Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Dve stanice do odbrane trona: Kad su preskočile onakvu Poljsku u Gljivicama, Srpkinje su spremne na sve

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.10.22. | 11:15

Polufinalni meč Svetskog prvenstva sa Amerikom na programu večeras od 20.30

Da ima vremena dugo bi se prepričavao sinoćni triler, ali pošto je polufinale već večeras, utakmica sa Poljskom mora brzo da se zaboravi. Odbojkašice Srbije nisu igrale na vrhunskom nivou, osećao se pritisak, bilo je nesigurnosti, kockale su se, ispuštale velike prilike, ali na kraju su se radovale. To je i odlika velikih ekipa, da i kada ne pokažu najbolje izdanje, odnesu pobedu. Pao je as Jovane Stevanović u petom setu za 16:14 i to je značilo da naša reprezentacija ide u polufinale, a da se misija Poljske u tom trenutku pred više od 10.000 navijača u Gljivicama završava.

Na redu je Amerika - večeras od 20.30 na istom mestu. Dokazale su naše odbojkašice da za njih ne važi ono nepisano pravilo da na istom turniru ne može dva puta da se dobije jedan protivnik. Poljsku su porazile i u grupi lako, a i u četvrtfinalu kada su rivalke na krilima publike igrale najbolji meč u poslednjih nekoliko godina.

Izabrane vesti

Isto će Tijana Bošković i drugarice pokušati da urade i sa Amerikankama. Čini se da su Srpkinje spremne na sve, kad su preživele onakvu dramu protiv motivisanog domaćina u hali ispunjenoj do poslednjeg mesta. SAD su već jednom počistile - bilo je to u prvoj fazi takmičenja. Na semaforu je na kraju meča pisalo - 3:0 (25:20, 25:23, 25:13). Olimpijske šampionke su imala ulogu favorita pred taj obračun, ali su na terenu, posebno u trećem setu delovale poput nekog autsajdera...

Večeras favorit ne postoji. Šanse su podjednake. Ulog je ogroman - plasman u finale Svetskog prvenstva. Srbija se u četvrtfinalu namučila, a Amerika je mnogo lakše izašla na kraj sa Turskom. Ipak, naša selekcija je u neverovatnoj seriji od deset pobeda od početka turnira. I dalje je jedini neporaženi tim. Rušila je redom Kanadu, Bugarsku, Nemačku, Kazahstan, Ameriku, Poljsku, Dominikansku Republiku, Tajland, Tursku, pa još jednom Poljsku. Samo četiri seta je izgubila - po dva od Bugarske i Poljske.

20.30: (1,85) SAD - Srbija (1.85)

Forma Amerikanki je ipak bila znatno promenljivija. Ukupno su ostvarile osam trijumfa - protiv Kazahstana, Kanade, Bugarske, Nemačke, Dominikanske Republike, Turske, Tajlanda, pa ponovo Turske. Poražene su u duelima sa Srbijom i Poljskom.

Naša selekcija posle ulaska u polufinale može da se pohvali sa izuzetnim podvigom - jedina je ekipa koja je u poslednjih šest godina bila među četiri na četiri najveća turnira - Olimpijskim igrama u Riju i Tokiju, Svetskom prvenstvu u Japanu, pa i ovde u Holandiji i Poljskoj. Polufinalisti na OI 2016. bili su: Kina, Srbija, Amerika i Holandija. U Tokiju: Amerika, Brazil, Srbija, Južna Koreja. Na SP 2018: Srbija, Italija, Kina, Holandiija. I sada: Srbija, Amerika, Italija, Brazil.

Bojana Drča (FIVB)Bojana Drča (FIVB)

Možda ne zvuči na prvi pogled kao velika stvar, ali definitivno pokazuje sjajan kontinuitet. Posebno kada se zna da se ekipa menjala i da je na poslednjem takmičenju bez nekih dugogodišnjih nosilaca igre. Ipak, ulogu lidera već godinama ima Tijana Bošković. S obzirom na to da je sa 17 ušla u seniorsku reprezentaciju, sada sa 25 ima ogromno iskustvo iza sebe. Sinoć je Poljsku počastila sa 36 poena, a ni večeras sigurno neće biti ništa manje nemilosrdna. "Malo vremena imamo da se odmorimo i spremimo za utakmicu sa Amerikankama, ali sam sigurna da su sve devojke motivisane jer igranje polufinala Svetskog prvenstva je velika stvar. Nadamo se istom ishodu kao i protiv Poljakinja", poručila je Tijana Bošković.

Srbije i Amerika su pre onog okršaja u grupnoj fazi, već jednom ove godine odmerile snage u važnom duelu. Bilo je to četvrtfinale Lige nacija, kada su se veće šanse za trijumf davale SAD-u. Međutm, Srpkinje su i bez Tijane Bošković uspele da ostvare veliku pobedu, a onda posle toga i da osvoje prvu medalju u ovom takmičenju - bronzanu. Za taj uspeh velike zasluge idu na račun Sare Lozo, koja je prikazala sjajne partije. Na SP je poslednjih dana imala problema sa povredom, pa je selektor štedeo... Nadamo se da će biti spremna za najvažnije bitke.

O Amerikankama se već sve zna. Tu su Robinson, Druz, Frenti, Vašington, Ogbogu... Drugačiji je tim u odnosu na onaj koji je osvojio Olimpijske igre, ali i dalje prilično kvalitetan. Na prethodnom SP Amerika je bila peta, izmaklo joj je polufinale. A četiri godine pre toga - 2014. osvojile su zlatnu medalju.

"Čeka nas važan duel protiv jednog od najboljih timova sveta. Moraćemo da igramo bolje", rekao je selektor Srbije Danijele Santareli posle okršaja sa Poljskom. "Pritisak je drugačiji, jer četvrtfinale odlučuje da li se borite za medalje ili idete kući. Drago mi je što što ćemo moći da igramo za odličje na mom prvom prvenstvu sveta. Pobedili smo Poljsku pred njihovim navijačima, srećni smo zbog toga. Ali, sad je važan meč sa SAD".

Srpkinjama još dva koraka nedostaju do odbrane trona. Na prvoj stanici je prepreka Amerika, a na drugoj Brazil ili Italija. Ta dva tima polufinale igraju u četvrtak u Apeldornu.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

ČETVRTFINALE

Utorak

Gljivice

SAD - Turska 3:0 (25:22, 25:15, 25:20)

Srbija - Poljska 3:2 (21:25, 25:21, 25:19, 24:26, 16:14)

Apeldorn

Italija - Kina 3:1 (25:16, 25:22, 13:25, 25:17)

Brazil - Japan 3:2 (18:25, 18:25, 25:22, 27:25, 15:13)

POLUFINALE

Sreda

Gljivice

20.30: (1,85) SAD - Srbija (1,85)

Četvrtak

Apeldorn

20.00: Italija - Brazil

FINALE

Subota - Apeldorn 20.00

za treće mesto 16.00

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽenska odbojkaška reprezentacija SADSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022Svetsko prvenstvo u odbojcidanijele santareliTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara