Viktor Rašović (©VK Novi Beograd)
Viktor Rašović (©VK Novi Beograd)

Gocić pročitao Vargu, Novi Beograd deklasirao Mađare; Joković odbranio dubrovačku tvrđavu od Prlainovića

Vreme čitanja: 3min | sre. 30.11.22. | 20:51

Vicešampion Evrope izrazito ubedljiv...

Ponekad je Novom Beogradu potrebno samo da neko izvadi čep iz boce, da voda krene da se sliva u nju i poplavi protivnika. Alvaro Granados i Strahinja Rašović su ga udruženim snagama izvukli, demostrirali su saigračima kako da izlome Martona Levaja i zadaju završni udarac OSC Budimpešti - 17:9.

Izdržao je mađarski klub jedno poluvreme protiv srpskog i regionalnog šampiona, više nije mogao. Danijel Varga namenio je Peteru Kristijanu Manhercu nešto drugačiju ulogu od one koju ima u reprezentaciji Mađarske kod Žolta Varge, predaleko je izvrsni šuter bio od gola, mučio se da podesi ruku, a bio je zadužen i za kreiranje akcija. Odsekao je Novi Beograd prvu zvezdu OSC Budimpešte i poprilično lako upisao drugu pobedu u Ligi šampiona. 

Izabrane vesti

Živko Gocić bio je spreman za svaku zamku kolege sa kojim se koliko do juče taktički nadmudrivao u mađarskom šampionatu. Dobro je znao šta Danijel Varga može da pokuša, kakvu zamku da postavi, samo što je ovoga puta Živko Gocić taj koji ima daleko skuplju i bolju ekipu. Na sve je bio spreman i čim je Novi Beograd dotegao odbranu - a, to se desilo u finišu prvog poluvremena - OSC Budimpešta je ispala iz igre. 

Možda bi i ranije novobeogradski klub kreirao nedostižnu razliku da okvir gola nije bio saveznik Martona Levaja kada su udarce upućivali Dušan Mandić, kapiten Novog Beograda, i Radomir Drašović. No, imao je domaćin sasvim dovoljno opcija, mogao je da menja Živko Gocić zamisli u hodu, rotira spoljne igrače na bekovskim pozicijama i pronađe kombinaciju koja će mu se isplatiti. 

Novopridošlice Alvaro Granados i Dimitrios Skumpakis su povukli, španski šuter se razmahao u drugom poluvremenu, a i ostatak tima je koristio situacije kada dobije koji sekund viška zbog kašnjenja rivala u odbrani. Viktor Rašović, Angelos Vlahopulos, Strahinja Rašović, Radomir Drašović... Svima je ruka bila mirna. 

Izostao je doprinos centara u većoj meri, no to je samo pokazatelj da dubine koju poseduje Novi Beograd. Duško Pijetlović i Miroslav Perković bili su jedini pravi sidraši - Savo Ćetković meč posmatrao sa tribina, odmarali su i Nika Šušiašvili i Vasilije Martinović - pa se Dimitrios Skumpakis često spuštao kod stative. U finišu je i Dušan Mandić došao do dolova i zaokružio pobedu Novog Beograda. 

Andrija Prlainović (©VK Novi Beograd)Andrija Prlainović (©VK Novi Beograd)

Ne spada duel Juga i Marselja u klasik evropskog vaterpola, nedavno je francuski klub ozbiljnije počeo da ulaže i pridaje značaj rezultatima na međunarodnoj sceni, ponajviše zbog Olimpijskih igara koje se bliže. Ali, slika koja je obišla Evropu uoči obračuna u Gružu jeste nešto najbolje što ovaj sport ima. 

Pred Mundijal u Kataru je “iskočila” slika kako Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo igraju šah. Bila je to partija za istoriju i kampanju modne kuće Viton, a Jug i Marselj su to iskopirali. Dvojica vaterpolista u bazenu, srpska i hrvatska ikona, i šahovska tabla koja pluta. Andrija Prlainović i Maro Joković. Velikani. 

Andriji Prlainoviću pripao je šuterski obračun, postigao je gol više od levorukog bombardera Mara Jokovića, koga su prethodnih dana mučila leđa, pa je propustio dve utakmice na turniru Jadranske lige održanom na Banjici. 

Na semaforu je stajalo: Joković - Prlainović 4:5. Ali, takođe i: Jug - Marselj 14:9. 

Dubrovčani nisu i drugi put poklekli na domaćen terenub - na premijeri izgubili od Breše - dobili su bitku protiv francuskog šampiona, direktnog konkurenta za plasman na završni turnir Lige šampiona. Veterani su bili centralne figure, kao što to jesu jače od dekade i po. Vrtela se igra Juga i Marselja oko Mara Jokovića i Andrije Prlainovića, a prevagu na stranu hrvatskog prvaka doneo je centar Goran Grgurević

Kotoranin je razgrtao rivale na liniji dva metra, sve tri lopte koje je uputio ka golu završile su u mreži. Bitan faktor u pobedi Juga bili su i Marko Žuvela i kapiten Loren Fatović, kao i Toni Popadić, koji je zabeležio devet intervencija. Jednu manje od Marseljovog golmana Dejana Lazovića.

LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO: 

GRUPA A

Utorak

Dinamo Tbilisi - Olimpijakos 9:21

Vuljagmeni - Barseloneta 7:11

Jadran Split - Pro Reko 9:13

Radnički - Hanover 13:12


GRUPA B 

Sreda

Jug - Marselj 14:9

Sabadelj - Špandau 9:9

Novi Beograd - OSC Budimpešta 17:9

Breša - Ferencvaroš 8:4



tagovi

Živko GocićVK OSCVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluMaro JokovićAndrija PrlainovićAlvaro GranadosStrahinja RašovićViktor RašovićDušan MandićRadomir DrašovićDimitrios SkumpakisAngelos VlahopulosKristijan Manherc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara