(©Reuters)
(©Reuters)

Delfini, oprez! Australiji se vraća prvi strelac, opasnost preti i od Srbina i Hrvata

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.07.24. | 17:02

Pogodovaće olimpijskom šampionu što drugi protivnik na turniru nema 'kamikaza stil'

Jedan kontinent – jedna škola vaterpola. Razlike su u nijansama, ali su sistem i osnova, suštinski, isti kod svih. Velikih iznenađenja i nepredviđenih okolnosti ne može da bude. Druga je priča sa reprezentacijama van Evrope. Japan nikome ne leži zbog ’kamikaza stila’, neprekidnog presinga i jurnjave po bazenu. Srbija je preskočila nagaznu minu, krenula pobedom u odbranu olimpijskog zlata i nimalo Dušan Mandić nije bio zabrinut što su se stvari odvijale na način na koji su. Bilo je to dobro upozorenje, utakmica za razmrdavanje, a i u narednoj će Delfini morati da budu na oprezu.

Kuglice su htele da dvostruki uzastopni olimpijski šampion ima uslovno lakši raspored. Da odmah na startu ne udari na renomirane protivnike, već na timove koji nisu kandidati za najviši plasman. Prvo Japan, a zatim – Australija (utorak, 10.30). Nova pobeda bi Srbiji širom otvorila vrata četvrtfinala, niko u državnom timu neće naročito mariti na koji način će doći do nje, kakva će biti igra. Samo jedno je važno – da pude ostvarena. Međutim, pred srpskim vaterpolistima će biti teži posao nego što je bio pred Špancima.

Izabrane vesti

Drame nije bilo, ni neizvesnosti. Španija je za nešto jače od jednog poluvremena ’zaključala’ utakmicu, a i pre toga stavila do znanja Australiji da na premijeri nema šta da traži. Jedna stvar je išla naruku selekciji sa Iberijskog poluostrva – Tim Hamil je bio lišen usluga najboljeg strelca. Luk Paviljar je propustio utakmicu prvog kola Olimpijskih igara zbog suspenzije, vukao ju je sa prethodnog turnira. Pauzirao je i trebalo bi da bude u sastavu za meč sa Srbijom.

Barselonetin igrač će biti jedna od glavnih, ako ne i prva opcija Australijanaca u napadu. Poslovično levoruki šuter najčešće završava napade na velikim takmičenjima, nema razloga da tako ne bude i sutra. Pitanje je samo iz kojih pozicija će upućivati lopte ga Radoslavu Filipoviću i(li) Vladimiru Mišoviću, kakva će mu selekcija biti i šta će mu čuvari dopustiti.

Luk Paviljar jeste najveća pretnja po Delfine, ali ne i jedina. Opasnost preti i od igrača sa Balkana – Srbina i Hrvata.

(©Reuters)(©Reuters)

Otišao je Miloš Maksimović pre dve i po godine u Australiju da igra u Kronul, dobio je poziv da se priključi državnom timu Ozija i – prihvatio. Jače od jedne decenije nije igrao za Srbiju, procenio je da nema više šta da čeka. Bila mu je to jedinstvena prilika da zaigra na Olimpijskim igrama.

Kako kvalitetom od većine reprezentativaca odudara, brzo se nametnuo, poverene su mu bitne uloge u napadu i na otvaranju je, uz Angusa Lambija, jedini postigao dva gola. Šest puta je pokušao, samo je Džejkob Merčep ispucao više lopti. Momak rođen u Hrvatskoj ima zanimljivu priču, obišao je čitavu zemaljsku kuglu...

Dubrovčanin je, igrao je za Jug, bio i član juniorske reprezentacije Hrvatske, koja je postala svetski prvak u Podgorici. Iz te generacije su prroteklih godina kockastu kapicu nosili Zvonimir Butić, Franko Lazić, Lovro Paparić, a u Parizu je – Matijas Biljaka. Naveo je put Džejkoba Merčepa u Ameriku, studirao je u Kaliforniji, bio je izvanredan strelac. Jedan od najboljih. Kada je počela pandemija virusa korona, nije mogao da se vrati, pa je kratko igrao u Holandiji.

(©Reuters)(©Reuters)

Snašao se levoruki šuter u tuđini, preselio u Sidnej, gde je paralelno radio i igrao. I dobio državljanstvo Australije, kao i poziv u reprezentaciju. Bio je deo ekipe na Svetskom prvenstvu u Dohi, tog novog tima. Oziji su, kao i Srbija, štošta promenili prethodnih godina nakon Tokija. Trebalo je tamo da budu na vrhuncu, da to bude kruna rada hrvatskog stručnjaka Elvisa Fatovića. Nije se završilo onako kako su se nadali.

Tim Hamil je nasledio Elvisa Fatovića, a najveći udarac za Australiju je što za reprezentaciju više ne igra Aron Janger. Bez premca najbolji australijski vaterpolista. Sa igračem Pro Reka bili bi znatno opasniji za evropske selekcije. Ovako, potencijalno nekoga mogu da iznenade, onoga ko se opusti i ne shvati ih ozbiljno.

Srbija je dobila upozorenje od Japana, a i pogodovaće joj što Australijanci nemaju ’kamikaza stil’. Agresivni jesu, dobro plivaju, ali postavke u bazenu su im približne evropskim ekipama.

OLIMPIJSKI TURNIR ZA VATERPOLISTE – 2. KOLO:

Utorak

GRUPA A

12.05: (2.45) Hrvatska (6.50) Italija (1.90)

16.35: (1.01) Amerika (19.0) Rumunija (16.0)

19.30: (3.40) Crna Gora (8.00) Grčka (1.50)

GRUPA B

10.30: (6.75) Australija (9.00) Srbija (1.20)

15.30: (2.95) Japan (8.00) Francuska (1.60)

21.05: (1.95) Španija (6.25) Mađarska (2.40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2024Pariz 2024Vaterpolo reprezentacija Australijevaterpolo reprezentacija SrbijeMiloš MaksimovićDžejkob MerčepTim Hamil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara