Živko Gocić (©MN Press)
Živko Gocić (©MN Press)

Živko Gocić: Talentovani smo, imamo veliki potencijal i visok plafon! Momci su jaki, preboleće poraze

Vreme čitanja: 5min | pon. 26.09.22. | 17:23

“Igranje u finalu Lige šampiona veliki je uspeh, ali ne treba biti zadovoljan. To je drugo mesto, ne prvo. Mislim da će taj poraz na peterce dati dodatni motiv ekipi, a ne da će ostaviti trag na njoj”

Dva trofeja i još dva finala su iza Novog Beograda, ali i četiri trenera za godinu dana. Posle Vladimira Vujasinovića, Dejana Jovovića i Igora Milanovića na klupu je seo Živko Gocić. Gradio je karijeru proslavljeni srpski vaterpolista u Mađarskoj, proveo je 11 godina u Solnoku - sedam kao igrač i prethodne četiri kao trener - i vratio se u Srbiju sa jasnim ciljem - da sa novobeogradskim klubom osvoji četiri trofeja. 

Kao igrač sa Solnokom je vrhunac dostigao 2017. kada je kao kapiten podigao pehar Lige šampiona, kao trener četiri godine kasnije. Poveo je Solnok do titule u Mađarskoj i Kupu Evrope, i nagovestio da bi mogao da ima podjednako uspešnu trenersku karijeru kao što je bila igračka. 

Izabrane vesti

Sa Novim Beogradom će imati izvanrednu priliku da bude najbolji u Ligi šampiona. Ima neverovatan tim, sjajne uslove za rad i na “11. aprilu” će se održati završni turnir. Još “samo” da sve ukomponuje i izvuče maksimum iz potentnog napadačkog tima.

“Počeo sam da radim u Novom Beogradu pre dva meseca i jako sam zadovoljan uslovima koje imam za rad. Vrhunski su. Dve imamo - bazene, teretanu i propratne stvari koje su neophodne da bi se trenažni proces odvijao neometano i po planu i programu. Što se toga tiče, utisci su pozitivni. S druge strane, imamo ispred nas velike ciljeve i ambicije. Na nama je da iskoristimo te odlične uslove koje imamo i ostvarimo ciljeve”, počeo je Živko Gocić razgovor za Mozzart Sport i istakao šta očekuje od igrača, ali i od sebe tokom boravka u Novom Beogradu: 

“Po dolasku u klub postavio sam sebi vrlo proste zadatke. Želim da kao grupa i kao pojedinci, a tu računam i sebe, svakim danom i posle svakog treninga budemo za nijansu bolji. Ukoliko budemo pratili taj trend, mislim da imamo dobre šanse da na kraju budemo zadovoljni i budemo najbolji na svim poljima. To jako prosto deluje kada se kaže, a mnogo je teže sve to ispuniti”. 

Prvi tim Novog Beograda na početku sezone broji 16 igrača, četvorica su ooga leta stigla na “11. april”. Srpski šampion nije preterano menjao sastav i svaku poziciju osvežio je i ojačao jednim igračem. Parafirali su golman Radoslav Filipović, centar Savo Ćetković, bek Dimitrios Skumpakis i jedan od najboljih šutera današnjice - Alvaro Granados

Okosnica tima ostala je očuvana i to će olakšati rad proslavljenom srpskom vaterpolisti koji prethodne četiri sezone proveo na klupi mađarskog Solnoka. 

“Dobra je stvar što se tim nije preterano menjao u odnosu na prethodnu sezonu, to je definitivno dobra stvar i ostavlja dosta prostora za napredak. Angažovali smo izuzetno kvalitetne igrače, pre svega tu mislim na Skumpakisa i Granadosa sa kojima smo dobili na čvrstini, odnosno imamo oštricu više u napadu. Imamo veliki potencijal i dosta talenta što se tiče napadačkih veština. Sada sve to treba lepo ukomponovati i izvući maksimum iz tima, a plafon je visok. Neverovatno visok”. 

Većina domaćih igrača iz Novog Beograda nisu imali predah, celo leto proveli su sa reprezentacijom. Akumulirani umor mogao bi da se odrazi na partije početkom sezone. 

“Jako je teško motivisati momke posle teške sezone i dugog reprezentativnog leta. I još veći problem je što oni nisu imali pauzu, manje od deset dana imali su između reprezentativnih obaveza i klupske sezone. Ali, pokušavaćemo u hodu da rešavamo probleme, radimo na motivaciji i drugim stvarima. Biće jako teško, čak mogu da kažem i da nije normalno da igrači toliko igraju, da se toliko troše. Stvarno je previše”, rekao je trener novobeogradskog kluba i dodao: 

“Kako je nama, tako je i drugima. Od preteranog žaljenja nema vajde. Verujem da ćemo pronaći način da se sa svime time izborimo”. 

Živko Gocić sa igračima Solnoka (©MN Press)Živko Gocić sa igračima Solnoka (©MN Press)

I lošiji rezultati sa Srbijom potencijalno bi mogli da se odraze na reprezentativce i utiču na njihove igre, ali je Živko Gocić uveren da do toga neće doći, jer su mentalno jaki. Neprijatno iskustvo nije uvek loše, nekada i dobro dođe i mnogo toga preokrene. 

“Najbitnije je da se izvuku pouke i mislim da neće biti problema. Može da se igra loše, može da se ima loš dan ili turnir, to je sasvim normalno u sportu. Sigurno da se sve što se dešavalo odražava na igrače, ali sportisti su i navikli su da vremenom prebole poraze i neuspehe. Momci su mentalno jaki i stabilni, izdići će se”, kazao je Gocić i dotakao se prošlosezonskog rezultata Novog Beograda na premijernom nastupu u Ligi šampiona:

“Igranje u finalu Lige šampiona veliki je uspeh, ali ne treba biti zadovoljan. To je drugo mesto, ne prvo. Mislim da će taj poraz na peterce dati dodatni motiv ekipi, a ne da će ostaviti trag na njoj”.

Dušan Mandić nije imao dilemu, najveći konkurent Novog Beograda i ove sezone biće - kragujevački Radnički. Kapitenovo mišljenje deli i mladi strateg.

“U domaćem prvenstvu nemam nikakvu dilemu ko će nam biti najveći rival, definitivno Radnički iz Kragujevca. Imaju respektabilan tim koji igra dobro na svim frontovima i dug niz godina je zajedno. To je prednost koju oni imaju u odnosu na sve druge. Naravno, ne bih zapostavio ni Zvezdu, Šabac, pa i Partizan, koji će imati mladu ekipu. Siguran sam da niko neće lako izlaziti na kraj sa Partizanom, nećemo ni mi. Biće zanimljivo prvenstvo”.  

U Ligi šampiona je situacija nešto drugačija. Krug je mnogo širi.

“Što se tiče Lige šampiona - teško je prognozirati. Ekipe su se dosta pojačale tokom leta, prvenstveno Olimpijakos. I Ferencvaroš je napravio iskorak, pogotovo u toj igri koju forsira mađarski selektor Žolt Varga. Specifičan sistem. O Pro Reku ne želim da trošim reči, oni su svake godine jedan od glavnih favorita za osvajanje. Barseloneta odlično radi, kao i Marselj. I reprezentacija Francuske počinje da prati njihovu tendenciju. Biće jako teško uzeti trofej Lige šampiona”, zaključio je Živko Gocić razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

Živko GocićVK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluSuperliga Srbije u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara