Frančesko di Fulvio (©Reuters)
Frančesko di Fulvio (©Reuters)

Italija nije Srbija, ništa od nove senzacije: Di Fulvio i Dolče zgromili Francusku

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.09.22. | 17:38

Svetskom vicešampionu probleme je jedino pravio Toma Vernu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Kada posle pola veka i jače zaličite na tim i prvi put uđete među osam najboljih u Evropi - jedan skalp je sasvim dovoljan. Dva bi bila previše. Italija nije Srbija, trenutno ima mnogo jači mentalni sklop. Sprečila je Francusku da napravi novu senzaciju u Splitu, poslali su Frančesko di Fulvio i Vinčenco Dolče u razigravanje Tomu Vernua i saigrače, i katapultirali svetskog vicešampiona u polufinale - 16:8.

Izabrane vesti

Na oružje! Komandovao je Florijan Bruzo čim su se čuli poslednji taktovi Marselje, uleteli su Francuzi u bazen sa “nožem u zubima”, bili su gladni da skinu još jednu “veliku glavu” u vaterpolo svetu. Na sve ili ništa, po senzaciju, po najveću pobedu od međuratnog perioda. 

Samouverenošću i eksplozivnošću iznenadili su Italijani, ponašali se kao da su višestruki svetski i evropski šampioni, kao da sutra ne postoji i da je ovo finale, a ne meč koji vodi u razmenjivanje vatre za medalje. Udarila je svom silinom preko Tome Vernua

Blago Marselja i francuskog nacionalnog tima navlačilo je uvek po dvojicu ili trojicu italijanskih igrača, neretko je slao izlazni pas, ali kod prvog gola sve je sam završio. Povukao je za sobom trojicu, okrenuo se matirao Đakoma Nikoziju. Ubrzo je Ugo Kruzija hicem “probio zvučni zid” i ostavio Italijane u neverici. 

Prerano je bilo za srpski scenario, ali više nije izgledalo tako nerealno. 

Dugo se svetski vicešampion mučio da pronađe ugao gde loptu neće moći da dohvati svemogući Ugo Fontani, prvom je to pošlo za rukom levorukom Luki Damonteu. Sledili su ga Đakomo Kanela, MVP Lige šampiona, i Frančesko di Fulvio, čije “uključivanje” je bilo vesnik preokreta. 

Toma Vernu je razgrtao čuvare i fintama pomerao kičmu Đanmarku Nikoziji, Francuzi su imali i “plus dva”, mogli su i više da su koristili situacije sa dva ili tri igrača više. Baš u tim momentima zaličila je Italija na zlatnu generaciju Srbije koja je “nemogućim” odbranama uterivala strah u kosti. Zastrašila je i Francuze, izdržali su jedno poluvreme. 

Ušla je Italija u strašnu seriju, nanizala je sedam golova! Tajfun je zaustavio Toma Vernu, ali već tada je bilo kasno. Francuska je bila u “debelom” minusu, oporavka od projektila Frančeska di Fulvija, Vinčenca Dolčea i Edoarda di Some nije bilo. Pritom, ostala je Francuska bez najboljeg šutera - Uga Kruzije. Dobio je trajno isključenje sredinom treće deonice. 

Alesandro Kampanja nije bespotrebno arčio Marka del Lunga, sačuvao je “jedinicu” za polufinale, a dobio je ono što je želeo od prvih violina u napadu - siguran šut i mirnu završnicu. Tercet Di Fulvio - Dolče - Kanela isporučio je zbirno deset golova. Trzavice i drama ostaju za podelu medalja.

ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Mađarska - Crna Gora 11:8

Italija - Francuska 16:8

19.00: (1.30) Španija (8.00) Grčka (5.10)

20.30: (1.10) Hrvatska (13.0) Gruzija (9.00)

RAZIGRAVANJE OD 9. DO 12. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Rumunija - Izrael 8:8, posle peteraca 11:10

Holandija - Srbija 6:6, posle peteraca 11:12

RAZIGRAVANJE OD 13. DO 16. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Slovačka - Slovenija 11:5

Nemačka - Malta 14:11


tagovi

Vaterpolo reprezentacija FrancuskeVaterpolo reprezentacija ItalijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluFrančesko di FulvioĐakomo KanelaVinčenco DolčeMarko del LungoLuka DamonteToma VernuUgo Kruzija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara