Petar Nenadić (©Reuters)
Petar Nenadić (©Reuters)

Petar Nenadić završio karijeru

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.06.24. | 13:34

“Vreme je da kažem zbogom rukometu. Jedno poglavlje je zatvoreno, drugo počinje", napisao je na Instagramu jedan od najboljih rukometaša Srbije u ovom veku

Jedan od najboljih srpskih rukometaša u ovom veku, Petar Nenadić, završio je igračku karijeru u 38. godini. Ono što je provejavalo još zimus u rukometnim krugovima, dobilo je potvrdu danas, kada je nekadašnji srpski reprezentativac, osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2012. godine, na Instagramu objavio da je okačio patike o klin.

Izabrane vesti

Svako putovanje ima svoj početak i kraj. Ja sam na svom bio 21 godinu. Vreme je da kažem zbogom rukometu. Jedno poglavlje je zatvoreno, drugo počinje", napisao je Nenadić uz poruku zahvalnosti klubovima u kojima je igrao.

U klupskoj karijeri, koju je počeo u Crvenoj zvezdi, igrao je još za španske Alhesiras i Barselonu, zatim za Segedin, Holstebro, Vislu Plok, Fikse Berlin, mađarski Vesprem, Pari Sen Žermen i saudijski Al Halidža koji mu je bio poslednji tim za koju je igrao samo dva meseca, krajem prošle godine. Najveće individualno priznanje je dobio 2019. godine kada je izabran za najboljeg rukometaša Evrope.

U klupskoj karijeri izmakao mu je trofej Lige šampiona, ali u porodici Nenadić, četiri godine mlađi brat Draško, sadašnji kapiten Crvene zvezde, sa Flensburgom je pre 10 godina bio šampion Evrope.

Petar je rođen 28. juna 1986. godine. Kao klinac je pravio dar-mar u mlađim kategorijama kod čuvenog Mikele Obradovića u fabrici talenata u Ljutice Bogdana. Profesionalnu karijeru je počeo u Crvenoj zvezdi. Pamti se njegova partija protiv Celja na Banjici, kada je golobradi mladić srušio tada šampiona Evrope.

Za crveno-bele je igrao od 2003. do 2007. godine, osvojio tri šampionske titule (2004, 2006. i 2007. godine) i Kup 2004. godine. Tokom 2007. godine Nenadić je prešao prvo u Alhesiras do kraja sezone, a onda i u veliku Barselonu.

Teška povreda koelna ga je izbacila iz ritma, pa je nastavio karijeru u mađarskom PIK Segedu, od 2008. do 2010. godine. Ni u komšiluku nije imao sreće s povredama, a rukometni je “progledao” u malenom danskog Holstebru čije je boje branio od 2010. do 2012. godine.

Nenadić u dresu reprezentacije (©Reuters)Nenadić u dresu reprezentacije (©Reuters)

Igranje u Skandinaviji bio mu je veliki korak napred. Sjajnim igrama u Danskoj stigao je do dresa Visle iz Plocka, a u sezoni 2013/14. je za ovaj klub postigao 69 golova u Ligi šampiona. U sezoni 2014/15. pružio je zapažene igre u dresu Fikse Berlina sa kojim je osvojio Kup EHF, gde je u finalu protiv Hamburga (30:27) postigao šest golova. Sezonu 2015/16 završio je kao najbolji strelac Bundeslige.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

U decembru 2017. je potpisao za mađarski Vesprem za obeštećenje od 500.000 evra, na insistiranje tadašnjeg trenera mađarskog velikana Ljubomira Vranješa. Nenadić je sa Vespremom osvojio jednu titulu prvaka Mađarske, tri nacionalna Kupa i tri SEHA lige. Na 208 mečeva dao je 803 gola. Neslavno je završio mandat u Vespremu početkom prošle godine, kada je posle sukoba sa trenerom Momirom Ilićem suspendovan, a kasnije i sporazumo raskinuo ugovor početkom marta 2023.

Do kraja prošle sezone je zamenio Nikolu Karabatića u Pari Sen Žermenu. Bio je sa Svecima na završnom turniru Lige šampiona u Kelnu, ali u poslednjem pokušaju nije uspeo da se domogne trofeja za najbolji tim na Starom kontinentu.

U rukometnim krugovima se prošle godine dovodio u vezu s Vojvodinom. Čekao je dugo novi klub, bio celo leto bez ugovora, a onda je do kraja 2023. godine otišao u saudijski Al Halidž. Igrao je za tim iz Damama Superglob, ali je posle povrede mišića napustio bogatu azijsku zemlju i od januara je bio slobodan igrač.

Nenadić je bio član kadetske reprezentacije Srbije i Crne Gore koja je 2004. godine osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Sa istom selekcijom je ponovio uspeh i sledeće godine kada je osvojeno zlato na Svetskom prvenstvu u Kataru. Osvojio je i najsjajnije odličje na Mediteranskim igrama 2009. u Peskari.

Od reprezentacije se oprostio u februaru 2022. godine. Vratio se u tabor Orlova posle dolaska Tonija Đerone na klupu reprezentacije, ali je odigrao samo jedan meč, protiv Grčke u Atini u kvalifikacijama za EP. Pošto nije mogao da igra za Srbju na EP u Segedinu pre dve i po godine zbog povrede, povukao se drugi put iz nacionalnog tima. Pre toga je rekao zbog Orlovima 2018. godine posle kraha na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Petar Nenadić potiče iz rukometne porodice. Njegov otac Velibor je takođe bio rukometaš i kapiten Crvene zvezde tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a majka Dragica Lečić-Nenadić u dresu KK Crvena zvezda osvojila je dve titule prvaka države i dva kupa, a takođe je bila član ekipe koja je osvojila Ligu šampiona 1979. godine.

Petar Nenadić je oženjen proslavljenom srpskom odbojkašicom Jelenom Nikolić s kojom ima sina.

------------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------



tagovi

Petar Nenadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara