Bianka Buša (©FIVB)
Bianka Buša (©FIVB)

Bugarke veliko upozorenje! Srpkinje nisu ličile na sebe, Buša i Lozo sprečile iznenađenje

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.09.22. | 18:23

Naše odbojkašice se žestoko namučile i slavile tek posle taj-brejka - 3:2 (25:21, 22:25, 25:27, 25:21, 15:9)

Nisu odbojkašice Srbije navikle navijače da ih gledaju u ovakvom izdanju kao danas. Loša partija nije kažnjena, ali je u pravom trenutku stiglo upozorenje. Bugarke su naterale svetske šampionke da odigraju pet setova i da dugo strepe za pobedu. Iako su izgubile bod, na kraju se dobro završilo. Zahvaljujući Bianki Buši i Sari Lozo, koja je dobila šansu sa klupe i u potpunosti je iskostistila - 3:2 (25:21, 22:25, 25:27, 25:21, 15:9).

Najbolja igračica na ovom dugačkom susretu bila je Bianka Buša, koja je u važnim trenucima bila glavna snaga Srbije. Završila je meč sa 26 poena - 20 iz napada, četiri iz bloka i dva sa servisa. Tijana Bošković je osvojila 22 poena, a Sara Lozo 16. Najefikasnija kod protivnika bila je Silvana Čauševa sa 18 poena, ispratila je Elica Vasileva Atanasijević sa 17. Srpkinje su napravile 23 greške, a Bugarke 14. Rivalke su bile uspešnije i kad su blok i servis u pitanju...

Izabrane vesti

Posle ovog okršaja ekipe iz grupe C će imati dva dana pauze, jer treba da se presele iz holandskog Arnema u poljski Lođ. Srbija u Poljsku putuje sa dve pobede u koferima i pet osvojenih bodova. Srbija naredni meč igra protiv Nemačke u četvrtak od 16 časova. Bugarke će istog dana od 19 časova na megdan Amerikankama.

Veoma motivisane za borbu sa svetskim šampionkama bile su Bugarke od starta. Letele su po terenu, vraćale neke nemoguće lopte, napadale uspešno sa svih strana... Srbija je sredinom prvog seta uspela da ih ukroti, povede 18:13 i tako stekne razliku koja je trebalo da bude dovoljno za mirnu završnicu. U tim trenucima su igrale dobro Tijana Bošković, Brankica Mihajlović i Bianka Buša. Međutim, desilo se isto što i dan ranije u uvodnom periodu. Rivalke su smanjile na samo jedan razlike i pokazale favoritu da nijednog momenta ne sme da se opusti. Uveo je u završnici selektor Katarinu Lazović, koja je uspešno završila posao zbog kog je ušla. Srpkinje prve dve set lopte nisu iskoristile, ali treću preko Boškovićeve jesu - 25:21.

U nastavku su naše devojke dozvolile protivnicama da potpuno preuzmu inicijativu. Kod nas nije bilo bloka, jakog servisa... Nedostajalo je energije i strpljenja protiv agresivnih i upornih rivalki. One gotovo da nisu grešile, dok su Santarelijeve devojke pomagale time što su im poklanjale poene. Nije ni Tijana bila ubojita kao dan ranije. Kod komšinica se nisu istakle samo Atanasijević i Dimitrova, nego su udarale iz sve snage i osvajale poene kao od šale i Čauševa, Paskova, Todorova... Sredinom seta rivalke su povele 18:16. Morale je na teren da izađe igračica koja je blistala u Ligi nacija - Sara Lozo. Zamenila je Brankicu Mihajlović, vezala neke dobre poteze, ali su Bugarke već bile previše razigrane da bi dozvolile preokret. Osvojile su ovaj set i došle do izjednačenja - 25:22.

Slađana Mirković (FIVB)Slađana Mirković (FIVB)

I u trećem je bila slična slika na terenu. Mučile su se odbojkašice Srbije, bile su daleko od željene igre. Menjao je Santareli, uvodio Drču i Bjelicu, umesto Bošković i Mirković. Pokušavao je da razmrda tim na tajm-autima, ali... Bugarke su delovale kao da imaju mnogo više energije i snage. Videlo se koliko su motivisane i kada je njihov libero Paškuleva poletala za jednom loptom i udarila glavom u reklamu. Nisu se ustručavale ni u jednom trenutku, svaki poen su igrale kao da je poslednji. Isplatilo im se požrtvovanje jer su i treći set završile kao pobednice i to posle bloka na Tijani Bošković.

Bio je to alarm za našu selekciju, u kojoj je moralo mnogo toga da se promeni kako bi preokret bio moguć. Zaigrale su svetske šampionke bolje kada su saterane uza zid, napravile su veliku razliku u četvrtom periodu (20:13) i taman kad se činilo da će lako doći do izjednačenja, opet su dale priliku rivalkama da ih stignu. Dobro pa one tu šansu nisu iskoristile, prišle su na dva razlike i to je bilo to od njih u ovom periodu.

Srpkinje su u petom setu prikazale bolje lice. Otvorile su ga serijom 5:0, pa je onda nastavak bio jednostavniji. Nije sve bilo ni u taj-brejku idealno, ali je bilo dovoljno za pobedu, posle koje će uslediti ozbiljna analiza našeg stručnog štaba. Važne role odradile su i devojke koje su ušle sa klupe Bjelica, Aleksić i Drča. Iskusna organizatorka igre nije počela meč zbog bolova u leđima, ali je u nastavku pokazala da sa njom u postavi sve mnogo bolje izgleda.

SRBIJA - BUGARSKA 3:2

/25:21, 22:25, 25:27, 25:21, 15:9/

SRBIJA: Bošković 22, Buša 26, Mihajlović 7, Stevanović 8, Mirković 4, Lazović 1, Popović 2, Drča, Pušić (libero 1), Bjelica 7, Aleksić 5, Jegdić (libero 2), Milenković, Lozo 16.

BUGARSKA: Čauševa 18, Vasileva Atanasijević 17, Paskova 12, N. Dimitrova 10, Todorova 13, Marinova 5, Kitipova 3, G. Dimitrova, Bečeva, Jordanova 1, Barakova 1, Sajkova, Paškuleva, Krivošijska.

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

GRUPA A

Ponedeljak

Italija - Portoriko U TOKU

Utorak

18.00: Italija - Belgija

20.00: Kamerun - Kenija

GRUPA B

Utorak

14.00: Turska - Južna Koreja

17.30: Dominikanska Republika - Hrvatska

20.30: Poljska - Tajland

GRUPA C

Ponedeljak

Nemačka - Kazahstan 3:0 (25:15, 25:18, 25:21)

Srbija - Bugarska 3:2 (25:21, 22:25, 25:27, 25:21, 15:9)

21.00: SAD - Kanada

GRUPA D

Ponedeljak

Japan - Češka 3:0 (25:15, 25:20, 25:12)

18.30: Brazil - Argentina

Utorak

14.00: Kina - Kolumbija



tagovi

Tijana BoškovićBianka BušaSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022Sara Lozodanijele santareliženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara