Srbija nije navikla da igra ovako beznačajnu utakmicu

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.01.20. | 08:41

Na Evropskom prvenstvu u Budimpešti danas se igraju polufinala, kao i utakmice za plasman od 5. do 12. mesta. Barakude žele revanš Furiji, Mađare nosi huk sa tribina, a Delfini za čast

Nadali smo se zlatu ili bar nekoj medalji, ali će vaterpolisti Srbije na Evropskom prvenstvu u Budimpešti da se bore samo za plasman od 5. do 8. mesta. Razmazili su nas izabranici selektora Dejana Savića prethodnih godina, pa je tim razočaranje veće posle poraza u četvrtfinalu protiv Španije posle peteraca.

Ipak, život ide dalje, u prvom planu ove godine su Olimpijske igre u Tokiju kao kruna karijere i poslednje veliko takmičenje za bar polovinu Delfina. Danas (16.00) Srbija igra protiv Grčke beznačajnu utakmicu. Ali, treba odraditi sve do kraja i makar pobedama završiti ovaj neuspešan šampionat Starog kontinenta. Srbija je predala krunu posle četiri zlata u nizu.
Moramo da se dignemo. Motiv sigurno postoji, treba da prvenstvo privedemo kraju na pravi način. Žao nam je zbog Španije, drugačije smo želeli, ali nažalost nismo uspeli. Napad nije bio na željenom nivou i kada je trebalo da prelomimo utakmicu nismo to uradili”, rekao je debitant na velikim takmičenjiima Nikola Dedović.

Izabrane vesti

Ono što je važnije, u Dunav arena se danas igraju polufinala. U prvom paru (17.30) Crna Gora izaziva domaćina Mađarsku. Ajkule su iznenadile u četvrtfinalu Italiju, dok su Mađari imali najlakši posao protiv autsajdera Rusije. Crnogorci znaju kako se pobeđuje veliki rival na njegovom bazenu u Budimpešti. U poslednjem duelu, u finalu Svetske lige 2018. godine, Crna Gora je savladala Mađare posle peteraca i uzela zlato. Trijumf protiv svetskog šampiona u sredu uticao je na samopouzdanje, želi se još jedan skalp favorita.
Imamo još veću veru u sebe, a znamo da moramo da budemo na vrhunskom nivou. Znamo šta bi trebalo da uradimo i šta da zatvorimo. Mađari, pre svega, imaju šutere kakve nema nijedna selekcija na svetu, ali igrali smo mnogo puta s njima. U odnosu na taj meč pre dve godine vratili su Haraija i Deneša Vargu, koji je među dva, tri najbolja igrača sveta. Mađari su jači nego tada kad smo ih dobili, ali i mi smo iskusniji i imamo način da igramo s njima”, rekao je selektor Crne Gore Vladimir Gojković za Vijesti.

Mađare će da nosi huk navijača u sigurno punoj Dunav arena. Poslednjih godina su u padu, ali sada sa svim raspoloživim snagama napadaju zlato na svom bazenu. Tradicija poslednjih godina je na strani Crne Gore, koja je pobedila četiri od poslednjih pet utakmica. Ove sezone, Mađari su prekinuli niz poraza protiv Ajkula trijumfom od 11:7 u Evropa kupu. Domaćin je favorit. Ova utakmica mogla bi pobedniku da donese i direktan plasman na Olimpijske igre u Tokiju narednog leta. Ako Španci dobiju Hrvate, onda će i finalista da ide na najveće sportsko takmičenje na svetu.

U drugom polufinalu igraće Španija i Hrvaska. Biće to repriza polufinala Svetskog prvenstva iz Južne Koreje prošle godine. Tada je u tvrdom duelu Furija izašla kao pobednik – 6:5. Očekuje se nova utakmica na mali broj golova. Španci su iznenadili Srbiju u četvrtfinalu, još jednom pokazali da su nam najneugodniji rival. Većina reprezentativaca brani boje Barselonete, jednog od najboljih timova Evrope. Protiv Srbije je čuda na golu pravio golman Lopes Pinedo. Ipak, prva zvezda selekcije je Brazilac sa španskim pasošem, iskusni Felipe Perone Roha.

Hrvati su na ovaj šampionat došli u najjačem sastavu. Budimpešta za Barakude budi lepe uspomene. U prestonici Mađarske pre tri godine postali su svetski šampioni posle pobeda nad Srbijom u polufinalu i domaćinom u borbi za zlato. Imaće izabranici selektora Ivice Tucka veliki motiv sa se revanširaju Furiji za prošlogodišnji poraz.
Španci su nam možda nešto malo dužni od prošle godine, ali to je prošlost. U to se ne vraćamo. Mi smo došli ovde da pobedimo svaku utakmicu i tako nastupamo. Mislim da smo kvalitetniji i ako igramo vrhunski, teško da mogu da nas dobiju”, samouveren je iskusni Loren Fatović, prenosi sajt Hrvatskog vaterpolo saveza.

Nisu Hrvati imali problema u četvrtfinalu. Lakše nego što se očekivalo su slomili otpor Grčke. Ulaze u ovaj meč kao blagi favoriti. Poslednjih šest utakmica ovih selekcija skor je 3:3 u pobedama što govori o izjednačenosti. Nijanse će da odluče pitanje finaliste. Hrvati još nisu obezbedili plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Podsetimo, ovo takmičenje je i kvalifikaciono za Olimpijske igre. Na najveće sportsko takmičenje već su se kvalifikovali Srbija kao pobednik Svetske lige i Italija i Španija kao finalisti Svetskog prvenstva, a u Budimpešti traži se još jedan putnik za Tokio.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Pet 19:00 11728 EP Spain - Croatia up manje (18.5) 1,85
Pet 17:30 11727 EP Montenegro - Hungary ki 2 1,35
Pet 16:00 11732 EPPL Serbia - Greece up više (20.5) 1,85
Ukupna kvota4,62

EVROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU (BUDIMPEŠTA)

Petak

POLUFINALE
17.30: (4,50) Crna Gora (8,00) Mađarska (1,35)
19.00:
(2,55) Španija (6,50) Hrvatska (1,85)

ZA PLASMAN OD 5. DO 8. MESTA

14.30: (1,15) Italija (10,0) Rusija (8,00)
16.00:
(1,25) Srbija (9,00) Grčka (5,60)

ZA PLASMAN OD 9. DO 12. MESTA

11.30: (9,00) Turska (13,0) Rumunija (1,07)
13.00:
(2,55) Gruzija (6,50) Nemačka (1,85)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters / MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara