Duel Vlahopulosa i Vukičevića, u pozadini Žuvela (©Reuters)
Duel Vlahopulosa i Vukičevića, u pozadini Žuvela (©Reuters)

Evropski prvak ne da krunu! Hrvatska ide po novo zlato, totalni kolaps Grka

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.01.24. | 19:37

Olimpijski i svetski vicešampion još jednom krahirao na kontinentalnom prvenstvu, ni u Zagrebu neće uzeti prvo odličje

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Zagreba)

Znali su da podbace na velikim turnirima, bili su tek deveti na Svetskom prvenstvu minulog leta, ali kada Hrvatska igra kod kuće – to je nešto sasvim drugo. Tu prostora za kardinalne greške nema. Evropski šampion ne da krunu! Barakude su u polufinalu kontinentalnog prvenstva, idu po novo zlato. Domaćin je potukao Grke, a za totalni kolaps svetskog i olimpijskog vicešampiona zasluge idu na račun Marka Bijača – 13:8.

Izabrane vesti

Evropsko prvenstvo u Zagrebu i Dubrovniku noćna je mora Grka. Generalno takmičenja u Hrvatskoj, jer bolje se nisu proveli ni u Splitu. Ni da maknu od četvrtfinalu. Još jednom su krahirali na šampionatu Starog kontienta. I dalje su bez medalje na tlu Evrope. U punoj su snazi, godinama na vrhuncu, međutim, u glavnom hrvatskom gradu nisu ništa pokazali. Odigrali su tek jedno dobro poluvreme.

Grci ništa u grupnoj fazi nisu pokazali. I to doslovno. Neubedljivi su bili protiv Mađara, ali na iskustvo izvukli utakmicu. Bez reakcije i želje su igrali sa Italijanima, bili malokrvni, morali put do osam najboljih da traže kroz baraž, što im se retko dešavalo prethodnih godina. A, onda potvrdili da ipak nije bilo skrivanja karata, već da jednostavno u Zagrebu nešto nije štimalo.

Anemiju nisu izlečili preko noći, bolje su isplivavali kontre, vukli u tranziciji... Ali, imali su jednu veliku muku – realizacija. Ili bolje rečeno Marko Bijač. Dočekao je golmnan Olimpijakosa da u Dubrovniku, svom gradu, tamo gde je imao najveće uspehe u klupskoj karijeri, ponese kapitensku traku. Izvanredno je branio ui Gružu, još bolje kraj obale Save.

Upropastio je mnoštvo grčkih kontranapada, birao prave trenutke da izađe i skrati ugao. Možda bi olimpijskom i svetskom vicešampionu bilo lakše da na nezgodnoj strani ima levorukog šutera, taj problem dugo je prati. Tačno je znao Marko Bijač kako da se postavi klupskim saigračima, znao je kada će Konstantinos Genidunijas i Aleksandros Papanastasiju fintirati, a kada tući iz prve.

Skidao je svaki drugi šut, nikome u prvom poluvremenu nije dopustio da se razmaše i uđe u seriju. Ni Janisu Funtulisu, ni Efstatiosu Kalogeropulosu, a ni Aleksandrosu Papanastasijuu, koji je povremeno bio prisiljen da puca i iz teških pozicija, preko duplih blokova. Sve su pokrivali hrvatski vaterpolisti u odbrani, uspeli da uvedu u problem grčkog gorostasa Konstantinosa Kakarisa i Angelosa Vlahopulosa.

Najlucidniji grčki igrač brzo je sakupio dve lične, već sredinom treće deonice bio je pod velikim opterećenjem i u tim momentima su Barakude počele da stvaraju razliku preko Anta Vukičevića i Jerka Marinića Kragića. Splitska neman je nepogrešivo gađala iz situacija sa igračem više, šlag na tortu bio je peterac. Bio je inicijator, stvorio je prednost Hrvatskoj i gurnuo Grke u minus od tri gola.

Od toga da imaju gol prednosti, došli su Heleni do toga da 14 minuta ne mogu da zatresu mrežu. Marko Bijač je činio čuda na golu, imao preko 50 odsto odbrana na ukupan broj upućenih udaraca ka njegovom golu. Hrvatska je bila pokretljiva, po potrebi skupljala i širila... Krenuo je šut i Lorena Fatovića.

Svetski i olimpijski vicešampioni su počeli da gube tlo pod nogama, išli su iz greške u grešku. Voda im je ušla u uši i povratka nije bilo. Dobio je domaćin dubinu preko Luke Lončara na centarskoj poziciji i raspršio san Grka o prvoj medalji na kontinentalnim šampionatima.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE:

ČETVRTFINALE

Petak

Mađarska – Srbija 10:10, petercima 5:4

Španija – Rumunija 24:7

Hrvatska – Grčka 13:8

20.15: (1,45) Italija (8.00) Crna Gora (3.60)

POLUFINALE

Nedelja

16.30: Mađarska – Hrvatska

20.15: Španija – Italija/Crna Gora


tagovi

Dimitrios SkumpakisDimitrios NikolaidisStilijanos ArgiropulosAleksandros PapanastasijuKonstantinos KakarisKonstantinos GenidunijasAngelos VlahopulosKonstantin HarkovLuka LončarJosip VrlićAnte VukičevićLoren FatovićMarko BijačMarko ŽuvelaJerko Marinić KragićTeodoros VlahosIvica TucakVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpoluEfstatios Kalogeropulos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara