Renars Uščins (©Reuters)
Renars Uščins (©Reuters)

Čudo u Lilu: Nemci za 13 sekundi dali dva gola, Mem od junaka do tragičara, Karabatić završio karijeru

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.08.24. | 15:42

Galskim Petlovima se u četvrtfinalu Olimpijskih igara dogodilo ono što je Srbiji u Minhenu. Blistava partija levorukog Renarsa Uščinsa koji je doneo Pancerima polufinale – 35:34 (29:29, 14:17). Olimpijski šampion iz Tokija ostao bez krune

Čudo u Lilu. Imaš 29:27, 13 sekundi pre kraja, primiš dva pogotka, odeš u produžetke i – izgubiš. To se dogodilo olimpijskom šampionu iz Tokija Francuskoj koji je ostala bez krune, a veliki, najveći Nikola Karabatić je završio karijeru bez medalje. Panceri su napravili podvig, slavili posle 70 minuta – 35:34 (29:29, 14:17) i igraće u petak u polufinalu protiv Španije koje je takođe posle produžetaka pobedila Egipat sa 29:28.

Trilkolorima se dogodilo ono što je Srbiji na EP u Minhenu protiv Islanda. Dika Mem je bio najbolji igrač meča do četiri sekunde pre kraja, a onda mu je Julijan Koster ukrao loptu, dao do Renarsa Uščinsa koji je uz zvuk sirene sa 12 metara matira sjajnog Vensana Žerara za produžetke - 29:29. Levoruki as, desni bek letonskog porekla, Uščins, bombom pet sekunde pre kraja drugog produžetka doneo je veliko slavlje četi Alfreda Gislasona, za muk u Lilu pred 27.000 gledalaca na fudbalskom stadionu. Pokušao je Valentin Port da donese penale domaćinu, ali je njegov udarac zaustavio mladi Špet.

Izabrane vesti

Rukometni svet je dobio novog asa, Renarsa Uščinsa, desnog beka Hanovera. Odigrao je mladi 22-godišnji as utakmicu života, dao čak 14 golova. Nije mu ruka zadrhtala u poslednjim trenucima drugog poluvremena i produžetka. Prošle godine je sa juniorima Nemačke osvojio svetsku titulu, a sada je pokazao da će tek za njega da se čuje.

Islanđanin Gislason je usadio u Pancere pobednički mentalitet. Francuzi su mnogo puta bili srećni u finišu, ali sada su na neverovatan način izgubili (možda im se vratilo za onaj sumnjiv gol iz deveterca Eloima Prandija protiv Švedske u polufinalu EP u Kelnu početkom godine). Dika Mem će ovaj meč dugo da pamti, imaće košmare. Neverovatno je da tako iskusnom igraču se dogodi da na ovakav način izgubi loptu. Do tada je bio najbolji akter meča, dao je 10 golova, jedini je bio raspoložen od bekova olimpijskog šampiona iz Tokija.

Francuska je odigrala odlično prvo poluvreme, najbolje na turniru, ali se Nemci nisu predavali. Renars Uščins i Juri Knor, kao i odlični mladi golman David Špet na golu su bili sjajni. Pogotkom Hajmana iz kontre Nemačka je povela sa 26:25 u 51. minutu.

Panceri su promašili tri sedmerca, čuda je pravio Vensan Žerar, odigrao možda najbolji meč u karijeri u, ispostavilo se, poslednjem plesu na terenu (kao i Nikola Karabatić najavio da kači patike o klin), imao je u jednom trenuku i 50 odsto odbrana. Ipak, čudo u finišu, za tugu evropskog šampiona i sada već bivšeg olimpijskog prvaka.

Karabatić čestita 18 godina mlađem Uščinsu pobedu i blistavu partiju (©Reuters)Karabatić čestita 18 godina mlađem Uščinsu pobedu i blistavu partiju (©Reuters)

Osim 14 golova Uščinsa iz 21 pokušaja, sjajni su bili i Johanes Gola i Sebastijan Hajman sa po šest pogodaka, dok je Juri Knor bio dirigent, a uspeo je i pet puta da pogodi mrežu Nemaca. Na golu je David Špet zaustavio 13 odbrana, odnosno 39 odsto uspešnosti. Nije imao dan Andreas Volf koji nije uspeo da odbrani nijedan udarac iz 11 pokušaja.

Kod Francuza je tragičar Dika Mem bio najefikasniji sa 10 pogodaka iz 15 šuteva. Igo Deska je bio sjajan u produžecima, dao je osam pogodaka, od toga četiri sa linije sedam metara. Eloim Prandi je pogodio četiri puta. Nikola Karabatić u poslednjem meču u karijeri nije se upisao u strelce, a nije ni šutirao. Vensan Žerar je sakupio neverovatnih 24 odbrana (tri sedmerca), odnosno 42 odsto uspešnosti.

Nemačka i Španija vraćaju se na velika vrata u svetski rukometni vrh. Danska ostaje veliki favorit za zlato u Lilu.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA RUKOMETAŠE – ČETVRTFINALE

Sreda

Španija - Egipat 29:28 p. p. (25:25, 8:12)

Nemačka - Francuska 35:34 p. p. (29:29, 14:17)

17.30: (1,20) Danska (11,0) Švedska (5,60)

21.30: (1,50) Norveška (8,50) Slovenija (3,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Renars UščinsPariz 2024rukometna reprezentacija nemačkeRukometna reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara