcarska, Rumunija i Grčka. Ako novac bude igrao ulogu, tu je Saudijska Arabija.

Srbija je prošle godine u Katovicama bila 11. na Svetskom prvenstvu. Ako se gleda to, Orlovi su najbolje plasirana selekcija, a da nije izborila završnicu. Podsetimo, na SP 2023. godine su ispred nas bili Danska, Francuska, Švedska, Španija, Norveška, Nemačka, Egipat, Mađarska, Hrvatska i Slovenija.

Još jedna dobra vest je da je IHF prošlog meseca dao specijalnu pozivnicu juniorkama Srbije da učestvuju na SP u Makedoniji ovog leta. Na terenu prošle godine izabranice selektora Dragana Markova nisu izborile to pravo. 

Prva pozivnica za ovo SP je otišla u ruke SAD-u kao domaćinu Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. godine u cilju popularizacije ovog sporta koji kod Amera izaziva samo podsmeh.

Svi parametri su na strani Srbije. Da su Orlovi izbacili Španiju, nema sumnje da bi „vajld kard“ otišao na Pirinejsko poluostrvo. U naredne dve nedelje trebalo bi da se donese odluka. Dvomeč sa Španijom, po ko zna koji novi početak naše reprezentacije, raduje. Bilo bi pogubno za ovu generaciju da preskoči još jedno veliko takmičenje. Nije nas bilo 2021. godine na SP u Egiptu na početku mandata Tonija Đerone.

Šampionat planete igraće se u Oslu, Herningu, Zagrebu, Poreču i Varaždinu od 14. januara do 2. februara.

POTENCIJALNI ŠEŠIRI ZA ŽREB U ZAGREBU (NIJE JOŠ ZVANIČNO)

PRVI ŠEŠIR: Danska, Francuska, Švedska, Nemačka, Egipat, Mađarska, Slovenija, Portugalija

DRUGI ŠEŠIR: Norveška, Hrvatska, Austrija, Island, Holandija, Španija, Italija, Češka

TREĆI ŠEŠIR: Makedonija, Katar, Brazil, Argentina, Japan, Alžir, Kuba, Poljska

ČETVRTI ŠEŠIR: Bahrein, Tunis, Čile, Kuvajt, Zelenortska Ostrva, Gvineja, SAD i „vajld kard“



tagovi

Hasan MustafaIHFrssRukometna reprezentacija SrbijeBoris Rojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara