Svetislav Pešić (©Star Sport)
Svetislav Pešić (©Star Sport)

Pešić: Cela Evropa priča o Milutinovu, igračima sam dao posebne zadatke za Andersona

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.08.23. | 16:41

"Bilo mi je jako važno da ovu utakmicu iskoristimo na najbolji mogući način, da pobedimo i uradimo ono što je zacrtano", rekao je selektor

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Cilj ostvaren, zadatak ispunjen, prva pobeda je u džepu.

Izabrane vesti

Košarkaši Srbije nisu se potrošili previše, a ipak su savladali Kinu rezultatom 105:63, što je i te kako važno za početak Mundobasketa. Možemo malo i da odahnemo posle potvrde iskusnog stručnjaka da je Filip Petrušev dobro i da će biti u kombinaciji za meč sa Portorikom (ponedeljak, 14.00), fokus konferencije je brzo prebačen na igru Srbije i dobru predstavu u Araneta Koloseumu.

"Utakmica kao i svaka druga, imali smo jasan plan susreta i imali smo posebne zadatke za neke igrače. Bilo mi je jako važno da ovu utakmicu iskoristimo na najbolji mogući način, da pobedimo i uradimo ono što je zacrtano. Ovo je Svetski kup, takmičarska pozornica. Tražio sam od igrača da preuzmu veću odgovornost u individualnoj i timskoj odbrani. Bitno je bilo kako ćemo da reagujemo na tranziciju, pik, protivnikov šut... Sve je važno. Novi smo tim, prvi put u ovom sastavu igramo veliko takmičenje. Zato je ova utakmica važna na polju unapređenja taktičkih zamisli", poručio je Pešić.

Otkrio je selektor i šta je bio primarni zadatak odbrane...

"Naš cilj večeras je bio Kajl Anderson, da vidimo kako će naši igrači da reaguju na posebne zadatke na njemu. Reakcija je bila odlična. Stalno pričam da je treća četvrtina kao nova utakmica. Važno je da smo i tada zadržali ozbiljnost, da smo bili odlični u odbrani, primili samo 13 poena u tom delu utakmice. Sada ćemo pokušati da nastavimo istim tempom u duelu sa Portorikom".

Nije se posebno obazirao na činjenicu da je sa druge strane njegov nekadašnji igrač, sada kolega Saša Đorđević.

"Kao i svaka druga utakmica... Poštujem Sašu, kinesku reprezentaciju. Vidimo da je ekipa nova, ima mladih igrača, Saši je potrebno vreme da unapredi ekipu, da unese svoj pečat. Bez vremena, ne možeš da napraviš dobar posao. Ne bih pričao o tome šta Kina može bolje. Moj posao trenera je vezan za Srbiju, ne bih da govorim o drugim trenerima i protivniku. Razmišljam samo o Srbiji i kako da moji igrači budu bolji".

O Kajlu Andersonu koji je ostao bez poena za 26 minuta...

"Odličan igrač, veoma pametan, u novoj je situaciji, da igra na Mundobasketu. Igrao je na parketu koji je po dimenzijama manji od onog u NBA ligi. Odlično kontroliše loptu, nije samo skorer, već je i sekundarni kreator. Verujem da će naći svoj ritam, da će da nauči"

Pešić je dao analizu defanzivnog pristupa Srbije ovom meču i posebno kada je u pitanju Kajl Anderson.

"Kina nema toliko to, evropskog iskustva, stalno govorim da odbrana ne počinje od Milutinova, već od Avramovića ili Stefana Jovića. Sve je, kao i u životu, azbuka. Mora prvo odbrana spoljnih igrača bila na nivou, da bi onda i visoki mogli da izvrše svoje zadatke. Vrlo je važno u svakoj odbrani, kako se organizuju naši igrači. Naš cilj je da uvek odbranu počnemo ofanzivnim skokom. Košarka se dosta promenila zahvaljujući pravilima koja su uvedena. Uvek je važno primiti što je moguće manje poena iz tranzicije. Jer, tranzicija protivnika i realizacija u prvih šest sekundi diže moral ekipe. Ako mi na to reagujemo dobro, možemo da diktiramo tempo. Mnogo je važan balans između spoljne i unutrašnje linije. On je igrač o kojem se priča danas u Evropi, ali ne samo u napadu, već zato što je dao balans odbranom. Želimo da stalno na tome insistiramo, nemamo mnogo vremena za trening".

Dušan Ristić je ušao sa klupe i doneo 13 poena za 14 minuta, uz sva četiri pogođena šuta za tri.

"Dušan je igrač za kojeg znamo šta možemo da očekujemo. Ne znam da li bismo se mi kvalifikovali da nije bilo njega u kvalifikacijama. On je drugačiji centar od Milutinova i Petruševa, pa je dobro što imamo igrače različitih profila na tim pozicijama. Mi bismo želeli da Dušan bude malo bolji i ispod koša. Veoma je važan igrač i zadovoljan sam, pokazaće kvalitet u narednim utakmicama".

Nikola Milutinov izabran je za najkorisnijeg igrača utakmice, a posle otvorenih pohvala selektora samo je istakao koliko je važno što je Mundobasket otvoren ubedljivom pobedom.

"Čestitam ekipi na odličnoj utakmici na otvaranju Mundobasketu. Odigrali smo kako smo želeli, sa dobrom odbranom i visokim ritmom u napadu, zbog čega smo na kraju ubedljivo i zasluženo slavili. Znači nam ova pobeda mnogo, svaka prva utakmica na prvenstvu je važna. Ali, svesni smo da smo jako daleko od željenog cilja i da moramo još mnogo da radimo da bismo uradili sve što smo želeli".

Orlove čeka dan odmora, pa meč sa Portorikom u ponedeljak od 14 časova, uz direktan prenos na RTS.



tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara