(©Starsport)
(©Starsport)

Evropska titula za Novi Beograd i dalje nedosanjani san, nema veće sile od Pro Reka

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.06.23. | 22:11

Crnogorski veteran Aleksandar Ivović igrao kao u najboljim danima

Sve je isto ko i lani, ništa se ne menja - Pro Reko je apsolutni vladar evropskog vaterpola! Veće sile od slavnog italijanskog kluba nema. Još jedanput je to potvrdio, još jedanput se u maleni gradić na obali Đenovskog zaliva vraća sa titulom iz Beograda. 

Istorija je ispisana: treću godinu uzastopce Pro Reko je evropski šampion, čime je izjednačio rekord zagrebačke Mladost. Nije uspeo Novi Beograd da materijalizuje prednost domaćeg terena, od organizacije Lige šampiona nije profitirao. Finale jeste igra dav puta, ali cilj nije ispunio. Dva srebra zasigurno ne zadovoljavaju asove poput Nikole Jakšića, Duška Pijetlovića, Alvara Granadosa - 14:11.

Izabrane vesti

Prošlogodišnje finale je bilo rovovska bitka, Sandro Sukno je bio stava da će takvo biti i ovo. Da neće biti pregršt lepih poteza, ali bilo ih je. I te kako. Pro Reko je otvorio utakmicu kako je hrvatski strateg samo mogao da poželi, odmah je Frančesko di Fulvio isporučio gol sa levog krilo i pokazao da će biti znatno prisutniji nego što je bio u minulim utakmicama na turniru. 

Alesandro Veloto postigao je spektakularan gol sa preko šest metara, ubio je pauka i poljuljao samopouzdanje Žoau Pedru Fernandesu. Brazilski golman od toga se nije oporavio do poluvremena, strahovite probleme pravili su mu šuteri italijanskog kluba, a naročito Aleksandar Ivović

Crnogorski veteran podsetio je na stare dane, kada je bio udarna igla Pro Reka i jedan od najbolji - ako ne i najbolji u jednom momentu - igrač sveta. Veći deo sezone je umeo da zaigra kod stative, da se spusti i bude za njega na netipičnoj poziciji, ali je večeras radila dalekometna paljba. 

(©MN Press)(©MN Press)

Sa druge strane, Novi Beograd je očekivano zbog nedostatka levorukog šutera pomerio igru ka zgodnoj strani, a bezmalo sve svodilo se na učinak Alvara Granadosa i Strahinje Rašovića. Sve do sredine trećeg perioda isključivo su Španac i srpski reprezentativac uspevali da zatresu mrežu Frančeska di Fulvija, iako je Novi Beograd čak četiri minuta imao igrača više, jer je Gonsalo Ečenike zaradio brutaliti. 

Nije imao pravo zamene, četiri minuta je Pro Reko bio sa igračem manje i nije bio inferioran. Sve je kompenzovano isključenjima na suprotnoj strani bazena, čak je šampion Starog kontinenta uspeo i da uveća prednost u jednom trenutku. A, novobeogradski klub se na iskteku brutalitija preko Alvara Granadosa i Strahinje Rašovića koliko-toliko vratio u igru. 

Kardinalne greške pravio je Žoao Pedro Fernandes, prolazile su mu lopte ispod ruku, lobovao ga je Frančesko di Fulvio i da se nije ukazao Duško Pijetlović, a Alvaro Granados nastavio kanonadu, sve bi bilo gotovo i pre poslednjih minuta. Promena golmana i ulazak Radoslava Filipovića nisu puno toga promenili. Odbrana jeste dotegnuta, srpski čuvar mreže sakupio je duplo više odbrana od Brazilca, ali napad nije skroz profunkcionisao.

Kasno se aktivirao kapiten Angelos Vlahopulos, nedostajali su golovi sjajnog grčkog šutera sa leve strane. Nije bilo koga da poništi projektile levorukog mađarskog tobdžije Gerga Zalankija, pa je Pro Reko osvojio Ligu šampiona 11. put. 

Sve se menja, Pro Reko ostaje na tronu. I dalje je najveća dinastija evropskog i svetskog vaterpola.

NOVI BEOGRAD - PRO REKO 11:14

(1:4, 4:5, 4:4, 2:1)

Beograd

Bazen: 11. april

Sudije: Margeta (Slovenija), Cvart (Holandija)

NOVI BEOGRAD: Filipović (6 odbrana), S. Rašović 3, Martinović, Granados 4, Vučinić, Pijetlović 1, Drašović, Jakšić 1, Perković, Vlahopulos 1, Skumpakis, V. Rašović, Fernandes (3 odbrane). Trener: Gocić.

PRO REKO: Del Lungo (9 odbrana), Di Fulvio 4, Zalanki 4, Kanela 1, Fondeli, Prešuti, Ečenike, Ivović 3, Veloto 1, Lončar, Halok, Negri. Trener: Sukno.

RASPORED ZAVRŠNOG TURNIRA LIGE ŠAMPIONA:

Sreda

ČETVRTFINALE

Barseloneta - Jug Dubrovnik 11:9

Novi Beograd - Olimpijakos 13:11

Breša - Vuljagmeni 10:11

Pro Reko - Ferencvaroš 8:4

Četvrtak

POLUFINALE

Barseloneta - Novi Beograd 8:8, petercima 10:12

Vuljagmeni - Pro Reko 8:12

Subota

MEČ ZA TREĆE MESTO

Barseloneta - Vuljagmeni 9:9, petercima 14:13

FINALE

Novi Beograd - Pro Reko 11:14



tagovi

Sandro SuknoŽivko GocićPro RekoVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluAlvaro GranadosStrahinja RašovićDuško PijetlovićAngelos VlahopulosŽoao PedroFrančesko di FulvioMarko del LungoGonzalo EčenikeGergo ZalankiAleksandar Ivović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara