Konačno igraju kod kuće (© Reuters)
Konačno igraju kod kuće (© Reuters)

Da li je budućnost ženske odbojke preko bare? Među investitorima Durant, Tejtum, Bili Džin King...

Vreme čitanja: 6min | pon. 02.09.24. | 08:31

Deo premijerne sezone biće i Srpkinje Danica Marković i Milica Medved

Amerikanci su surovi kapitalisti. Profesionalne sportske lige postoje samo za one koji mogu da zarade. NFL, NBA, muška i ženska verzija, pa bejzbol, fudbal, ovaj naš, evropski, hokej na ledu i to je to. Zasad. Ali već od januara tom probranom krugu pridružiće se i odbojka. Tačnije, odbojkašice. Jer "preko bare" su procenili da su one finansijski isplativije od muškaraca. A kad Ameri nešto izračunaju valja im verovati.

Dakle, može li profesionalna odbojkaška liga za dame u Sjedinjenim Američkim Državama da zaseni najjača takmičenja na ostalim kontinentima i u godinama pred nama privuče najveće zvezde da se otisnu preko Bare?

Izabrane vesti

KVINTET NEDODIRLJIVIH

Nije otkrivena nikakva tajna ako se napomene da je odbojka najpopularniji ženski sport na svetu. Samo u Srbiji svaka druga devojčica trenira odbojku. Treba li onda bolji dokaz za uticaj vrhunskog sporta na masovnost mladih, posebno kada se uključi i ključna uloga povezana sa tradicijom uspeha ili neuspeha u okviru određene discipline. Kako i u Americi, kao zemlji bivših olimpijskih šampionki iz Tokija, vlada veliko interesovanja za odbojku, postavlja se i pitanje da li pokretanje lige sa ozbiljnom i kompleksnom organizacijom može da napravi presedan u magičnoj igri čuvenog profesora Vilijama Morgana. A kada se već ukazuje na pridavanje značaja, možda je i najbolje podsetiti da je u 2023. godini na utakmici koledž tima Nebraske bilo pristuno preko 92.000 navijača na tribinama. Verovatno je to i svega jedan u nizu pokazatelja kakav status gotovo decenijama ima odbojka preko bare.

Na toliko željenom području na kojem su mnogi inspirisani da ostvare snove odavno funkcionišu profesionalne lige u bejzbolu, američkom fudbalu, košarci, hokeju na ledu i fudbalu. Ne samo da dugo traju nagađanja, već su napravljeni i konkretni potezi kako bi i odbojka konačno dobila značajno takmičenje u približnom formatu. Doduše, trebalo bi da prođe i određeni vremenski period da bi uopšte mogla da se uporedi sa kvintetom nedodirljivih, ali deluje kao da trenutno ide u pravom smeru. Iako pojedini smatraju da joj zbog svoje popularnosti praktično nije ni neophodna bilo kakva vrsta promocije, primetno je da čitav projekat u Americi, poznat pod skraćenicom LOVB (League One Volleyball), zapravo dobija sve veći odjek u javnosti. Naziv, takođe, krije specifičnost da nema oznaku W (kao asocijaciju na englesku reč women, što je slučaj sa košarkaškim prvenstvom u SAD – WNBA). Jedinstvenost se ogleda i u tome da se LOVB izgovara kao "ljubav", sa tihim B.

EMINENTNI PARTNERI

Među osnivačima se od 2020. godine vode Ketlin Gao, Piter Hiršman i Kevin Vong. Upravo je Vongovo ime i te kako poznato među sportskim sladokuscima zbog njegovog iskustva igranja odbojke na pesku. Jedan od prvih ciljeva bio je tada i da se umreže klubovi širom države, sve sa jasnom namerom da se u budućnosti oformi i profesionalna liga. Motiv je pronađen da se domaćim igračicama ujedno i obezbede uslovi da nastupaju u otadžbini. Naime, analizama u začecima se i došlo do zaključka da je preko 400 sportistkinja prinuđeno da napusti Ameriku u potrazi za zadovoljavajućim angažmanom, uglavnom u Evropi. Dostupni podaci ukazuju i na to da je projektom do avgusta tekuće godine oformljeno više od 60 klupskih lokacija u 24 države, sa čak preko 14.000 mladih sportista i 3.000 trenera. Kako je ranije i saopšteno, okupljeni stručni štab učestvuje u pripremi mlađih generacija, u rasponu od 12. do 18. godine, da se bave odbojkaškim sportom. Imajući u vidu i da je prvobitni plan relativno brzo ispunjen, narednog leta pristupilo se i pravljenju skice za daleko ambicioznu ideju. Tako je i u oktobru 2021. kompanija koja posluje pod nazivom LOVB objavila stvaranje profesionalne lige.

Teško je i zamisliti da bi u predstojećim godinama mogla da dosegne vrtoglavu popularnost, a pogotovu finansijski aspekat NBA ili NFL lige. Jedino je izvesno da rukovodici neće olako odustati od zamišljenih vizija. Značajni koraci u realizaciji podrazumevali su i da se obezbede adekvatna novčana sredstva. Premijerna runda finansiranja rizičnog kapitala firme, barem posmatrana iz ekonomskog ugla, potvrdila je i koliko su osnivači ozbiljno pristupili čitavoj priči. LOVB je u septembru 2022. prikupio 16.750.000 dolara, zahvaljujući investitorima, među kojima su bili i košarkaš Bostona Džejson Tejtum i teniska legenda Bili Džin King. U međuvremenu su se priključili i drugi, poput Kevina Duranta, Kendas Parker, glumice Linde Henri, komičarke Čelsi Hendler... Sve je uticalo i da potom bude objavljeno da je saldo povećan za dodatnih 35.000.000 dolara.

Razmišljalo se i o potencijalnim saradnicima. U prethodnom periodu ostvarena je saradnja sa čuvenim brendovima. Jedan od njih je i Adidas, koji se obavezao da postane dobavljač opreme u prvenstvu. A kako i Amerikanci generalno slove za magove da naprave profit, nisu se odrekli ni potencijalnih prihoda od televizijskih prava. Zato je i odlučeno da se potpiše ugovor sa ESPN-om koji će preko linearnih i digitialnih mreža platforme dodatno ispromovisati takmičenje. Prema definisanim klauzulama, ukupno će 18 utakmica biti prenošeno na vodećem servisu za striming u sportskoj industriji.

"LOVB je krenuo ambicioznim putem da razvija odbojku u sledeću veliku američku sportsku ligu i nismo mogli da zamislimo bolju medijsku kompaniju na ovom putu. Sa šampionskim kalibrom naših sportistia i nivoom njihove igre, verujemo da će profesionalna odbojka da privuče pažnju i uzbuđenje ljubitelja širom Sjedinjenih Država. Jedva čekamo da sarađujemo sa ESPN-om kako bismo predstavili sve ono što odbojka nudi", rekla je, između ostalog, operativni direktor Rozi Spolding u ime kompanije.

Kao ključna godina označena je 2025, ujedno predstavljajući i momenat kada će zvanično da se održi premijerna sezona. Planirano je za početak pokretanje šest franšiza – Ostin, Atlanta, Hjuston, Medison, Omaha i Solt Lejk Siti. Desetogodišnjim programom obuhvaćeno je da u prva dva izdanja ne bude promena po pitanju broja ekipa, dok bi od treće trebalo da se priključe još dva tima. Naravno, finansijski aspekat biće preloman faktor u privlačenju najvećih zvezda. LOVB mudro ćuti i ne želi da ističe konkretne sume, pogotovu o visini ugovora. Međutim, spekuliše se da bi igračice za četiri meseca koliko bi trajala sezona mogle da inkasiraju i više od 100.000 američkih dolara. Nedvomisleno je potvrđen i „bogat“ nagradni fond kroz različite bonuse. Primera radi, jedan od njih podrazumeva i MVP nagradu.

PLEJADA DOMAĆIH IGRAČICA

Mogućnost da igraju kod kuće, doprinela je da plejada domaćih odbojkašica prihvati ponude šest klubova. Tako će publika u otadžbini na delu, između ostalog, moći da uživa u bravurama Džordan Poulter, Loren Karlini, Hejli Vašington, Čijake Ogbogu, Džordan Larson, Kelsi Kuk, Džordan Tompson i Eni Druz. Svoje mesto u eliti obezbedile su i Italijanke Alesija Đenari, Rafaela Foli, Holanđanka Laura Dajkema, Nemica Kimberli Drevnjok, Brazilka Fabijana Klaudinjo, Šveđanka Ana Hak... Zanimljivo je da se na spisku igračica trenutno nalazi i tandem pored čijih imena je srpska zastava – Danica Marković (sigurno daleko poznatija pod devojačkim prezimenom Radenković) i Milica Medved. Nije se štedelo ni na trenerima, pa legendarni italijanski stručnjak Masimo Barbolini predvodi struku....

Kako se i polako približava početak – rezervisan za januar, sa velikim nestrpljenjem se očekuju i novosti iz LOVB–a. Realizacija projekta bez ikakve dileme ima izuzetno potencijala, a efekti prve sezone biće poznati već u aprilu kada se budu svodili računi i davala ocena uspešnosti svega onoga što je najavljivano u protekle četiri godine.

Ako prođe, očekujte mnogo ambiciozniji projekat i mnogo više poznatih imena u SAD.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

NBA ligaKevin DurantDžejson TejtumLOVB

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara