Srpski reprezentativci u Buenos Ajresu (©VSS)
Srpski reprezentativci u Buenos Ajresu (©VSS)

Posrnuli gigant na konopcima, ali fabrika talenata radi: Partizanova deca pronose slavu svetom

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.07.24. | 17:16

Crno-beli su Srbiji dali čak osmoricu igrača za Buenos Ajres, mirne duše tu se može dopisati i ime Luke Gladovića. Problemi su ogromni, ali sedmostruki evropski šampion i dalje pravi najviše materijala za državni tim

Partizan grca u dugovima godinama, doživeo je da ispadne iz elitnog ranga Jadranske lige, Banjica se privremeno sanira, ali je situacija drži vodu dok majstori odu. U godini kada su se crno-beli suočavali sa najvećim poteškoćama, kada su bili podstanari i brojna deca iz njihove škole napamet učila putanje do različitih bazena u Beogradu, ponovo su najveći snabdevači Srbije.

Na grudima srpskih juniora u Argentini blista srebro, a crno-beli su ubedljivo najviše igrača dali reprezentaciji – čak osmoricu. I mirne duše tu se može dopisati još jedno ime, jer Luka Gladović je neposredno pred odlazak u Buenos Ajres promenio sredinu, a na Banjici se odškolovao, iskusio kako je to igrati sa seniorima, pa i biti protagonista. Partizanovi problemi su ogromni, nisu nestali, ali sedmostruki evropski šampion i dalje pravi najviše materijala za državni tim.

Izabrane vesti

Možda je mesecima unazad, skoro čitavu godinu posrnuli gigant evropskog vaterpola na konopcima, ali fabrika talenata radi. Stvara igrače.

Proteklih godina u mlađim uzrastima Šabac je preplivao konkurenciju, što se tiče rezultata. I poklanjanje pažnje radu sa mladima dolazi do izražaja, sve više igrača koji stasavaju u gradu na Savi dobijaju pozive u reprezentaciju. U juniorskoj ih je bilo trojica: Filip Novaković, Ognjen Tomić i Novak Lazić. Ali, i dalje izdanci Partizanove škole vaterpola vode glavnu reče.

Brojčano gledano najviše ih je. I kvantitet i kvalitet. Selektor Miloš Savković se iz Partizana oslonio na golmana Davida Dimkovića, Kostu Bodirogu (u finalu pet asistencija), Miljana Đokanovića, Uroša Adamovića, Luku Dimića, Vuka Čonkića, Luiđija Kanepu i Strahinju Krstića, koji je proglašen za najkorisnije igrača Svetskog prvenstva.

Partizan je dao osmoricu reprezentativaca, dao je i centra koji je pokupio MVP nagradu. Postigao je 20 golova u Buenos Ajresu, bio među najefikasnijima na turniru, iznudio brdo isključenja… Ne dešava se to prvi put. Pre dve godine Nikola Kojić je na Svetskom prvenstvu za juniore bio MVP. A, i tada je Mađarska iz velikog finala izašla kao pobednik.

Jedna stvar ne sme se ponoviti, a to je da jedan od najnadarenijih srpskih vaterpolista ima prazan hod, izgubljene mesece, što je bio slučaj sa Nikolom Kojićem kada je iz Partizana prelazio u kragujevački Radnički. Stagnirao je i danas je u nemačkom Špandau.

Takva ili slična greške ne sme da se napravi sa Strahinjom Krstićem ili pak nekim drugim iz generacije juniora koja je u Buenos Ajresu pokazala da materijala ima za seniorsku reprezentaciju. Ali, momke poput Partizanovog centra, Koste Bodiroge ili Luke Gladovića, koji je prešao u Novi Beograd, treba pravilno usmeriti na prelasku na viši nivo.

U situaciji u kojoj se Partizan nalazi, primarni zadatak svih na Banjici biće da u predstojećoj sezoni rade na ubrzanom sazrevanju i osposobljavanju za seniorski vaterpolo momaka koji svetom pronose slavu. I Šapca, Crvene zvezde, Radničkog, Novog Beograda i Bečeja. Ubrzo će neki pokucati i na vrata A reprezentacije. Luka Gladović već jeste.


tagovi

juniorska vaterpolo reprezentacija SrbijeVK PartizanStrahinja KrstićKosta BodirogaDavid DimkovićMiljan ĐokanovićLuiđi KanepaLuka Gladović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara