Nikola Milutinov (©FIBA Basketball)
Nikola Milutinov (©FIBA Basketball)

Srbija probila led i dobila Kinu sa +42, srećom nije izgubila Petruševa

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.08.23. | 15:42

Povreda novog centra Filadelfije ostavila gorčinu, Orlovi sigurni i ubedljivi na rođendan Saše Đorđevića

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Ubedljiva pobeda se piše, ali ostaće doza zebnje jer je Srbija možda već na startu ostala uskraćena za pomoć Filipa Petruševa. Ređaju se maler za malerom ovog leta u srpskom nacionalnom timu, izostanak novog centra Filadelfije mogao bi da predstavlja ozbiljan problem za selektora Svetislava Pešića i njegove saradnike, ponajviše zato što nam je svaki igrač u rotaciji izuzetno važan. Za početak rutinskih 105:63 (15:14, 30:20, 22:13, 28:16).

Izabrane vesti

Probili smo led, Kina je ubedljivo nadigrana i to treba da nas raduje. Ono što ni najmanje ne može jeste otok koji se pojavio na desnom zglobu srpskog reprezentativca, kome su dr Dragan Radovanović i fizioterapeut Dušan Sajić ukazali prvu pomoć odmah pošto je na početku druge četvrtine pokazao da ne može da nastavi susret. Još se čeka procena o težini povrede, svakako ne možemo da se otmemo utisku da smo ozbiljni maleri... Srećom, selektor Pešić je na konferenciji za novinare kasnije potvrdio da nije u pitanju ozbiljna povreda i da će Petrušev biti tu za Portoriko (ponedeljak, 14.00).

Očekivala se pobeda Srbije, možda ne ovako ubedljiva, ali kroz rezultat se jasno videla maksimalna ozbiljnost naših reprezentativaca i pristup na kojem je Svetislav Pešić insistirao od početka. Čvrsti u odbrani visokog intenziteta, što nam je dalo mogućnost da se rastrčimo i razbijemo Đorđevićevu ekipu vrhunskim napadom. Najefikasniji su bili Vanja Marinković i Bogdan Bogdanović sa po 14 poena, dok je MVP utakmice bio Nikola Milutinov sa 11 poena, šest skokova i dve asistencije za indeks korisnosti 20.

Dvocifreni su bili još Aleksa Avramović koji je debi na velikim takmičenjima završio sa 10 poena i četiri dodavanja. Dušan Ristić je odigrao izuzetno za svojih 14 minuta i imao 13 poena uz besprekornih 4/4 sa distance! Još jedan novajlija na najvećim turnirima Nikola Jović imao je devet poena, a njegov prezimenjak Stefan pet poena i šest dodavanja. Uz 33 skoka na 105 poena podelili smo 30 asistencija, uz čak 14 ukradenih poseda! Kina je, posledično, napravila 21 grešku u odbrani, a najbolji igrač ove selekcije Kajl Anderson nije se video na terenu i ostao je bez poena za gotovo 26 minuta. Rui Žao bio je najefikasniji sa 17, dok je Žu Ći ubacio 12 poena. Ženlin Žang je ostao na devet poena, koliko je imao posle uvodnih nekoliko minuta...

---------------------

Pokaži da si najbolji među najboljima, prati Mundobasket i rešavaj dnevne zadatke.

---------------------

Vole košarkaški treneri često da spuste loptu pričom kako nije toliko važno da li je pobeda sa jedan ili dvadeset razlike. Ipak, kada se radi o prvoj utakmici na turniru, važno je da se pošalje svim protivnicima jasna poruka ko je glavni. U dvorani Araneta Koloseum to je definitivno Srbija. Ako je Saša Đorđević za svoj 56. rođendan poželeo senzaciju ili bar neizvesniju borbu, njegovi igrači mu nisu obradovali i definitivno će morati da mu se revanširaju na drugi način.

Filip Petrušev (© Star Sport)Filip Petrušev (© Star Sport)

Mi možemo da budemo zadovoljni prikazanom igrom pred oko 7.300 gledalaca, mahom pristalica Kine, na parketu dvorane Araneta Koloseum. Pred očima oko stotinak navijača Srbije iz Beograda, Čačka, Knina, Nevesinja, Bosanskog Grahova, Australije i drugih zemalja širom planete, Pešićevi igrači odigrali su vrlo dobru takmičarsku utakmicu, baš kakva je bila potrebna Srbiji za početak takmičenja. I sve je bilo manje-više kako treba, osim toga što Petruševa nismo videli na zagrevanju za drugo poluvreme, pa ni na klupi za rezerve u nastavku.

Izuzev nešto slabijeg ulaska u duel, kada je Ženlin Žang sa brzih devet poena uveo Kineze nakratko u dobar ritam, Srbija je kontrolisala praktično ceo meč. Jasno je bilo našim protivnicima da nemaju šta da traže u duelu prsa o prsa sa srpskim košarkašima, pogotovo ne pod košem, zbog čega je jedino logično opredeljenje bilo da se rezultatska neizvesnost traži šutevima sa distance. I i ne samo to, već su nastavili da tuku naše igrače, kao što je to bio slučaj u pripremnom duelu nedavno odigranom u Šenženu. Kinezi su u tim uslovima dobro počeli, ubacili tri hica van linije 6,75 metara u ranoj fazi, ali čim je Srbija zategla odbranu bilo je jasnije u kojem smeru će se dalje kretati utakmica.

Prelep prodor Stefana Jovića uz rotaciju lopte oko struka i polaganje sa faulom za dodatno slobodno bacanje, Srbija je započela seriju 15:3 u kojoj je potpuno okrenula rezultat i više se nije osvrtala do kraja. Pronašli smo brzo ritam u odbrani, naterali protivnika na ozbiljan broj greški i izgubljenih lopti, što je direktno uticalo na to da se rezultat okrene u roku od samo nekoliko napada, a da dvocifrenu prednost ne ispuštamo do poslednjeg zvuka sirene. Tačnije, da distancu uvećavamo kako minuti prolaze.

Prave stvari radio je Nikola Milutinov u reketu i tokom pomenutog uzleta dva puta uspeo da iščeprka loptu iz ruku Điveja Žaa i Ženlina Vanga posle čega smo dolazili do lakih poena. Bogdan Bogdanović i nešto kasnije Vanja Marinković pokazali su rivalu kako peče ubod sa distance, dok je Aleksa Avramović bio zadužen da još malo dotera timsku odbranu koja je s vremenom sve više pravila razliku. Tako smo do poluvremena Kinu naterali na 11 izgubljenih lopti, čak sedam iz naših “krađa“, što nam je direktno donelo 21 poen do odlaska na pauzu!

Koliko je dobra rotacija uz dužu klupu važna stvar osetilo se i kroz igru čistih brojki. Do poluvremena u listu strelaca upisali su se svih desetorica igrača Srbije koji su proveli bar sekund na terenu, od čega su osmorica njih upisali bar četiri poena. Milutinov je prednjačio dobrim reakcijama pod košem, iako je konstantno trpeo udarce svojih čuvara, Nikola Jović se ponovo razleteo po terenu i do poluvremena ubacio sedam poena, koliko je imao i kapiten Bogdanović, Petrušev je sa klupe doneo osam poena, dok je Stefan Jović podelio šest asistencija... Do odmora Srbija je otišla na +21 uz 55 ubačenih poena.

Dok je Saša Đorđević bio povremeno i ozbiljno ljut na svoje igrače jer očigledno nisu radili ono što se od njih tražilo, struka na klupi Srbije mogla je da rasporedi minutažu, pa su šansu kasnije dobili Dušan Ristić i Boriša Simanić. Novi centar Tenerifa i povratnik u ACB ligu odigrao je odličnu rolu pošto je trojke šutirao perfektno - 4/4 uz 13 poena! Isti broj dalekometnih hitaca pogodio je na kraju i Vanja Marinković. Kinezi jednostavno nisu mogli da se takmiče sa Srbijom ni u jednom aspektu, zbog čega su pretrpeli sada već tradicionalno težak poraz.

Sada nam sledi dan za kraći predah, pa duel sa Portorikom u ponedeljak, takođe od 14 časova na RTS...

Srbija - Kina 105:63

/25:14, 30:20, 22:13, 28:16/

Srbija: Avramović 10 (4as), Bogdanović 14 (4/10 iz igre), Davidovac 7, Dobrić 6, Gudurić 7, N. Jović 9, S. Jović 5 (6as), Marinković 14, Milutinov 11 (6sk), Petrušev 8, Ristić 13 (6sk), Simanić 1.

Kina: Kaier, Mingsung, Žao 2, R. Žao 17, P. Žao 9, Vang 5, Ku. Žao 12, Cui 3, Hu 4, Žu, Fu 2, Žang 9.


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara