Jovana Stoiljković (©Starsport)
Jovana Stoiljković (©Starsport)

Gros i Omoregi bombardovale Srbiju! San o prolazu u TOP 12 raspršen, Slovenija ide dalje

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.11.22. | 19:34

Tim Uroša Bregara na Evropskom prvenstvu upisao tri poraza u grupnoj fazi...

Tako blizu, a tako daleko. Može Srbija da zaboravi na TOP 12, završeno je Evropsko prvenstvo za četu Uroša Bregara! Ugasile su Slovenke poslednju nadu Srbije, bombardovale su Ana Gros i Elizabet Omoregi gol koji su branile Kristina Graovac i Jovana Risović, proradila je teška artiljerija domaćina u pravi čas. Terorisale su čuvare, razbijale barikade i odvele Sloveniju u narednu fazu – 27:24 (13:15).

Pred Srbijom su bila dva puta do izlaska iz grupe. Jedan je uključivao i Dansku i minimalnu pobedu Srbije – bilo potrebno da Švedska ne trijumfuje u skandinavskom okršaju – drugi da naša reprezentacija slavi sa osam razlike protiv domaćina u Celju, što je u startu delovalo kao naučna fantastika. Srbija nije ispunila uslov svih uslova, nije ostvarila trijumf na Evropskom prvenstvu i spakovala je kofere.

Izabrane vesti

Srbija na kontinentalnom šampionatu nije osvojila niti jedan bod, umnogome su tome doprinele silne povrede i operacije, odsustvo iskusnijih rukometašica, ali i pravila oko vakcinacije na koju Uroš Bregar nije želeo da prisiljava devojke. Uprkos svemu, imala je Srbija dobru priliku da ode dalje, maltretirale su Sanja Radosavljević i Jovana Stoiljković rivalke u prvom poluvremenu, prolazile nekada i na silu, kada nije bilo boljih rešenja. Uroš Bregar je igrao na dobar momentum kvarteta Sanja Radosavljević – Anđela Janjušević – Jovana Stoiljković – Kristina Liščević, pronašao je dobitnu kombinaciju i nije želeo da menja ono što funkcioniše.

Isplaćivalo mu se to na početku, ali je iz matematičke formule izbacio bitnu komponentu – umor. Sustigao je rukometašice Srbije u nastavku, na dugoročnom planu minimalne promene u napadačkoj formaciji ispostavile su se kao promašaj. A, treba biti pošten i reći da previše opcija nije ni imao... Bazirao je igru na iskusnijim devojkama, suočavao se sa manjkom bekova, a Slovenija je upravo tu najjača.

Ana Gros i Elizabet Omoregi su sa bekovskih pozicija uništile Srbiju, ništa im nisu mogle Jovana Risović i Kristina Graovac, koje su se rotirale na golu. Omoregi, naturalizovana Slovenka, koja je rođena u Grčkoj a živela je u Bugarskoj, prelomila je meč u korist domaćina. Izbacila je Anđelu Janjušević na dva minuta iz igre – bilo joj to drugo isključenje – odmah potom i pogodila sa velike razdaljine, a strašan posao odradila je Amra Pandžić na golu. Zamenila je Branku Zec i začarala mrežu.

Sanja Radosavljević (©Starsport)Sanja Radosavljević (©Starsport)

Agresivne su bile Slovenke u odbrani, koristile su ruke i po cenu isključenja, a kontre su totalno ugušile. Nije ih bilo, u najboljem slučaju je Sanja Radosavljević sa levog krila slala loptu u suprotan ugao iz polukontre ili pravljenja viška. Neretko je utrčavanjem na drugog pivomena pravila pometnju u odbrani rivala i otvarala prostor bekovima, pa su Slovenke morale da skupljaju. No, igra sa dva kružna napadača vremenom je stala. A, i srpski šuteri su zatajili.

Slovenke su i sa igračem manje tresle mrežu, loše je u tim situacijama funkcionisala defanzivna postavka Srbije, dok izabranice Uroša Bregara u finišu nisu iskoristile isključenje Valentine Klemenčić, koja je rukom držala za vrat Anđelu Janjušević. Došao je do izražaja kvalitet levoruke bombarderke Ane Gros – dala pet golova, jedan manje od Elizabet Omoregi i Sanje Radosavljević – a svaku dilemu otklonila je Tamara Mavsar iz sedmerca. Odvela je Sloveniju na „plus tri“, što je bila i konačna razlika.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Utorak

GRUPA A

Hrvatska - Švajcarska 26_26 (14:12)

20.30: (1,03) Norveška (20,0) Mađarska (16,0)


GRUPA B

Slovenija - Srbija 27:24 (13:15)

20.30: (1,80) Danska (8,00) Švedska (2,35)


Sreda

GRUPA C

18.00: Makedonija - Rumunija

20.30: Francuska - Holandija


GRUPA D

18.00: Poljska - Crna Gora

20.30: Nemačka - Španija



tagovi

ženska rukometna reprezentacija SrbijeUroš Bregarevropsko prvenstvo za rukometašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara