Nikola Grbić (AFP)
Nikola Grbić (AFP)

I na Olimpu postoji VIP sektor

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.08.24. | 10:44

Nikola Grbić već ušao među odabrane, u subotu se bori za mesto u večnosti

Olimpijske igre nas u ove dve sedmice još jednom uveravaju u svu svoju veličanstvenost. Biti učesnik ovog takmičenja, već to vas čini posebnim. Osvojiti medalju znači kupiti mesto u večnosti. Ali, čak i na Olimpu postoji VIP sektor.

U nedostatku odličja predstavnika Srbije u Parizu – nije da ih nismo očekivali mnogo više od dva do ovog trenutka – navijamo iz sveg srca za legendu srpskog sporta koja na ovim Igrama predvodi drugu reprezentaciju. Posle rane eliminacije obe naše odbojkaške selekcije, podrška je upućena čoveku koji je, sa brojem devet na leđima, deceniju i po s kraja prošlog i početka ovog veka, razigravao naše divove na mreži i kao kapiten ih predvodio do zvezdanih visina.

Izabrane vesti

Nikola Grbić već je ušao u istoriju poljskog sporta, doneo je njihovoj muškoj odbojkaškoj reprezentaciji prvu olimpijsku medalju posle 48 godina čekanja. To je tek početak...

Samo četvoro ljudi iz ovog sporta uspelo je da osvoji medalju i kao igrač i kao trener. Nikola Grbić je tek peti u ovom nizu! Bernando Rezende, aktuelni selektor Brazila, kao igrač se okitio srebrom na OI u Los Anđelesu 1984. godine, a kao selektor je zaista neponovljiv, sa šest olimpijskih medalja, i to u oba brazilska nacionalna tima – sa muškarcima je zlatnu osvajao 2004. i 2016, srebrnu 2008. i 2012, a sa damama dva puta bronzanu, 1996. i 2000. godine.

Čuveni američki odbojkaš i trener Karč Kiralji legenda je sam za sebe. Jedini je čovek koji je osvajao olimpijske medalje, bilo koje boje, i u dvoranskoj i u odbojci na pesku. A sve tri bile su zlatne – 1984, 1988. i 1996. A onda je kao trener doveo američke odbojkašice najpre do bronze u Riju, pa zlata pre tri godine u Tokiju. I sada je u Parizu na pragu novog odličja.

Lang Ping jedina je dama u ovom društvu. Kao igračica osvojila je Olimpijske igre u Los Anđelesu, a kao selektorka predvodila Kinu do srebra 1996. i 2008, odnosno do zlata pre osam godina u Rio de Žaneiru. Najzad, ovu listu zaključuje Juri Česnokov, osvajač zlata kao igrač sa Sovjetskim Savezom 1964, odnosno srebra i bronze kao selektor te reprezentacije 1972. i 1976. godine.

Kada su u pitanju srpski sportisti, i tu je Nikola Grbić postao deo odabranog kvinteta. I kao igrač i kao selektor, olimpijsku medalju osvajali su Željko Obradović – obe srebrne, najpre u Seulu, pa osam godina kasnije u Atlanti; Aleksandar Đorđević, koji je takođe u obe uloge postao olimpijski vicešampion, samo što su između njegova dva podviga prošle dve decenije (Atlanta - Rio), zatim Dejan Savić, koji je kao trener dva puta uzastopno, u Riju i Tokiju, uspeo da uradi ono što njegovoj generaciji iz igračkih dana nikako nije polazilo za rukom – bronza 2000, srebro 2004, bronza 2008.

(Reuters)(Reuters)

Jedini srpski sportista koji je bio, ili koji su bili, olimpijski šampion(i) i kao igrač i kao trener bili su Branislav Pokrajac i Zoran Tuta Živković. Oni su bili saigrači na prvim Igrama na kojima je rukomet bio deo olimpijskog programa, onim u Minhenu 1972. Godine, gde je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlatnu medalju, a zatim su, u tandemu, 12 godina kasnije, predvodili reprezentaciju do još jednog zlata u Los Anđelesu. Bilo je to vreme kada su se funkcije u stručnom štabu drugačije nazivale, jedan je bio prvi trener, drugi savezni kapiten. Ako ćemo se držati forme, kraj klupe je stajao Pokrajac i onda se to zlato piše njemu, mada je nakon pobede nad Zapadnom Nemačkom u finalu na rukama igrača završio Tuta Živković, koji će dve godine kasnije reprezentaciji na Svetskom prvenstvu doneti do danas poslednje zlato za naš muški seniorski rukomet. 

U svakom slučaju, uz Pokrajca, pomenute Lang Ping i Kiraljija, olimpijsko zlato i u igračkoj i u selektorskoj ulozi, u ekipnim dvoranskim sportovima, osvajali su još samo američka košarkašica Daun Stejli i francuski rukometaš Gijom Žil, koji su kao selektori pre tri godine u Tokiju obogatili zlatnu kolekciju iz igračkih dana – Stejli iz Atlante, Sidneja i Atine, a Žil iz Pekinga i Londona. Šansu da u to odrabano društvo uđe, Nikola Grbić ima u subotu od 13 časova, u finalu protiv domaćina Francuske.

Šampionski gen je kao trener dokazao i na klupi Srbije, kojoj je doneo jedinu titulu u Svetskoj ligi i kao klupski trener, gde je dotakao nebo predvodeći Zaksu do trofeja u Ligi šampiona, ali i u Parizu, u polufinalu protiv Amerikanaca, kada su ga mnogi otpisali na 1:2 i minus četiri u četvrtom setu.

Kao igrač je bio prvak Evrope sa Jugoslavijom 2001. godine i to ponovio lane kao selektor Poljske. Bio je svetski vicešampion 1998, pa je i to reprizirao na klupi Poljaka 2022. Olimpijsko zlato kao igrač osvojio je u Sidneju, nastavak se sam crta...


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija PoljskeNikola GrbićOdbojkaPariz 2024Olimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara