Nikola Jakšić (Reuters)
Nikola Jakšić (Reuters)

Junak Jakšić: Ništa još nismo uradili, idemo da osvojimo zlato

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.08.24. | 17:16

"Vratilo nam se za sve u poslednjih godinu dana..."

Nećemo da razmišljamo o tome šta bi se desilo da Nikola Jakšić dve sekunde pre kraja četvrtfinalne utakmice sa Grčkom, pri rezultatu 11:11, nije ispalio savršenu žabicu koja je poslala Grke kući, a Delfine među četiri najbolje ekipe Olimpijskih igara.

Uživaćemo i slaviti borbenost pulena Uroša Stevanovića i remek-delo kapitena kojom je zaokružena najbolja partija vaterpolista u Parizu. A dok je Srbija slavila,malo je reći da je junak četvrtfinalnog duela ostao i više nego skroman... Ne po pitanju ambicija dvostrukih uzastopnih olimpijskih šampiona, već svog, ključnog doprinosa u finalnim sekundama meča.

Izabrane vesti

"Čestitam ekipi Grčke na borbi. Pokazali su koliko su nas namučili. Utakmica je mogla da ode u oba smera, posebno kada su izjednačili tih šest sekundi pre kraja. Ali uspeli smo da pobedimo i mislim da je ovo, sreća i Božja volja... Ali pre svega, ovo je nagrada za ono što smo kao ekipa prošli u poslednjih godinu dana. Ispadanje iz tih četvrtfinala, muke treniranja, sve što smo prošli zajedno. Svaka čast ekipi na borbi od početka do kraja. Niko nije zadovoljan (samo) ovim. Ništa još nismo uradili, moramo da pobedimo još dve utakmice", rekao je Jakšić.

U grupi jedna, ne baš nadahnjujuća slika Srbije, u poslovično najtežem meču na Igrama, onog što odvaja potencijalne osvajače medalja i one koji to neće biti, potpuno drugo lice Srbije.

"Iskren da budem, ne znam kako bih vam odgovorio na to. Uvek dobijemo dodatnu motivaciju, sreću, sve... Najbitnije je to što dolazi posle grupe. Opet, neću ništa da pričam jer ništa nismo uradili. Ostale su nam još dve utakmice. Idemo da osvojimo."

"Jel ste odmah znali da će projektil da uđe", pitali su novinari kapitena.

"Naravno da ne. Bilo je Bože pomozi i na kraju je ušla. Verovatno će narednih 30 da bude preko gola, neću ih pogoditi, ali svakako mislim da je ovo timski gol pre svega. Verujte, ne bi ušlo da se nismo borili ovako", rekao je Jakšić, pa odgovorio na to da li su se Delfini nakon grupne faze osetili otpisanim: "Iskreno, možda od strane ljudi van ovoga. Ali sa naše tačke gledišta, ni u jednom trenutku nismo sebe otpisivali, kao što smo ovde pokazali. Možemo da igramo protiv bilo koje ekipe i mi smo ti koji se na kraju, kada smo na nivou, pitamo. Nadam se da ćemo se još više podići posle ove utakmice i da ćemo u polufinalu biti još bolji."

Naredni rival Srbije u borbi za finale biće Sjedinjene Američke Države ili Australija, a na pitanje koga priželjkuje kao pobednika meča koj počinje u 19.00, Jakšić odgovara: "Ameriku ili Australiju (smeh)... Ne znam ko će nam doći. Obe ekipe su vrhunski. Amerika je vrhunska ekipa, videli ste kako su odigrali poslednju utakmicu u grupi protiv Hrvata, a što se Australije tiče, videli ste šta je bilo u grupi. Ko god da nam dođe, bićemo spremni i idemo da pobedimo."

Godinama unazad, tradicija reprezentacije da kada je najveća drama, kapiten preuzima odgovornost. Da li se to prenosi generacijama?

"Ja bih voleo da mogu da kažem za sebe da sam na nivou kao prethodni kapiteni, ali mislim da još nisam tu. Nadam se da nam se put neće završiti sa tom pobedom u četvrtfinalu. Pitajte me to, ako budemo osvojili. Pa ću vam onda reći da li se prenosi sa kolena na koleno..."

A da li je današnji projektil ulazi u top 3 gola karijere Nikole Jakšića?

"Sigurno, ali ništa se nije desilo ako ne budemo otišli dalje."



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeNikola JakšićPariz 2024Olimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara