Nikola Grbić ispisao istoriju sa Poljacima: Posle pola veka odveo ih u finale Igara!

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.08.24. | 18:47

Velika drama i pobeda nad Amerikancima posle preokreta u pet setova

Osvojio je Nikola Grbić zlatnu olimpijsku medalju kao igrač u Sidneju, dok će isti uspeh u trenerskim vodama moći da ostvari i na Igrama u Parizu. Poljska je bila na pragu poraza od Sjedinjenih Američkih Država, ali je preokretom u završnici četvrtog seta produžila nadu da će se okititi najsjanijim odličjem – 3:2 (25:23, 25:27, 14:25, 25:23, 15:13). Igrali su Poljaci davne 1976. za zlato i odvojili ga, od tada nijednom nisu bili u finalu!

Važili su evropski šampioni za blage favorite, čak i ako nisu mogli da računaju na povređenog srednjaka Mateuša Bjenjeka. Otvorili su utakmicu baš onako kako su želeli, rešavanjem prvog seta u svoju korist (25:23). Srpskog stručnjaka radovala je u tim trenucima igra njegovih izabranika, ali je potom imao i razloga za nezadovoljstvo zbog prepuštanja kontrole u naredna dva. Kada je delovalo da Amerikanci sigurno koračaju ka finalu, Vilfredo Leon i Tomaš Fornal „ukrali“ su pobedu i izborili peti period (25:23).

Izabrane vesti

U taj – brejku su već na promeni strana imali visoku prednost, uz sjajne role blokera Norberta Hubera, koji je upravo u startnoj postavi zamenio odsutnog Bjenjeka, i Jakuba Kohanovskog (8:5). Amerikanci su u nastavku uspeli samo da zaprete, ali do preokreta nisu mogli. Ponovo je Fornal vratio razliku (11:8), a trijumf je overio naturalizovani Kubanac (15:13).

Prethodno je delovalo da je prelomna faza meča zapravo bila druga deonica tokom koje su Poljaci imali konstantan zaostatak, povremeno i do četiri poena (14:18). Međutim, u završnici su preko Hubera uhvatili priključak (22:22). Napeta igra nerava potrajala je u narednih nekoliko minuta. Spasili su dve set lopte, ne i treću, koju je realizovao Aron Rasel i najavio povratak (27:25).

Šta se tačno dogodilo u pauzi između drugog i trećeg seta teško je objasniti, ali Grbićevi puleni su u nastavku prikazali možda i najlošiju partiju od kada svetska odbojkaška legenda predvodi nacionalni tim. Bili su gotovo neprepoznatljivi, čak se i svemogući Leon zaustavio na samo dva poena. Kada najbolji igrač reprezentacije odigra ispod svakog nivoa, onda je i sasvim jasno da su minimalne šanse za pozitivan epilog. Na kraju se to i dogodilo, pošto su Amerikanci iskoristili period očajne igre, napravili nedostižnu prednost i zahvaljujući rezervisti Tomasu Džeškiju i Raselu ubedljivo osvojili treći deo (25:14). Dobro su krenuli i u narednom, a onda je njihovo slavlje krenuo da kvari naturalizovani Kubanac... Upravo je on i bio najefikasniji u pobedi sa 26 poena. Imao je i Džon Sperou raspoložene adute, iako na kraju partije Metjua Andersona (24 poena) i Arona Rasela (20) nisu bile dovoljne da bi se nadigrala Poljska. 

Grbić u finalu čeka boljeg iz duela Francuska - Italija.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠE – POLUFINALE

Sreda

Poljska – Amerika 3:2 (25:23, 25:27, 14:25, 25:23, 15:13)

20.00: Francuska – Italija

Piše: Uroš Selenić 


tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024Muška odbojkaška reprezentacija PoljskeMuška odbojkaška reprezentacija SADNikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara