Nemanja Nedović (©MN Press)
Nemanja Nedović (©MN Press)

Možda je ovako najlakše za sve

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.08.23. | 10:11

Iskusni bek neće biti u kombinaciji za Mundobasket, sve manje dilema oko toga ko će u Manilu

Činilo se da će ovo biti leto kada će se Nemanji Nedoviću poklopiti sve kockice kako bi i u dresu Srbije pokazao još jednom zašto je godinama jedan od naših najboljih bekova. Ni ovog puta međutim nije se dalo. Po završetku Akropolis kupa došlo je do kulminacije koja je dovela do njegovog odlaska iz kampa državne selekcije i Nedovića nećemo gledati u Manili.

Razlozi neočekivanog rastanka nisu objavjeni, ali se nezvanično može čuti da igrač i stručni štab nisu imali isti pogled na Nedovićevu ulogu u timu, zbog čega je odlučeno da je za sve strane najbolje da dođe do ranog prekida.

Izabrane vesti

Nedovićeva minutaža u Atini bila je verovatno ispod onoga što je očekivao. Protiv Grka tek nešto više od 13 minuta, u duelu sa Italijom ni celih deset. Osam ispaljenih lopti, nijedan pogodak. Od svega, pišu se dve asistencije. Već tada moglo je možda i da se nasluti da Nedović nije u prvom planu, odnosno da je veći fokus na trilingu Bogdanović - Avramović - Gudurić, uz iščekivanje da Stefan Jović ponovo bude u optimalnom stanju da nastavi pripreme i pomogne Srbiji u narednim kontrolnim susretima, te na Filipinima.

Sadašnja projekcija je da će pomenuta četvorka, zajedno sa Vanjom Marinkovićem i Ognjenom Dobrićem verovatno nositi spoljnu liniju reprezentacije u narednom periodu. No, to jedino zna selektor Pešić.

Teško je dati određeni sud o onom što se desilo po povratku reprezentacije iz Atine, kada se ne znaju sve činjenice. Nedoviću se nije ispunila želja sa okupljanja, da dokaže da je među najboljim igračima reprezentacije. Srbija je izgubila jednog od iskusnijih bekova, a u ovom trenutku legitimno je pitanje da li je ovo i definitivni rastanak, odnosno da li ćemo Nedovića više gledati u dresu sa nacionalnim grbom?

Nedoviću se jednostavno nije dalo da iskaže pun potencijal svog košarkaškog talenta. Protiv Izraela je doživeo rupturu mišića lista zbog čega je imao višemesečnu pauzu. Selektor je zatim u novembarskim kvalifikacija odlučio da ne treba forsirati njegov dolazak u reprezentaciju s obzirom na dug oporavak, onda je istu odluku doneo i pred duel sa Britancima u poslednjoj utakmici.

Reprezentativna karijera Nemanje Nedovića isprepletana je različitim okolnostima zbog kojih nije bio među dvanaest odabranih. Na Mundobasket 2019. nije otišao jer je tadašnji selektor Saša Đorđević unapred precrtao Nikolu Kalinića i njega. Evrobasket 2017. propustio je zbog povrede ramena, a Svetski kup 2014. zbog povrede stopala. Sa Srbijom je osvojio srebro u Riju, a igrao je još na Evrobasketu 2015. i 2013. što mu je bilo prvo veliko takmičenje u A timu.

Srbija šampion sveta - kvota 17,0

Srbija nastavlja dalje pripreme za Mundobasket i čeka 16. avgust, kada će gost Beogradske arene biti Portoriko (TV Arenasport, 19.00), dok će Nedović uzeti još nekoliko dana predaha pre nego što krenu pripreme sa Crvenom zvezdom.

Mogao je da pruži mnogo više, povrede i niz drugih faktora uticali su da se ipak sve završi kako jeste. A, nije trebalo. Ali nije bilo ni suđeno.



tagovi

Nemanja Nedovićkošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara