Aleks Rins (AFP)
Aleks Rins (AFP)

Banjaja već prosuo 45 bodova: Rinsu VN Amerike, Kvartararu prvi podijum u sezoni

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.04.23. | 00:02

Luka Marini po prvi put u karijeri na pobedničkom postolju u kraljevskoj klasi

U subotu dominacija, u nedelju krah. Frančesko Banjaja, pobednik jučerašnje sprint trke, ostao je bez bodova u borbi za Veliku nagradu Amerike pošto je sredinom trke pao sa motora, a poklon aktuelnog svetskog šampiona iskoristio je Aleks Rins i slavio na trećoj po redu stazi u sezonu.

Vozač Lučo Čekinelo Rejsinga, koji je trku startovao sa druge pozicije, doneo je svom timu prvu pobedu još od 2018. godine, i to na ubedljiv način, budući da je kroz cilj prošao skoro tri i po sekunde pre drugoplasiranog Luke Marinija. Podijum, na kojem se po prvi put našao ove sezone, kompletirao je Fabio Kvartararo.

Izabrane vesti

Baš kao i prošle godine u ovo doba, Banjaja na startu aktuelne sezone vozi sa dosta oscilacija. Posle dvostruke pobede u Portugaliji, Peko je i na drugoj uzastopnoj stazi ostao bez bodova u glavnoj trci. U Argentini je doživeo pad dok je u rukama držao drugu poziciju, ove nedelje prosuo je još 25 poena. Krenuo je sa pol pozicije i bio na putu ka drugoj duploj pobedi u sezoni, kada je u osmom krugu napravio, teniskim rečnikom, neiznuđenu grešku i doživeo pad – drugi put u 15 dana.

"Izgubiti 45 poena u dve nedelje nije dobra stvar", rekao je Banjaja posle trke, svestan da je mogao biti lider u generalnom plasmanu.

Priliku koja mu se ukazala Rins nije propustio. Tada je konkurencija uveliko bila oslabljenja, a “ubio“ ju je već u prvom krugu Horhe Martin agresivnim ulaskom u krivinu posle kojeg je pokupio i sa staze sklonio Aleksa Markesa. Pride je krug pre Banjaje sa motora pao i Džek Miler. Tako se Kvartararo – trku počeo sa sedmog mesta - sticajem okolnosti našao odmah iza vodećeg Rinsa i sve do 14. kruga bio je na drugoj poziciji, ali ga je tada pretekao Marini koji se tu do kraja i zadržao.

Marini je bez ikakve sumnje zadovoljniji rezultatom, s obzirom da mu je ovo bilo prvo pojavljivanje na podijumu u kraljevskoj klasi, mada i Kvartararo može da slavi budući da je prvi put od starta sezone trku završio među prvom trojicom.

Može da slavi i aktuelni lider šampionata Marko Beceki, jer iako nije vozio najbolje i kroz cilj je prošao šesti, uspeo je da uveća prednost u odnosu na Banjaju na 11 bodova. Ispred Becekija završili su još Maverik Vinjales (četvrti) i Migel Oliveira (peti).

Naredna trka na programu je za dve nedelje u Herezu.

MOTO GP - TABELA

1. Marko Beceki 64

2. Frančesko Banjaja 53

3. Aleks Rins 47

4. Maverik Vinjales 45

5. Žoan Zarko 44


tagovi

MotoGPAleks RinsFrančesko BanjajaFabio Kvartararo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara