Ražnatovićev stav: Igračima još jedna i po plata, predlog Evrolige neprihvatljiv

Vreme čitanja: 5min | pet. 03.04.20. | 16:35

“Nezvanična preporuka Evrolige je da se plate skrate na 67 odsto ukupne vrednosti ugovora. Drugim rečima da bude plaćeno ono što je dosad već isplaćeno. Ta preporuka definitivno nije prihvatljivo rešenje jer takvi predlozi otkrivaju sve negativne efekte i utiču direktno na igrače“, smatra poznati agent

Jedan od vodećih ljudi Evrolige Ed Skot izašao je nedavno pred javnost s četiri varijante, tačnije scenarija kako bi elitno klupsko takmičenje moglo da se završi. Nijedan predlog nema za osnovu prekidanje sezone, već razne modalitete kako bi ista mogla da se završi u regularnim okolnostima, odnosno na parketu. Dok neizvesnost oko pitanja nastavka košarkaške i generalno sportske sezone visi negde u vazduhu, u Evropi se i dalje kao jedna od najvažnijih tema provlači neizvesnost oko daljih isplata plata igračima...

U fudbalskom svetu sve se više mogu čuti ideje kolektivnog umanjenja zarada dok traju vanredne okolnosti, ali pošto su ugovori u košarci potpuno drugačiji, ta pravila ne mogu da se primene na isti način. Klubovi pokušavaju da operu ruke i izbegnu isplatu plata pod izgovorom da su svi izvori prihoda nestali, ali košarkaši se i dalje ne mire sa celom situacijom i zahtevaju pravdu. 

Izabrane vesti

Istu je ponudio vlasnik agencije Beobasket i jedan od najjačih košarkaških menadžera - Miško Ražnatović.
“U ovim teškim vremenima suočeni smo s brojnim konfliktnim pozicijama između klubova i igrača po pitanju finanijskih i obaveza sa ispunjavanjem ugovora koji klubovi imaju prema igračima. Konfliktno stanovište idu izvan okvira gde su igrači na jednoj i klubovi na drugoj strani. Ovo je sada problem između više klubova, ali i igrača međusobno“, poručio je Ražnatović u saopštenju na sajtu Beobasketa i nastavio:
“Kao advokat i košarkaški agent velikog broja igrača na koje ova situacija ima uticaja, osećam obavezu da iznesem svoje mišljenje o ovoj situaciji, pogotovo uzimajući u obzir da sam aktivno učestvovao u pregovorima sa Fibom tokom organizacije BAT (Suda za košarkašku arbitražu) pre deset godina. Kada je uspostavljen BAT, bio sam prvi agent koji je isprobao kako sud funkcioniše, a kasnije imao veliki broj slučajeva. Zato verujem da moje mišljenje po ovom pitanju može da pomogne mnogima koji su trenutno bez mišljenja po pitanju ove situacije“.

Ražnatović kaže da nema diskusije okog toga da se trenutne okolnosti, odnosno pandemija virusa korona, podvode pod pravnu terminologije “Force majeure“ (Vanredne okolnosti na koje Liga, niti klubovi i njeni vlasnici mogu da utiču – teroristički napad, pandemija, epidemija, prirodna kataostrofa...)
“S tim na umu, takođe nema diskusije oko toga da ugovori košarkaša u Evropi nemaju ovu klauzulu, koja reguliše nepredviđene situacije poput ovih, što ugovore čini drugačijim od onih u NBA, gde već postoji kolektivni dogovor. Zbog toga situacija mora da bude regulisana u skladu sa generalnim principima zakona, pogotovo zbog ugovora koji padaju pod jurisdikciju BAT-a. Moraju da budu rešeni po principu ’ex aequo et bono’. U prevodu – jednakost, pravda i pravičnost“.

Poznati agent smatra da cela situacija ipak nije toliko komplikovana koliko se misli...
“Igrači su već zaradili svoje sedmomesečne plate i tu gotovo da više nema diskusije. Sada su fokus, diskusije i dilema centrirani ka rešavanju situacije sudbine preostale tri plate što je, drugim rečima, još 30 odsto plate“, kaže Ražnatović i dodaje:
“Nezvanična preporuka Evrolige je da se plate skrate na 67 odsto ukupne vrednosti ugovora. Drugim rečima da bude plaćeno ono što je dosad već isplaćeno. Ta preporuka definitivno nije prihvatljivo rešenje jer takvi predlozi otkrivaju sve negativne efekte i utiču direktno na igrače“.

On smatra da je takođe neprihvatljivo da klubovi “kao objašnjenje nude da više nema prihoda i da zbog toga igrači neće biti plaćeni“.
“Preporučeno rešenje ostavlja igrače bez ikakve zarade što se definitivno ne može smatrati kao pravično. Takođe, Evroligine nezvanične preporuke su potpuno suprotne od principa ’ex aeque et bono’ i sa potpunom sigurnošću može da se kaže da one neće biti prihvaćene“.

Jedan od najmoćnijih evropskih košarkaških menadžera otkriva da je do današnjeg dana postojao samo jedan slučaj pre uvođenja BAT-a gde je klauzula “Force majeure“ bila citirana kao važan prigovor. U pitanju je slučaj BAT 0529/14 protiv libanskog kluba Šampvila.
“BAT je tada zauzeo poziciju da je pravično i da treba da se podeli teret klauzule ’force majeure’ između igrača i kluba. Gledajući ovaj presedfan, siguran sam da će svi slučajevi koji se budu našli na BAT-u imati isti ishod, gde će negativne konsekvence usled aktivacije klauzule, u ovom slučaju zbog pandemije virusa korona, biti podeljene između igrača i kluba“.

Pošto se radi o vrednosti ugovora od 30 odsto, Ražnatović smatra da će se šteta podeliti između klubova i igrača.
“To znači da će klubovi morati da isplate još jednu i po platu igračima, umesto tri, odnosno još 15 odsto ukupne vrednosti ugovora. Igrači će morati da se odreknu istog procenta. Jednostavno rečeno, igrači će biti isplaćeni 70 odsto ugovora za ono što su odigrali i još 15 odsto kompenzacije, pa će imati isplaćeno 85 odsto ugovora. Prema nezvaničnim informacijama, moram da istaknem da će ELPA (Unija igrača) tražiti da im se isplati 80 odsto ukupnog ugovora što je, po mom mišljenju, nezadovoljavajuća suma i ne predstavlja adekvatan interes igrača u ovoj situaciji“.

S obzirom na trenutnu situaciju, Ražnatović smatra da bi iznos kompenzacije trebalo da bude veći.
“Teško da će biti manji od onoga što sam napisao, pogotovo kada uzmemo u obzir da klubovi nemaju klauzulu ’force majeure’ u svojim ugovorima. Na kraju, moram da ukažem da je ovo samo moje profesionalno mišljenje, koje nije obavezujuće. Ali, stojim iza svega što sam napisao i potpuno je u saglasnosti s principom ’ex aequo bono’ i očekujem da će BAT zauzeti istu poziciju“.

Ražnatović podseća da je ovo sve isključivo njegovo profesionalno mišljenje, izuzev ako se sezona u nekom trenutku ne nastavi.
“Ako bi se sezona nastavila, klubovi bi, prema mom mišljenju, bili u obavezi da plate dodatnu sumu novca i tako ispune kompletnu obavezu prema slovu ugovora. Sve ovo što sam napisao ne može da se iskoristi u slučajevima igrača koji nemaju BAT klauzulu u svojim ugovorima i čiji ugovori padaju pod jurisdikciju lokalnog zakonodavstva“, završava Ražnatović.

Foto: ©Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara