Sad kreće ono pravo

Vreme čitanja: 4min | sre. 18.09.19. | 09:22

Odbojkaši Srbije protiv Belgije u Antverpenu igraju za prvo mesto u Grupi B i lakšeg rivala u osmini finala Evropskog prvenstva. U zvaničnim utakmicama naša selekcije nikada nije poražena od Đavola

Odbojkaši Srbije ostvarili su tri lagane pobede, izgubili samo set na Evropskom prvenstvu, ali pravi ispiti tek očekuje selekciju Slobodana Kovača. Osmina finala je obezbeđena, a večeras (20.30) u Antverpenu u Loto areni, Orlovi igraju za prvo mesto u Grupi B protiv Belgije. Pobeda donosi lakšeg rivala u prvoj nokazu fazi šampiona Starog kontinenta.

Domaćin grupe pobedio je sve četiri utakmice, samo dva seta je izgubio, oba od Nemačke, i u dobrom raspoloženju čeka Srbiju. Pre dve godine ove selekcije su igrale utakmicu za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Posle velike borbe, pet setova, tada izabranici selektora Nikole Grbića pobedili su sa 3:2 u Krakovu iako su gubili sa 2:1.

Izabrane vesti

Tradicija je na strani Srbije koja nikada u zvaničnim susretima nije poražena od Belgijanaca. Jedini neuspeh je doživljen je pre tri godine na prijatelsjkom turniru - Hubert Vagner memorijalu. Dva puta je Srbija pobedila Belgiju sa po 3:0 pre dve godine u poslednjoj sezoni Svetske lige.

Selektor Slobodan Kovač u prethodna tri meča je menjao, pokušavao da razigra sve naše odbojkaše kako bi spremno dočekali one najbitnije borbe.
Poznajem se dobro sa Belgijancima. Sa reprezentacijom Slovenije sam sa njima često igrao. Želimo da se spremimo za taj meč, a posle ćemo sa Austrijom ponovo kombinovati. Igramo u gostima, dvorana će verovatno biti puna, biće to dobar ispit i ozbiljna utakmica u kojoj moramo da pokažemo svoje najbolje lice“, rekao je Kovač.

Belgijska odbojka je u usponu. Mazeik i Roselar svake godine igraju zapaženu ulogu u Ligi šampiona. Prvi poenter Belgije na ovom šampionatu je korektor poljskog šampiona Zakse Keđeržina Sem Dero. On je na četiri utakmice imao 63 poena, odnosno 4,5 po setu.

Na poziciji tehničara je Stijn D’Hulst, koji brani boje šampiona Evrope Lubea. Doduše, on je rezervni dizač ekipe iz Čivitanove, prvi tehničar je Brazilac Bruno Rezende. Osim Deroa, na ovom prvenstvu se ističe korektor Roselara Hendrik Turlinks, koji je dosad sakupio 49 poena.

Srbija bi trebalo da igra u najjačoj postavi sa tehničarom Nikolom Jovovićem, primačima servisa Urošem Kovačevićem i Nemanjom Petrićem, srednjim blokerima Markom Podraščaninom i Srećkom Lisincem, korektorom Aleksandrom Atanasijevćem, dok su libera Neven Majstorović i Nikola Peković.
Meč sa Belgijom odlučivaće o prvom mestu u grupi. Imali smo slobodan dan da se odmorimo za taj odlučujući duel u grupi. Nije dobro početi u izuzetno dobrom stanju Evropsko prvenstvo, ali moramo da shvatimo slabosti i da ih popravimo pred odlučujuće mečeve, osminu finala i četvrtfinale“, rekao je naš najbolji igrač Aleksandar Atanasijević, korektor Peruđe.

Već sada pogled može da bude uperen ka rivalu u osmini finala. Ukoliko Srbija pobedi, protivnik u prvoj nokaut fazi biće četvrtoplasirana reprezentacije iz Grupe D koja se igra u Holandiji, a to bi mogla da bude Češka ili Crna Gora. U slučaju poraza od domaćina, najverovatniji rival bila bi nam Ukrajina.

Derbi dana igra se u Monpeljeu gde se sastaju Francuska i Italija. Ove dve selekcije imaju sve četiri pobede na šampionatu, s tim da domaćin nije izgubio ni set. Prvi as Trikolora Ervin Ngapet nije igrao na prva tri susreta zbog povrede mišića, ali je protiv Bugarske u četvrtom kolu ulazio da servira, da oseti teren. Najverovatnije će ga selektor Loran Tili ubaciti u vatru večeras u ključnom meču za prvo mesto u grupi.

Ove godine u Ligi nacija Galski petlovi su slavili sa 3:1. U poslednjim 10 utakmica skor je 5:5 što govori da nema favorita. Ipak, zbog domaćeg terena blagu prednost dajemo Francuzima. Prvi poenteri ove dve selekcije su Stefan Boje, korektor Verone kod Trikolora i Ivan Zajcev, korektor Modene u selekciji Azura.

U Grupi B u kojoj je i Srbija, Nemačka i Slovačka će da odluče o trećoj poziciji. Kvalitet je na strani Nemaca koje sa klupe predvodi legendarni Italijan Andrea Đani. Takođe, derbi se igra u Ljubljani gde Slovenija dočekuje šampiona Evrope Rusiju. Domaćin je u utorak šokiran u Stožicama kada je poražen od Severne Makedonije posle četiri seta. To je i najveće iznenađenje dosadašnjeg toka EP. Zbornaja je izgubila samo dva seta na prvenstvu. Domaćin će imati veliku podršku sigurno krcate dvorane u prestonici Slovenije, ali je kvalitet na strani Maksima Mihajlova i drugova.

Plasman u osminu finala EP već su obezbedili – Francuska, Italija i Bugarska iz Grupe A, Belgija i Srbija iz Grupe B, Rusija, Slovenija i Turska iz Grupe C i Poljska i Holandija iz Grupe D.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sre 17:30 8426 EP Slovenia - Russia hs 2 (+1.5) 1,25
Sre 17:30 8427 EP Germany - Slovakia hs 1 (-2.5) 1,55
Sre 20:30 8430 EP Belgium - Serbia ki 2 1,35
Sre 20:30 8432 EP France - Italy ki 1 1,50
Ukupna kvota3,92

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Sreda

GRUPA A (MONPELJE, FRANCUSKA)
14.00: (1,35) Portugalija – Rumunija (2,90)
20.30: (1,50) Francuska - Italija (2,41)

GRUPA B (ANTVERPEN, BELGIJA)
17.30: (1,03) Nemačka - Slovačka (9,00)
20.30: (2,90) Belgija - Srbija (1,35)

GRUPA C (LJUBLJANA, SLOVENIJA)
17.30: (5,80) Slovenija – Rusija (1,10)
20.30: (2,19) Finska - Turska (1,60)

GRUPA D (AMSTERDAM, HOLANDIJA)
16.00: (1,30) Ukrajina - Estonija (3,20)
20.00: (1,15) Holandija - Češka (4,70)

*** kvote su podložne promenama

Foto: CEV


Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara