(Reuters)
(Reuters)

Alarm upozorenja: Kad je malo i jedna Tijana

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.08.24. | 09:40

Srbija se nije proslavila u grupnoj fazi

Srpske odbojkašice krenule su put Pariza sa jasnim ciljem – da osvoje olimpijsko zlato. Grupna faza takmičenja, kao i tek treća pozicija u konkurenciji Kine, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, pokazala je da su trenutno daleko od željene forme.

Škripi u igri svetskih šampionki. Novi poraz od Kine (1:3) nije toliko zabrinjavajući, koliko način koji je kumovao neuspehu. Sjajan početak, ali neslavan završetak. Ponovo je Srbija prikazala promenljivu partiju, a kada igra protiv ostalih pretendenata za odličja nije na optimalnom nivou, svaki propust se surovo kažnjava. Upravo je i došlo krajnje vreme da se upali upozorenje za uzbunu, jer sledi najvažnija utakmica na takmičenju. Na redu je četvrtfinale, faza koja određuje sudbinu – odlazak u polufinale i dalje borbe za medalju ili pakovanje kofera i povratak kući.

Izabrane vesti

Srbiji u nokaut rundi neće biti nimalo lako, protivnik je (verovatno) najteži mogući – moćna Italija predvođena iskusnim Huliom Velaskom (utorak, 21.00). Naravno, ne bi trebalo ni previše strahovati od kvaliteta Azurina, posebno ne od Paole Egonu i Jekaterine Antropove. To je i dalje nacionalni tim kojem je uzimana mera u prethodnom periodu, kao što je bio slučaj tokom priprema za Pariz i na Igrama u Tokiju pre tri godine.

Ono što uliva strepnju je sama igra i nastavak lutanja selektora Đovanija Gvidetija. Kada imate u sastavu odbojkašicu renomea Tijane Bošković, potpuno je očekivano da želite maksimalno da je iskoristite. Ako je ona u ritmu, reprezentacija ima i daleko veće šanse da zabeleži trijumf. Problemi nastaju kada je u prepoznatljivom elementu, bez ikakve podrške saigračica. Nevolje postaju i veće ako rival raznovrsnijom igrom stiče nedostižnu prednost. Sličan scenario dogodio se baš u meču protiv višestrukog prvaka Azije. Tijana je briljantnim individualnim ostvarenjem od 39 poena potvrdila da je najbolja na planeti, upisavši svoje ime i na drugo mesto najefikasnijih partija na Olimpijskim igrama. Ostala je usamljena, praktično jedina igračica sa dvocifrenim učinkom. Prvi posle nje na listi poentera bili su blokeri, startni Maja Aleksić sa devet i rezervni Mina Popović sa šest poena. Jasan signal da bi i ostale dame pod hitno morale da se razigraju i priključe popularnoj Tići.

Vremena je sve manje, a deluje i da italijanski stručnjak nema previše strpljenja. Ukoliko je protiv Amerikanki kombinovao, onda je opšti utisak da se u duelu sa Kinom malo i zaigrao... Niko i ne sumnja u Gvidetijeve najbolje namere, ali traganje za startnom postavom previše se odužilo. Najveće glavobolje mu i dalje zadaje pozicija primača servisa. Ponovo je koristio sve raspoložive opcije, počevši od Bianke Buše, Aleksandre Uzelac, preko Bojane Milenković i Sare Lozo, do Katarine Lazović. Dobitnu kombinaciju nije i pronašao, uz nešto lošiji i napadački doprinos. Čak pet primača u ukupnom zbiru donelo je svega 16 poena. Među njima se najviše istakla Lozo (5), potom i Uzelac (4)...

Tijana jeste svemoguća, često i nerešiva enigma za protivnički blok i odbranu. Ipak, odbojka je kolektivni sport. Značajan je uticaj i drugih igračica. Nije naodmet podsetiti i da je Boškovićeva zlata vredna, ali kada nema podršku, Srbiji je malo i jedna korektorka takvog kalibra.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA ODBOJKAŠICE – ČETVRTFINALE

Utorak

9.00: Kina – Turska

13.00: Brazil – Dominikanska Republika

17.00: SAD – Poljska

21.00: Srbija – Italija

Piše: Uroš Selenić


tagovi

Tijana BoškovićĐovani GvidetiOlimpijske igrePariz 2024ženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara