Jovo Caković (© MN Press)
Jovo Caković (© MN Press)

Caković u poznatom procesu: Opet Jovo nanovo

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.09.24. | 09:29

Jedinstvo kreće u odbranu trofeja sa brojnim promenama u igračkom kadru (petak, 19.00)

Neobična je pojava u profesionalnom sportu da šef stručnog štaba bude duži niz godina na klupi istog kluba. Upravo Jovo Caković predstavlja raritet kao jedan od najdugovečnijih stratega u Srbiji. Nedavno je započeo i 12. sezonu kao kormilar odbojkašica Jedinstva iz Stare Pazove. Prošle su brojne generacije kroz njegov filter u proteklom periodu, koji praktično traje više od deceniju, ali se na svakom novom početku nije promenilo da je uvek bio u konkurenciji za trofeje. Tako će biti i u Gornjem Milanovcu (petak, 19.00), kada će pokušati ponovo da savlada Tent i prigrli pehar Superkupa.

Razlika u odnosu na šampionski sastav je egzodus skoro kompletnog seniorskog pogona. Osvojenih pet od šest mogućih kruna u prethodna dva leta, napravile su pometnju na tržištu. Prema očekivanju, okosnica tima bila je uključena u realizaciju transfera. Podvlačeći crtu, na kraju je stručnjak rodom iz Prijepolja ostao bez deset igračica. Među svim tim odlascima, posebno su zvučni bili Branke Tice, Minje Osmajić, Milice Medved, Une Vajagić, Ive Šućurović, Tamare i Marije Miljević.

Izabrane vesti

"Ne brojim koliko sam se puta našao u sličnoj situaciji. Stalno sam vodio neke nove generacije. Krećem ispočetka, opet Jovo nanovo. Takva je politika kluba, pa na taj način i funkcionišem. Odlučio sam da, uz dogovor sa čelnicima Jedinstva, razvijam mlade odbojkašice. Dakle, osnovni cilj je da one stasaju. A ukoliko se ostvari istovremeno i dobar rezultat, napravljena je onda i sjajna priča", istakao je Caković u razgovoru za Mozzart Sport.

(© MN Press)(© MN Press)

Kako bi popunio nastale kadrovske praznine, prekomandovao je pojedine odbojkašice iz Omladinca u Jedinstvo. Na taj način je samo nastavio uspešnu saradnju koja postoji između klubova iz Novih Banovaca i Stare Pazove.

"Svi počeci su teški, to je prirodno. Pogotovu za nove igračice koje nose teret ekipe koja je ostavila pozitivan utisak na domaćoj i inostranoj sceni. Rekonstruisao sam tim, jer je i došao kraj ciklusa. Odlučio sam da pružim šansu deci iz Omladinca, kao i prethodnih godina. Nikada nisam dovodio odbojkašice koje će da prave ne znam kakvu razliku na terenu, nego sam se fokusirao na razvoj".

Rešio je da ne treba bežati od recepta koji donosi benefite pre ili kasnije.

"Primena sistema se pokazala kao ispravna. Najviše dece iz ta dva kluba su bila na širem spisku seniorske reprezentacije. E sad, postavljam i pitanje da li je uspeh napraviti igračicu za A selekciju ili osvajati trofeje. Najlepše je kada se spoje obe varijante. Trofeji donose sa sobom lepe trenutke... Međutim, svaki uspeh napravi i problem zbog odlaska igračica. Najslađa je zato priča kada razvijete nekoga za reprezentaciju. Upravo su i ti spiskovi pečat da sistem funkcioniše, a ja sam srećan što sve ove godine imam saradnike sa kojima i sprovodim u delo čitavu priču".

Delimično je i uklapanje novajlija u sada već čuveni sistem bilo olakšano zbog sticanja iskustva u istom kolektivu.

"Nije problem da li su one igrale jedna sa drugom. Treba imati na umu da Jedinstvo i Omladinac imaju slične, ali i različite priče. U Novim Banovcima je primaran razvoj, dok je u Staroj Pazovi razvoj, kao i rezultat. Omladinac je poslednjih godina igrao Superligu, čak se i plasirao u plej-of sa osme pozicije. Kada igračice iz takvog kluba pređu u šampionski sastav, a prethodno su bile na tom mestu na tabeli, ne može se očekivati da odmah budu prve. Mogu da se umešaju u borbu, iako ništa ne može da se dogodi instant. Neophodno je da prođe vreme, pa da za dve do tri godine dođu u situaciju da osvajaju trofeje kao što je radila i prethodna generacija".

Međutim, berićetna žetva lovorika može i negativno da utiče na naslednice. Aspiracije sportske javnosti često mogu da budu subjektivne, pogotovu ako se baziraju na pređašnim uspesima. Zato Caković i pre bilo kakve analize po pitanju ambicija, želi da pruži podršku svojim pulenkama.

"Važno je da Uprava i trener ukažu poverenje, a njima preostaje da slušaju. Sigurno je da neće dobiti dodatni teret, ako bude bilo planiranih i iznenađujućih poraza. Neophodno je samo da se ponašaju disciplinovano kada obuku dres sa grbom Jedinstva. Prethodna istorija me uči da je dosta igračica napravilo i karijere u Evropi. Osnovna želja je da napreduju, počnu da sazrevaju, stiču samopouzdanju, a da potom i povremeno napravim presek stanja i vidim da li uopšte ima pomaka. U svakom slučaju, radujem se potencijalnom napretku. Kako sam objektivan, trenutno nisu konkurentne da osvajaju trofeje kao ranije. Naravno, to ne znači i da se ne nadam uspešnoj sezoni. Put do tog cilja podrazumeva i rad u sali".

(© MN Press)(© MN Press)

Iako je apostrofirao da ne vidi branioca triple krune kao glavnog favorita da ponovi vredna dostignuća, ukazala se priliku da na novom putu nastavi u starom maniru.

"Svi dobiju u određenom momentu šansu da se bore za trofej. Pitanje je samo da li znaju da je iskoriste ili ne, odnosno da li su spremne da pariraju Tentu. Ne mogu ništa da obećam, ali videće se u Gornjem Milanovcu za koliko će njihov maksimum i biti dovoljan".

Potencijalno odlučujući faktor može da bude i kvalitet popularnih Energetičarki...

"Jedinstvo kao autsajder želi da pruži otpor Tentu. Obrenovčanke su zadržale najveći deo tima, a istovremeno su i dopunile sastav. Dovele su, između ostalog, Amerikanku Marinu Terel iz Železničara. Prednost je apsolutno na njihovoj strani. Nedavno su i slavile u međusobnom meču na Šakotinom memorijalu. Činjenica je da u ovom trenutku imaju veći kontinuitet, kao i rejting igračica", zaključio je Caković.

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Jovo CakovićŽOK Jedinstvo Stara PazovaOK TentSuperkup SrbijeSuperliga Srbije u odbojci

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara