Svetislav Pešić (©MN Press)
Svetislav Pešić (©MN Press)

Pešić: Očekujem od igrača minimum motivacije kao Holandija, bićemo spremni da damo ono najbolje

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.09.22. | 21:27

"Veoma dobar tim u tranziciji, igraju jako u pojedinačnoj odbrani, imaju dobre promene sistema odbrani. Zato poštujemo našeg rivala, kao što ćemo i svakog narednog protivnika. Svaki tim koji se kvalifikovao za Evrobasket zaslužuje poštovanje, to je slučaj i sa Holandijom"

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Trening Srbije bio je najiščekivaniji prvog dana Evropskog prvenstva u Pragu. Ne čak toliko zbog stranih ekipa kojih je bilo na parketu O2 Arene, mahom iz Izraela, već zbog toga što je veliki broj novinara iz Srbije u glavnom gradu Češke sa ciljem da izveštavaju o igrama Orlova...

Izabrane vesti

Odmah posle treninga usledila je konferencija pred Holandiju (petak, 21.00) na kojoj je Svetislav Pešić odgovarao na pitanja pola časa, a bio je spreman da izađe u susret svakom, iako je imao određenih zamerki...

"Spremili smo se večeras za utakmicu protiv Holandije, radili na taktičkim stvarima. Kao što je rekao Lučić, moramo da poštujemo svakog protivnika, od Holandije očekujemo rivala koji je spreman da se bori. Od svojih igrača očekujem da pokažu minimum motivacije onoj koju će imati naš rival. Idemo od utakmice do utakmice, u procesu smo gde moramo da radimo mnogo i koristimo utakmicu protiv Holandije ne samo da vidimo gde smo, već da dalje napredujemo i podižemo formu. Bićemo spremni da damo ono najbolje, poručio je Pešić srpskim novinarima.

Nekoliko reči o selekciji Holandije...

"Veoma dobar tim u tranziciji, igraju jako u pojedinačnoj odbrani, imaju dobre promene sistema odbrani. Zato poštujemo našeg rivala, kao što ćemo i svakog narednog protivnika. Svaki tim koji se kvalifikovao za Evrobasket zaslužuje poštovanje, to je slučaj i sa Holandijom".

S obzirom na veliku potrošnju pojedinih igrača u utakmicama sa Grčkom i Turskom, da li ćete okršaj sa Holandijom iskoristiti da korigujete minutažu i tako veću šansu dobiju oni koji su manje igrali?

"Videćemo, sve su opcije u igri. Ne mogu ništa da kažem, postoji plan utakmice koji ipak moramo da držimo za sebe. Moramo da pokažemo skromnost i samopouzdanje, da verujemo u svoje mogućnosti. Nas okružuje masa navijača i vi koji palite narod u Srbiji bez ikakvog razloga. Mogu da razumem da imate svoj stav i to je vaše pravo, vi ste tu da komentarišete sve, ali ne bih voleo da se moje reči koriste u tu svrhu, jer neke reči nisam rekao. Vi imajte svoje ciljeve, mi imamo svoje, molio bih da se ne izvrću moje reči. Volim, ako ćemo da sarađujemo, da se moje reči ne izmišljaju, da budemo skromni i korektni prema igračima i da ih podržimo".

Da li osećate pritisak velikih očekivanja nacije?

"Ne bih do ovde stigao da sam osećao pritisak. Odgovornost da, prema poslu i prema igračima. Da li je to reprezentacija ili klub – nije važno. Volim to da nosim i kao trener to želim. Trener kao takav uvek preuzima odgovornost za sve. Ja sam svoju knjigu napisao, sada je vreme da mladom timu pokažem pravi put, da vratimo srpsku košarku na pravi put. Želim da pomognem, ne samo kada je reprezentacija u pitanju. Srpsku košarku gledam kroz širu sliku, ne samo kroz reprezentaciju".

Kapiten Vladimir Lučić poručio je da je sve spremno da Srbija krene na put ka Berlinu i završnici turnira.

"Konačno smo ovde, počinjemo Evropsko prvenstvo protiv Holandije, koja će biti jako motivisana da igra protiv nas. Oni imaju svoje ambicije i snove. Naš cilj je da u turnir uđemo jako odmah i pobedom otvorimo takmičenje".

Koliko je teško igrati utakmice koje su unapred dobijene?

"Uvek takve utakmice, ako se ne uđe sa pravim pristupom, mogu da budu opasne. Pogotovo kada je u pitanju utakmica u grupi. Biće jako motivisani i spremni da se nadmeću sa nama, pokazaćemo poštovanje prema njima, ali mi gledamo nas i želimo pobedu na startu".



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket 2022Svetislav PešićVladimir Lučić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara