(©Reuters)
(©Reuters)

Srbija ima 92 putnika za Pariz, napada rekord iz Londona

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.06.24. | 08:06

Najviše naših predstavnika bilo 2012. godine – 116

Ostalo je nešto malo više od mesec dana do početka Olimpijskih igara u Parizu, a srpska ekspedicija je maltene iz dana u dan sve brojnija.

Od sinoć broj olimpijaca iz naše zemlje sa potvrđenim vizama za Pariz popeo se na 92. Najnovija članica tima je Adriana Vilagoš, koja je na Evropskom prvenstvu u atletici u Rimu bacila koplje 64,42 metra i time prebacila normu za Igre. Ujedno je oborila državni rekord i odbranila srebrnu medalju.

Izabrane vesti

Zanimljivo je da, kako sada stvari stoje, u Kraljici sportova srpske boje će braniti samo – kraljice. Četiri dame. Od Ivane Španović i Milice Gardašević do Angeline Topić i Adriane Vilagoš.

U ponedeljak je iz Svetske teniske asocijacije stigla informacija da su četvorica srpskih tenisera izborila kvote za Pariz: Novak Đoković, Laslo Đere, Miomir Kecmanović i Dušan Lajović. Međutim, njih četvorica još nisu uračunata u ona 92 putnika, jer postoji rok od nekoliko dana do kojeg moraju da se izjasne da li će igrati na OI. Đoković (ako se oporavi) i Lajović hoće, Đere se u medijima izjasnio da verovatno neće, dok je Kecmanović bio neodlučan. Kada budu potvrđene informacije za svu četvoricu, znaćemo za koliko još putnika je srpski tim brojniji.

Bitku da se nađu u Parizu još vode odbojkaši. U toj borbi za poslednju kartu smenjuju se sa Kubom i vrlo verovatno će direktni okršaj u Ligi nacija presuditi ko će izboriti mesto na Igrama.

Ukoliko bi se desilo da odbojkaši i četvorica tenisera potvrde mesta za Pariz, sa njih 16-oricom Srbija bi se približila rekordu po broju predstavnika na Igrama. Za sada je najviše naših sportista bilo 2012. godine u Londonu – 116. A, doneli su odatle četiri medalje. Glavni cilj će, ipak, biti da se nadmaši rezultat iz Tokija, gde je osvojeno devet medalja: tri zlatne, srebrnu i pet bronzanih.

U ovom momentu sa izvađenim vizama su: odbojkašice (12), košarkaši (12), vaterpolisti (12), košarkašice (12), basketaši (4) kada su u pitanju kolektivni sportovi.

Od individualnih predstavnika, Srbija za sada među putnicima na OI ima: četiri atletičarke – Ivanu Španović, Angelinu Topić, Milicu Gardašević i Adrianu Vilagoš, troje boksera – Nataliju Šadrinu, Saru Ćirković i Vahida Abasova, ima osmoro predstavnika u kajaku (ženski četverac Anastazija Bajuk, Marija Dostanić, Milica Novaković i Dunja Stanojev, kao i muški četvrtac Anđelo Džombeta, Marko Novaković, Stefan Vrdoljak i Vladimir Torubarov).

Dalje, ima Srbija i dve vize u biciklizmu, a ko će ih zauzeti odrediće Biciklistički savez. U veslanju će se, kao i u Tokiju, takmičiti Jovana Arsić, uz nju i Martin Mačković i Nikola Pimenov, dok su u streljaštvu kvote izborili Damir Mikec i Zorana Arunović, kako u individualnim, tako i u miks disciplini, a uz njih i Lazar Kovačević. Aleksandra Perišić će biti velika nada da se nastavi niska medalja u tekvondou.

U plivanju će se Andrej Barna oprobati na 100 slobodnim stilom, a biće i deo štafete u kojoj će plivati još Nikola Aćin, Uroš Nikolić i Velimir Stjepanović.

Pet viza ima Srbija u rvanju: osvojili su ih Stevan MićićHetik Cabolov, Mate Nemeš, Georgi Tibilov i Aleksandar Komarov.

Na kraju, šestoro džudista ide za Pariz: Milica Nikolić, Marica Perišić, Milica Žabić, Strahinja Bunčić, Nemanja Majdov i Aleksandar Kukolj.

I verujemo da tu neće biti tačka.


tagovi

Olimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara