Neki novi rukomet - 3X4, premijerni Serbia Open u Velikoj Plani

Vreme čitanja: 2min | čet. 13.06.24. | 08:28

Veliko interesovanje za novi projekat specijalizovanog portala Balkan-Handball. Turnir je na programu 22. juna

Nešto više od dva meseca posle eksperimentalnog turnira kadeta u Beogradu, „3×4 HANDBALL“ doživeće vatreno krštenje i u seniorskoj konkurenciji. Prvi Serbia Open odigraće se u subotu, 22. juna, pod svodovima dvorane Turističko sportskog centra u Velikoj Plani.

Na ideju i u realizaciji ekipe rukometnih entuzijasta okupljenih oko specijalizivanog portala Balkan-Handball, a uz logističku podršku RK Morava i lokalne samouprave grada domaćina, aktuelni i bivši rukometaši među kojima će biti dobro poznatih imena, čak i nekadašnjih reprezentativaca, prvi put će se okušati u novoj verziji rukometne igre. Očekuje se dolazak ekipa iz raznih krajeva zemlje.

Izabrane vesti

ŠTA JE 3X4 HANDBALL?

U pitanju je nadmetanje na jedan gol sa po tri igrača u polju (plus golman) na terenu dimenzija 14×15 metara. Utakmica traje 2x5 minuta, golmani se menjaju pri svakoj promeni poseda, gol van deveterca i gol iz cepelina važe dva poena. Pogodak se priznaje samo ako, u toku napada, sva tri napadača dodirnu loptu.

Četvrti i svaki naredni faul u poluvremenu, napadačkoj ekipi donosi šut za dva poena. Zanimljivo je da i golman može doneti poen svojoj ekipi, ukoliko ostvari takozvanu "duplu odbranu". Za razliku od "velikog" rukometa, nema kornera i nema isključenja - grublji prekršaju sankcionišu se neometanim šutem za dva poena sa devet metara uz zalet, kao i posedom lopte nakon toga.

Ovo su osnovna pravila rukometne novotarije nastale iz redakcije portala Balkan-Handball.

“Nekoliko meseci po rađanju ideje, konstantno smo radili na optimizaciji pravila, a potom ih i testirali kroz kadetski turnir na Banjici, uz veliku pomoć naših saradnika i prijatelja iz RK Novi Beograd. Opšti je utisak da smo došli do zadovoljavajuće forme. Igra je dinamična, uzbudljiva i u velikoj meri lišena grubosti karakterističnih za naš sport. Dostupna je svima i svugde, sa jednostavnim pravilima a izuzetnim takmičarskim potencijalom. Tim sadrži najviše pet članova, dakle tri igrača. golmana i jednu rezervu. Takav koncept je vrlo praktičan, ima predispozicije da zainteresuje poklonike našeg sporta, a potvrdu toga očekujemo 22. juna u Velikoj Plani, mom rodnom gradu čije nam je rukovodstvo svesrdno izašlo u susret stavivši turnir pod svoje pokroviteljstvo”, kaže rukometni novinar Marko Marjanović, koji sa urednikom Žikom Bogdanovićem i saradnicima Balkan-Handballa pokušava da novoj igri otvori vrata sportskog tržišta.

Ideja je da se 3x4 HANDBALL igra tokom leta, van sezone, i da postane dobra zabava za ljubitelje rukometa.

“Dobili smo pozive iz još par gradova koji su zainteresovani za organizaciju turnira, što nam potkrepljuje ambicije da već sledeće godine uspostavimo srpski, a potom i regionalni "Grand Prix”, zaključuje Marjanović.

Prijave ekipa za turnir moguće su do 18. juna u ponoć, putem email adrese 3x4handball@gmail.com, ili na Instagram stranici 3×4 handball.



tagovi

Rukomet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara