Bojana Drča (© CEV)
Bojana Drča (© CEV)

Fenerbahče, Vakifbank ili Ezačibaši: Večita trka istanbulskih giganata za tron

Vreme čitanja: 2min | čet. 03.10.24. | 17:42

Titulu osvojenu prošle sezone brani Bojana Drča

Nova sezona u Turskoj, ali i stare navike. Trebalo bi čudo da se dogodi, pa da nijedan od tri istanbulska velikana ne osvoji titulu. Fenerbahčeu, Ezačibašiju i Vakifbanku je još jednom dodeljena uloga glavnih pretendenata za tron. Među brojnom srpskom kolonijom, najveće šanse za krunu daju se Tijani Bošković, Jovani Stevanović i Bojani Drči.

Koliko su najpoznatiji turski i evropski giganti dominantni u domaćim okvirima, potvrđuje i podatak da su poslednji put bez lovorika ostali pre skoro tri decenije, tačnije 1996. "Ukrala" je tada Emlakbanka slavu najjačim klubovima. Kratkotrajni bljesak nije uticao i da se u budućnosti nešto značajnije promeni. U međuvremenu su ponovo uspostavili superiornost, pri čemu je Vakifbank sa 11 titula uspešniji od Ezačibašija (9) i Fenerbahčea (7).

Izabrane vesti

U predstojećem izdanju je i upravo jedina nedoumica ko će ovoga puta prvi proći kroz cilj. Fenerbahče na čelu sa Bojanom Drčom, kao organizatorkom igre, želi da nastavi niz i po treći put zaseni konkurenciju. Popularni Žuti anđeli poseduju respektabilan sastav sa napadačkim polugama poput Ruskinje Arine Fedorovceve, naturalizovane Kubanke Melise Vargas, Brazilke Ane Kristine Souze, Bugarke Elice Vasileve i Poljakinje Magdalene Stišjak, uz plejadu turskih igračica koje predvodi legendarna Eda Erdem Dundar. Zanimljivo je i kako će se snaći novi italijanski stručnjak na klupi. Podsećanja radi, Stefana Lavarinija nasledio je sunarodnik Marko Fenoljo. Inače, oba trenera su profitirala na temeljima koje je postavio čuveni Zoran Terzić od 2018. do 2023.

Šampionske ambicije ima i tandem srpske reprezentacije, Tijana Bošković-Jovana Stevanović. Ezačibaši godinama ulaže ogromne svote novca, ali nikako da vrati najvažniji pehar u vitrine. Poslednji veliki rezultat napravio je davne 2012. Zna se i šta Tigrice priželjkuju, samo je pitanje da li će moći do trona bez povređene Amerikanke Ketrin Plamer, kao zvučnog pojačanja tokom letnje pauze. Pravu rekonstrukciju doživeo je i Vakifbank, koji i dalje vodi Đovani Gvideti, donedavno selektor našeg nacionalnog tima. Pretrpeo je ozbiljan "šamar", ostavši bez brazilske zvezde Gabrijele Brage Gimaraeš, koja je zadužila dres Koneljana. Međutim, iskusni strateg je, između ostalog, u svoje redove privoleo perspektivnu Ruskinju Marinu Markovu, Kineskinju Šinjue Juan, Kanađanku Kiru Van Rajk, Amerikanku Kendal Kip i Italijanku Katarinu Boseti. Ipak, deluje da bi, bez obzira na silna pojačanja, još jednom mogao da ostane praznih ruku.

A ostatak srpske kolonije, među kojom su Jovana Brakočević Kancijan (Bešiktaš), Aleksandra Uzelac, Brankica Mihajlović (Zeren), Katarina Dangubić (Galatasaraj), Bianka Buša (Aras), Bojana Milenković (Nilufer) i Tara Taubner (Sarijer), miljama je daleko od potencijalne senzacije. Borba za opstanak ili evenutalni plasman u plej-of, verovatno bi predstavljalo i epilog iznad svih očekivanja.

Sultanar liga za odbojkašice - 1. kolo

Subota

12.00: Galatasaraj - Vakifbank

13.00: Sigorta - Sarijer

14.00: Nilufer - Beledijespor

17.00: Ezačibaši - Aras

17.00: Kuzejboru - Ajdin

18.00: Bešiktaš - Zeren

18.00: Turk Hava Jolari - Fenerbahče


tagovi

OK FenerbahčeŽOK FenerbahčevakifbankEzačibašiTijana BoškovićBojana Drča

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara