Košarkaši Srbije (©MN Press)
Košarkaši Srbije (©MN Press)

Poslednja audicija pred put u Kinu, jedno slobodno mesto u timu za Mundobasket

Vreme čitanja: 4min | sre. 16.08.23. | 09:57

Orlovi prvi i jedini put pred domaćom publikom, u goste stiže Portoriko

Tačno deset dana ostalo je do utakmice sa Kinom na startu grupne faze Mundobasketa, tim povodom selektor Svetislav Pešić organizuje poslednju audiciju pred put u Šenžen, gde će Srbija odigrati još dve pripremne utakmice - sa Kinom 20. avgusta i Brazilom dan kasnije. Posle tih susreta, srpska ekspedicija preseliće se u Manilu gde će dočekati novi okršaj sa selekcijom Aleksandra Đorđevića, sada sa takmičarskim značajem.

Pre nego što Srbija ukrsti koplja sa Kinom, večeras će u Beogradskoj areni odigrati kontrolni meč sa još jednim rivalom iz grupe - Portorikom (RTS, TV Arenasport, 19.00). Biće to ujedno prvo i jedino pojavljivanje srpske reprezentacije pred domaćom publikom, a moguće je da će selektor Pešić već posle utakmice objaviti na koga računa za Mundobasket.

Izabrane vesti

Protivnik kao takav nije mnogo bitan, koliko to kakav će Srbija utisak da ostavi pred beogradskom publikom. Prošlo je tačno nedelju dana od testa sa Italijom koji se završio porazom. Srbija je i pored velikog pada u drugom poluvremenu imala šut za pobedu, ali lopta nije htela kroz obruč posle izbačaja Bogdana Bogdanovića.

Italija je u sadašnjim okolnostima davna prošlost, u međuvremenu ekipa je imala dovoljno vremena za pripremu i temeljnije uigravanje svih zamišljenih taktičkih varijanti. Od povratka Srbije iz Atine izdešavalo se dosta toga, Nemanja Nedović je odlučio da napusti trening kamp, Nikola Topić se priključio starijim saigračima posle kraćeg odmora, dok su Alen Smailagić i Uroš Trifunović ispali iz kombinacije zbog bolesti, odnosno povrede. Tako se broj kandidata za konačnih dvanaest sveo na 15 imena, s tim što se kroz nedavne reči Svetislava Pešića indirektno može zaključiti da je MVP nedavno završenog Evrobasketa za juniore na treninzima kako bi osetio atmosferu i počeo da se navikava na sistem A reprezentacije, što je i logično s obzirom da se u rad uključio tek nedavno.

Mada to nije niko eksplicitno izjavio, pogled na trenutni sastav Srbije ukazuje da su u konkurenciji za jedno, uslovno rečeno, slobodno mesto Boriša Simanić, Aleksa Radanov i Dušan Beslać. Takav se utisak stiče na osnovu svega što smo dosad videli od reprezentacije. Radanov nije odigrao ni sekund na Akropolis kupu, Simanić je dobio nepunih devet minuta protiv Italije, dok Beslaća nije bilo u Atini. Uostalom, ostali uglavnom imaju iskustvo velikih reprezentativnih takmičenja ili igraju u najjačim evropskim i svetskim takmičenjima. Zato su projektovani putnici za Šenžen kapiten Bogdan Bogdanović, te Stefan Jović, Aleksa Avramović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Nikola Jović, Dejan Davidovac, Filip Petrušev, Nikola Milutinov i Dušan Ristić. I jedno mesto ostaje upražnjeno...

Dobra vest za reprezentaciju Srbije je to što se Stefan Jović oporavio od povrede koja ga je mučila, sada se traži šansa da i on pronađe svoju formu pred start grupne faze. Kao jedini klasični plejmejker u sastavu, košarkaš Saragose jedna je od najvažnijih karika Srbije i neko u koga selektor i te kako veruje. Uostalom, njegova je želja i bila da se Jović priključi pripremama iako je postojala neizvesnost zbog porodične situacije i na kraju je saradnja uspostavljena. Pešić je Joviću pružio ruku u trenutku kada osvajač tri srebra u prethodnoj deceniji nije imao klub i izlazio je iz teške povrede. Zato bi duel sa Portorikom mogao da bude prilika da rođeni Nišlija ugrabi prve minute i počne da gradi formu za Mundobasket.

Portoriko se u dosadašnjim pripremama nije pokazao u najboljem svetlu. Pobeđena je Dominikanska Republika, ali su zatim pretrpljeni teški porazi od SAD (74:117) i Italije (65:98). Selektor Nelson Kolon vodi podmlađeni sastav, u kojem nema plejmejkera Nju Orleans Pelikansa Hosea Alvarada, kao ni Đana Klavela koji je do teške povrede imao odličnu sezonu u ukrajinskom Prometeju. Zbog njegovog izostanka u sastav se vratio doskorašnji košarkaš Crvene zvezde Džon Holand, dok su dvojica glavnih igrača u timu plejmejker Tremont Voters i centar Džordž Kondit. Voters je delio svlačionicu sa prvim pikom ovogodišnjeg NBA drafta Viktorom Vembanjamom, dok je Kondit imao angažman u Promiteasu gde je bio saigrač sa Nemanjom Dangubićem. Obojica su se vratila u domovinu gde su osvojili lokalno prvenstvo sa ekipom Karolina Gigantes.

Dobra prilika za Srbiju da se pokaže u pravom svetlu pred verovatno ispunjenim tribinama Arene, ali i da se detaljnije upozna rival sa kojim igramo drugu utakmicu na turniru. Posle Portorika, Srbija za Kinu putuje već u četvrtak, kako bi se ekipa aklimatizovala i spremno dočekala meč sa Kinom.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićBogdan Bogdanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara