(©Reuters)
(©Reuters)

Srbija se napatila, Piksijev duh ušao u Japance! Pobeda na mišiće i ogromno upozorenje

Vreme čitanja: 3min | ned. 28.07.24. | 13:22

Delfini užasno branili igrača više, moraće mnogo bolje u nastavku da bi uopšte imali šta da traže protiv najboljih svetskih ekipa

Na Olimpijskim igrama u Riju su se srpski vaterpolisti napatili protiv Japana, ništa manje danas u Parizu. Čak i više. Na mišiće su ostvarili pobedu i krenuli u odbranu zlata, međutim, dobili su ogromno, džinovsko upozorenje. Dalje ne može ovako, ako misle da se bore za medalje – 16:15.

Jeste svaki početak težak, nosi novi tim veliki balast i ne nosi se lako sa njim. Postaje sve teži, videlo se to i na bazenu u Sen Deniju. Srbija je bila hipnotisana, omađijana zujanjem Japanaca u bazenu, a ponajbolji igrač i strelac Jusuke Inaba odavao je utisak da je svetska klasa. Nije baš tako, međutim, kao da je Piksijev duh, iz dana kada je bio sve i svja ju Zemlji izlazećeg sunca, ušao u prvu zvezdu azijske selekcije. Strahovite probleme pravio je Radoslavu Filipoviću i jedna od tema o kojoj će nadalje verovatno porazmisliti selektor Uroš Stevanović je golman.

Izabrane vesti

Čuvari mreže su ti koji na vrhunskom nivou prave razliku, koji su u stanju da prodrmaju ekipu. Tu su da čuvaju leđa saigračima, da im daju energiju kada prva linija odbrane pada, kada ne funkcioniše. Srpska danas nije dobro izgledala, a Radoslav Filipović nije bio adekvatna potpora. Naročito u situacijama sa igračem više.

Bezmalo ništa u tim momentima Srbija nije mogla da odbrani, slegali su svi ramenima. Japanci su isprva šutirali – 5/5! Kasnije pokvarili procente. Donekle i zato što je prvi golman srpskog državnog tima uspeo poneku loptu da skine, no ne bude li boljitka u nastavku takmičenja – neće biti dobro.

(©Reuters)(©Reuters)

Kada nema golmanskih intervencija, onda se završi kao protiv Hrvatske. A, takvi rivali će čekati Srbiju u naredni kolima. Od nokaut faze sigurno, no do nje treba doći.

Nikada nije samo do jednog igrača ili samo do golmana. Čitav tim je podbacio. Kolektivna odbrana nije bila na potrebnom nivou, bila je ispod proseka. Jer, čak 15 primljenih golova od Japana je za duboku analizu. Na stranu sudijske procene ili greške – kako već ko hoće da ih na zove – na koje su primedbe imali svi iz stručnog štaba olimpijskog šampiona, a zbog istih Uroš Stevanović dobio žuti karton. Prvi problem je u Srbiji, u načinu na koji je igrala, i od toga ne treba bežati. Već se sa njim suočiti.

Dušan Mandić je morao da vadi kestenje iz vatre, napad skoro da nije funkcionisao bez njega. A, bio je primoran Uroš Stevanović i da ga čuva. Razlog su dva brza faula. Treći bi povukao isključenje. Nije naseo levoruki bombarder treći put, ostao je u igri i postigao sve golove u poslednjoj deonici!

Kad god bi napad stao, kad god nije išlo – tražen je Dušan Mandić. Sada je to prošlo, ali u budućnosti…

Dvostruki olimpijski šampion je dao čak sedam golova iz 11 pokušaja. Vredne pomena jedino su još role Viktora Rašovića i Nikola Dedovića. Sa ovog prvog meča sve ostalo – za zaborav. Ali, pre no što se iz memorije izbriše, moraće dobrano da se secira utakmica. Da se vidi gde je i zašto odbrana kasnila, kako je Jusuke Inaba dobijao toliko prostora. Maksimalno ga je koristio, postigao je šest golova i tek dva šuta nisu bila precizna. Jedanput lopta nije ni upućena ka golu Radoslava Filipovića, skliznula mu je sa ruke kod peterca.

I drugi će imati problem sa Japanom, samo da li baš ovoliki...

SRBIJA – JAPAN 16:15

(4:4, 3:4, 5:3, 4:4)

Pariz

Sudije: Rafaele Kolombo (Italija), Veselin Mišković (Crna Gora)

SRBIJA: Filipović (6 odbrana), Mandić 7, S. Rašović 1, Ranđelović, Ćuk, Dedović 2, Drašović 1, N. Jakšić 2, Vico 1, Ubović, P. Jakšić, V. Rašović 2, Mišović. Selektor: Uroš Stevanović.

JAPAN: Tanamura, Adači 1, Vatanabe 2, Ogiharam, Inue, Suzuki 2, Date, Takata 1, Nita, Inaba 6, Okava 3, Araki, Nišimura (7 odbrana). Selektor: Šinota Jošinori.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – 1. KOLO:

Nedelja

GRUPA A

15.00: (1.45) Italija (8.00) Amerika (3.60)

16.35: (1.40) Hrvatska (8.00) Crna Gora (4.00)

21.05: (15.0) Rumunija (18.0) Grčka (1.02)

GRUPA B

Australija – Španija 5:9

Srbija – Japan 16:15

19.30: (6.75) Francuska (9.00) Mađarska (1.20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Uroš StevanovićVaterpolo reprezentacija Japanavaterpolo reprezentacija SrbijePariz 2024Olimpijske igre 2024Olimpijske igreDušan MandićNikola JakšićViktor RašovićNikola DedovićRadoslav Filipović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara