Dušan Mandić (©European Aquatics)
Dušan Mandić (©European Aquatics)

Aristokratija podeljena, plava krv razlila se u dva mora: Oskudica velikaša u Ligi šampiona

Vreme čitanja: 11min | uto. 08.10.24. | 08:35

Nema koncentracije kvaliteta na jednom mestu. Vatrepolo Evrokup ove godine, istorijski gledano, nimalo ne zaostaje za takmičenjem koje bi trebalo da okuplja najveće klubove

Nove zakonitosti stupile su na scenu. Što je do skora važilo, više to nije slučaj. Trebalo bi da LEN Liga šampiona okuplja najbolje i najveće klubove, da bude prestižno takmičenje i da kvalitet bude koncentrisan na jednom mestu. Uglavnom tako i biva, ali ove godine vaterpolo aristokratija podeljena je u kolone. Plava krv ide u dva mora.

Odavno se nije desila takva oskudica velikaša u Ligi šampiona, da ima toliko klubova druge kategorije u eliti, a da oni koji joj pripadaju, istorijski gledano, završe u drugom razredu. Ili da ih uopšte nema na evropskoj mapi iz raznoraznih razloga. Došlo se do toga da Evrokup nimalo ili minimalno zaostaje za društvom najboljih, da bi mnogi još kako imali šta da društVu koje važi za crème de la crème.

Izabrane vesti

Najvećeg od najvećih nema, ali je tu prestolonaslednik. Kruna je početkom leta promenila vlasnika, preseljena je iz dvora u Liguriji istočnijE, u grad na obalama Dunava – Budimpeštu. Ferencvaroš je prekinuo vladavinu Pro Reka, a ubrzo se vaterpolo reljef Starog kontinenta promenio. Izokrenut je naopačke.

Preduzetnik Gabrijele Volpi, čovek koji je vedrio i oblačio vaterpolom U prvoj i drugoj deceniji trećeg milenijuma, napustio je svoje čedo, ostavio ga je na vetrometini. Dovedeno je u pitanje hoće li Pro Reko nastaviti da postoji, pretio je slavnom italijanskom klubu katanac. Rešenje je pronađeno, tačnije novi investitor. Brazilsko-američki milijarder Alesandre Bering upumpao je novac, ali prekasno da bi vlasnik 11 pehara Lige šampiona bio deo elite.

Dobar deo sastava je sačuvao, biće prvi favorit za osvajanje Evrokupa, gde su još i dubrovački Jug, zagrebačka Mladost, Breša, Solnok, Špandau... Sve sama velika i značajna imena u vaterpolo svetu. Kada se sve zbroji, više trofeja Lige šampiona trenutno poseduju klubovi koji će igrati u drugom po snazi takmičenju, nego u prvom.

Ne živi se od stare slave, ne može se bez ulaganja, ali nešto u sistemu ne valja.

Format je ostao isti, za divno čudo. Liga šampiona nije pretrpela nove promene u odnosu na prethodnu sezonu. Četiri grupe po četiri tima i u svakoj od njih jedna ekipa je došla kroz kvalifikacije. Dva najbolja iz svake grupe proći će dalje i nastaviti pohod na najdragoceniji evropski pehar. Dakle, za osam ekipa ima mesta u drugoj fazi, četiri će na završni turnir, koji se ponovo održava na Malti, i svi love Ferencvaroš.

GRUPA A (NOVI BEOGRAD, HANOVER, STEAUA BUKUREŠT, ORADEA)

(©European Aquatics)(©European Aquatics)

Tradicionalno u Ligi šampiona bude jedna grupa smrti i jedna slabijeg kvaliteta. Ova na prvu loptu više podseća na Evrokup, samo je Novi Beograd proteklih sezona u kontinuitetu igrao na visokom nivou i imao zapažene rezultate. Bio je redovan učesnik završnog turnira, tri puta uzastopce na njemu učestvovao i pravo bi čudo bilo da sa prve pozicije ne prođe u narednu fazu.

Nije to više onaj tim snova, došlo je do zaokreta. Zvezda i dalje ima, međutim, i daleko više mladih igrača. Akcenat bi ove sezone mogao da bude na stvaranju igrača za reprezentaciju Srbije i stasavanju talenata uz dokazane asove koji su ostali u novobeogradskom klubu. Živko Gocić je dobio nisku bisera koju treba da oblikuje. Stigao je trio iz Partizana: Luka Gladović, Strahinja Krstić i Marko Dimitrijević. A, odranije je tu i Vasilije Martinović.

Brojni nosioci igre napustili su klub tokom leta. Otišli su Nikola Jakšić, Alvaro Granados, Marko Radulović, golman Lazar Dobožanov, epizodista Savo Ćetković, veteran Duško Pijetlović, a kapiten Filip Filipović se penzionisao. Dirigentska palica će u novoj sezoni biti kod Miloša Ćuka i Angelosa Vlahopulosa, prvi izbor na beku je Dimitrios Skumpakis. Značajnije uloge bi trebalo da imaju Nikola Lukić, Đorđe Vučinić i crnogorski sidraš Miroslav Perković, dok je igrački kadar osvežen njegovim sunarodnikom Đurom Radovićem i Bilalom Gbadamasijem.

Ne bi trebalo da se dovodi u pitanje kome će pripasti jedna karta za drugu fazu Lige šampiona, ali bi bitka za drugu i te kako mogla da bude zanimljiva. Hanover je ostao dosledan strategiji, napravio je miks domaćih i igrača sa Balkana. Ništa čudno kada se u obzir uzme da na klupi sedi Aleksandar Radović. Uzdanice će mu biti Marko Macan, Luka Lozina, Hrvoje Benić, Aleks Sekulić, Nikola Milardović, Antonio Buha i Nikola Stanković, ali i Denis Strelecki, Feliks Benke, Mark Gansen...

Definitivno će Hanovera igra imati obrise jugoslovenske filozofije i zbog staža koji ima u Ligi šampiona, mogao bi da bude u prednosti u odnosu na rumunske klubove. Steaua Bukurešt se društva najboljih domogla osvajanjem titule, dok je Oradea prošla kvalifikacije. Napravila je iznenađenje, ostavila je u prašini Brešu i berlinski Špandau. Italijani su bili viđeni u grupnoj fazi, međutim, podbacili su i umnogome doprineli da blago opadne atraktivnost takmičenja.

Prethodne sezone mrežu Oradee čuvao je Radoslav Filipović, a ove će – Lazar Dobožanov. Ponovo srpski golman među stativama. Takođe, boravak u Rumuniji produžio je centar Petar Velkić. Ekipa je mahom sastavljena od domaćih snaga, a od stranaca su tu još Filip Gardašević, ruski vaterpolista Ivan Gusarov... Zvučniji i na papriu jači sastav ima Steaua. Klub iz Bukurešta predvodi Bogdan Rat i na raspolaganju ima reprezentativnog golmana Marijusa Tica, Vlada Georgeskua, Tudora Fuleu, Silvijana Kolodrovskog, Jonuta Neamcua, Frančeska Judeana, kao i Nebojšu Vuškovića, momka kome je previđana veća karijera.

GRUBA B (FERENCVAROŠ, RADNIČKI, JADRAN SPLIT, DINAMO TBILISI)

(©VK Radnički)(©VK Radnički)

I kada je glavni šerif bio tu, Ferencvaroš je uspeo da se domogne evropskog trona. Na Malti je prekinuo vladavinu Pro Reka tako što je Dušan Mandić u poslednjim sekundama spustio roletnu Frančesku Kondemiju. Izblokirao je šut italijanskog bisera, sprečio da utakmica uđe u produžetke i postao novi junak Fradijevih navijača, te naoštren otputovao na Olimpijske igre u Pariz, gde je bio najbolji strelac turnira u pohodu na treće zlato.

Ništa se na klupskom planu nije promenilo za Dušana Mandića. Bpombarder iz Boke ostao je u Ferencvarošu i već podigao prvi trofej u novoj sezoni. Klub iz Budimpešte je osvojio evropski Superkup, a srpski reprezentativac, uz Vendela Čabu Vigvarija i Martona Vamoša, bio najefikasniji protiv dubrovačkog Juga. Upravo će mu veteran i povratnik u mađarski vaterpolo biti parnjak na nezgodnoj strani, a ostalo sve je maltene isto. I bolje no što je bilo, jer tim Balaža Njekija jači je za Kristijana Manherca i španskog centra Migela de Tora.

Soma Vogel je prvi izbor među stativama, ekipa sa Stilijanosom Argiropulosom, Edoardom di Somom, Silardom Janšikom i Adamom Nađom, pa i Denešom Vargom koji je na spiksu, ima neverovatnu dubinu, i po svemu sudeći prvi je favorit u Ligi šampiona. A, jedan od glavnih pretendenata na tron mogao bi da joj bude protivnik iz grupe – Radnički. Kragujevački klub je tokom leta izvršio neverovatnu transformaciju. Pre Olimpijskih igara je u velikoj meri napravio remnt, a nakon zlata za Srbiju došlo je do neočekivanih promena.

Gro nosilaca iz prethodne sezone, a i onih pre nje, Radnički je zadržao. Ostali su kapiten Filip Janković, Nemanja Stanojević, golman Stefan Todorovski, Valiko Dadvani, Lazar Vićković i mladi igrači na čelu sa centrom Bogdanom Gavrilovićem. I što je još važnije na klupi Uroš Stevanović, kome je klupsko rukovodstvo obezbedilo adekvatna pojačanja za pohod na grupnu fazu Lige šampiona počev od Radomira Drašovića, Strahinje Rašovića, Petra Jakšića i Radoslava Filipovića, pa do dve transfer bombe u smiraj prelaznog roka u vidu Nikole Jakšića i Duška Pijetlovića.

Radnički je preko leđa Mladosti stigao do grupne faze Lige šampiona, iskoristio je propust zagrebačkog giganta koji nije registrovao Josipa Vrlića za odlučujuću utakmicu i posle velikog preokreta na kragujevačkom bazenu ušao u elitu. Prethodnih puta nije prolazio prvu fazu takmičenja, a sada će mu glavni konkurent biti splitski Jadran. Oslabljen, ali i dalje više nego kvalitetan. Jer, na Poljudu su ostali Jerko Marinić Kragić, Loren Fatović i Zvonimir Butić, a angažovani su Ivan Domagoj Zović, Dušan Banićević, australijski reprezentativac Markus Berehulak i jedan od najboljih čuvara mreže trenutno – Marko Bijač.

Nema dubinu splitki Jadran kao prethodne sezone, osetiće se odlasci Josipa Vrlića, Konstantina Harkova, Matijasa Biljake, Đura Radovića... Međutim, za očekivati je da se između hrvatskog šampiona i viceprvaka Srbije vodi bitka za prolaz u drugi krug, pošto Dinamo Tbilisi nije napravio iskorak, a Ferencvaroš je ispred svih. Klub sa Kavkaza godinama unazad popunjava broj u Ligi šampiona, odlučio je da na klupi više ne bude Dejan Stanojević, ali su mu baza i dalje igrači sa Balkana. Počev od Borisa Vapenskog, preko Stefana Pješivca, do Veljka Tankosića. Dobar deo gruzijske reprezentacije je na okupu, vratio se Sandro Adeišvili, no i neki bod u ovakbvoj konkurenciji bio bi uspeh.

GRUPA C (BARSELONETA, MARSELJ, VAŠAŠ, JADRAN HERCEG NOVI)

(©MN Press)(©MN Press)

Grupa smrti ni ove godine nije izbegnuta. Kuglice – ili neko drugi – postarale su se da dođe do niza derbija, do susreta starih znanaca, a Barseloneta tokom leta nije gubila vreme. Pojedini događaji išli su joj naruku, prenstveno loša finansijska situacija u Pro Reku početkom leta. Spekulisalo se gde bi najveće evropske vaterpolo zvezde mogle da završe posle Olimpijskih igraa u Parizu, jedna od njih se vratila svojoj kući. Alvaro Granados je dve godine bio član Novog Beograda, nije uspeo da osvoji Ligu šampiona, parafirao je za slavni italijanski klub, međutim, kada je došlo do krize, vratio se u dobro poznatu sredinu.

Španski tobdžija parafirao je za klub u domovini, ekipu čiju je kapicu nosio dug niz godina. Ponovo će igrati nedaleko od kuće u Terasi i zasigurno biti jedna od glavnih karika u fazi napada tima Elvisa Fatovića. No, ne i jedina ubitačna opcija. Felipe Perone je i dalje tu, i dok je tako – on je lider. Alberto Munaris, Bernat Sanauha i Martin Famera nisu promenili adresu, Rođer Taulj je prvi sidraš, Unaj Agire i Nikolas Porter dva odlična izbora među stativama, a klub su pojačali Vince Vigvari i Gergelji Burijan.

Sve u svemu, Barseloneta bi trebalo da bude jača nego što je bila lani, a isto važi i za Marselj. Kapa dole svima koji su došli na Azurnu obalu, ali na njoj i dalje boravi Andrija Prlainović. Sve dok je tu, on je prva zvezda tima, na stranu što Francuzi kult reprezentacije grade oko spektakularnog Tome Vernua. Zna se kome ide lopta kada je neizvesno, ko treba da osmisli akciju, da kreira napad. Od veterana tu su i Mišel Bodegas i Ugo Kruzija, a ekipa kojom komanduje Miloš Šćepanović pretrpela je nekoliko promena.

Mark Larumbe došao je iz Barselonete, defanzivni je specijalac i odbrana bi trebalo da bud ezategnutija. U tom segmentu igre bi boljitak mogao da donese i italijanski bek Alesandro Veloto, ali i mađarski reprezentativac Danijel Anđal. Procenili su u Marselju da treba da rade na zatvaranju prilaza golu, a to potkreplju je i potpis crnogorskog golmana Petra Tešanovića. Francuski šampion je golove davao, sada bi mogao da bude utegnut do granice pucanja u odbrani, ako sve dođe na svoje mesto.

Da će Marselj moći da računa na siguran plasman među osam najboljih na Starom kontinentu – neće. Jer, pored Ferencvaroša će imati još dva poprilično ozbiljna sastava. Prvi predvodi nekadašnji srpski centar Slobodaan Nikić. Vašaš nema u svom timu najbolje mađarske reprezentativce, oni su u Ferencvarošu, ali ima dvojicu olimpijskih pobednika – Savu Ranđelovića i Nikola Dedovića. Srpska kolonija u Budimpešti nešto je manja, iz razloga što ju je napustio Strahinja Rašović, ali ekipa iz glavnog grada Mađarske je intersesantna. Pristigao je Bogdan Đurđić i svakome bi mogla da pomrsi konce.

Jadran iz Herceg Novog je prepustio tron Primorcu, no sa šampionskim ambicijama se nije pozdravio. Naprotiv, spreman je da uzvrati udarac. Na klupu je seo doskorašnji crnogosrki selektor Vladimir Gojković, a bez ikakve dileme najveće pojačanje je Aleksandar Ivović. Potpis popularnog Leke bio je transfer bomba kluba sa Škvera, a opremu su zadužili srpski vaterpolisti Đorđe Lazić i Vuk Milojević, te parafirao Dimitrije Obradović. Ostao je Dmitri Holod, a saradnju su produžili i golman Darko Đurović, Jovan Vujović i Vasilije Radović. Rezultat toga je pobeda nad dubrovačkim Jugom i plasman u grupnu fazu Lige šampiona kroz kvalifikacije.

GRUPA D (OLIMPIJAKOS, SABADELJ, SAVONA, PRIMORAC KOTOR)

(©European Aquatics)(©European Aquatics)

Bezmalo da nema sezone u kojoj Olimpijakos nije viđen za uspon na evropski tron. Bilo je tako i sa Teodorosom Vlahosom, zatim i Igorom Milanovićem, pa i prethodne sa Hrvojem Koljaninom, koji je i sada trener, ali u Pireju i dalje čekaju na treći pehar Lige šampiona. Uvek nešto fazi, a upavo su crveno-beli poslednji klub koji je u elitnom takmičenju bio na najvišoj poziciji pre Ferencvaroša i slavnog Pro Reka.

I ove su jedna od favorita za odlazak na završni turnir, imaju čemu da se nadaju, pogotovo posle velike krađe. Klub iz Pireja iskoristio je rđavu finansijsku situaciju u Liguriji početkom leta kao malo ko. Vrbovao je dva kapitalca! Konstantinos Kakaris se vratio i zajedno sa Dimitriosom Nikolaidisom i Lukom Lončrom će pokrivati centarsku poziciju, dok je Gergo Zalanki direktna zamena za Martona Vamoša. Mađar za Mađara, levica za levicu!

Sve ostalo je vrlo slično, sastav Olimpijakosa se naročito nije menjao. Emanuil Zerdevas i Panajotis Corcatos će se smenjivati na golu, od veterana je tu Andro Bušlje, kao i Janis Funtulis, a ozbiljan teret trebalo bi da ponesu Aleksandros Papanastasiju i Konstantinos Genidunijas. Kroz istoju je malo ko odneo bodove iz atinske luke, međutim, pirejski klub bi na gostovanjima mogao da ima problem. Sabadelj je u prošao kroz kvalifikacije, zalupio je vrata Šapčanima, i domogao se grune faze. Nema naročito jak tim, ali neretko neko završi u njegovoj mreži.

Prva postava je respektabilna. Sabadelj ima Aleksa Bouvena, Frana Valeru, Alberta Barosa, Vinčenca Rencuta, Kanstantsina Averku, Fina Šucea, golmana Eduarda Lorija... Kada mu se na domaćem bazenu sve poklopi, zna da bude neugodan. Isto važi i za Savonu. Italijanski tim je najzad ušao u Ligu šampiona, posle nekoliko neuspešnih pokušaja, i stvorio je skladnu celinu. Da Pro Reko nije pronašao novog finansijera, sasvim izvesno bi bio još jači.

Alberto Angelini je u Danilu Merkulovu iz Ferencvaroša dobio šutera koji se ne libi da potegne sa distance, i što je još važnije sposoban je da pogodi. Lorenco Bruni će kao dominatna figura u ovom timu imati ogromnu minutažu i pokušavaće da uspostavi igru na liniju dva metra i otvori saigračima prostor za dodavanja. Luka Damonte je, poput ruskog vaterpoliste, stigao iz mađarskog giganta, a od igrača sa nemalim iskustvom tu su i Marko Vavić, Andrea Pačalijev, golman Đanmarko Nikozija i veteran Pjetro Filjoli.

Godine izgnanstva iz elitnog društva su završene, vratio se u Ligu šampiona i – Primorac. Kotorani su posle 16 godina postali prvaci Crne Gore, a u grupnoj fazi će sa klupe dirigovati Vjekoslav Pasković. Možda nemaju zvezdu kakvu Jadran iz Herveg Novog ima u Aleksandru Ivoviću, ali su skladna celina. Imaju Dušana Matkovića, olimpijskog šampiona Nemanju Vica, Marka Mršića, Draška Brguljana, pa zatim Sava Ćetkovića, Niku Šušiašvilija, Luku Murišića i italijanskog čuvara mreže Frančeska Masara i talentovanog Srđana Janovića. Mogli bi da budu prava mina, pogotovo kada su domaćini. A, sve i da ne urade ništa, niko im neće uzeti za zlo. Na ovo su dugo čekali.

LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO:

GRUPA A

Utorak

18.15: Novi Beograd – Steaua Bukurešt

20.00: Hanover – Oradea

GRUPA B

Utorak

18.15: Ferencvaroš – Dinamo Tbilisi

20.00: Jadran Split – Radnički

GRUPA C

Sreda

18.15: Barseloneta – Vašaš

20.00: Marselj – Jadran Herceg Novi

GRUPA D

Sreda

18.15: Olimpijakos – Primorac

20.00: Savona – Sabadelj



tagovi

VK SteauaVK HanoverVK OradeaVK Dinamo TbilisiVK Jadran SplitVK Jadran Herceg NoviVK PrimoracVK SabadeljVK SavonaVašašVK BarselonetaVK OlimpijakosVK FerencvarošVK RadničkiVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluVK Marseljvaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara