Dušan Alimpijević (©Starsport)
Dušan Alimpijević (©Starsport)

Alimpijević: Sada nije vreme da budemo skromni; u Andori sam izgubio glas i razum, ako sam ga ikad imao

Vreme čitanja: 3min | sre. 04.05.22. | 12:41

„Možemo da budemo ponosni, ali isto tako i pametni i realni, uradili smo veliku stvar, ali nas čeka još jedna utakmica“, priča trener Burse za Mozzart Sport posle plasmana u finale Evrokupa

Bajka kojoj nema kraja, najlepša košarkaška priča u čitavoj Evropu, e to je Bursa. Neverovatna ekipa Dušana Alimpijevića koja se plasirala u finale Evrokupa. U neverovatnom naletu Bursa je kao kaznena ekspedicija išla od Beograda, preko Ljubljane i na kraju Andore. Na svim ovim gostovanjima su „pitbulovi iz Burse“ slavili i sada je vreme za poslednji stepenik, vreme je za finale.

Izabrane vesti

Ovo sada je već nešto opipljivo, nije više vreme da budemo skromni, ekipa smo koja je došla do finala Evrokupa. Možemo da budemo ponosni, ali isto tako i pametni i prizemni, jesmo uradili veliku stvar, ali sada nas čeka još jedna utakmica, a u 40 minuta sve je moguće. Dokazali smo to“, emotivno priča Dušan Alimpijević za Mozzart Sport dok sa ekipom putuje ka Barseloni, a potom sledi let nazad za Tursku.

Protiv Andore, Bursa je odigrala najbolji meč. Nije bilo drame kao protiv Partizana i Cedevite Olimpije. Ekipa srpskog trenera je odigrala dominantno od prvog do poslednjeg minuta i sasvim zasluženo je slavila u polufinalu.

Spremali smo se za meč na pravi način, igrali smo kao gosti na svim utakmicama i napravili smo filozofiju koja nam odgovara, smatramo da je ekipa koja je domaćin pod mnogo većim pritiskom i mi u takvoj situaciji odigramo odično. Momci su pokazali karakter i volju za nadigravanjem, eto i ja sam se posle utakmice prehladio, izgubio glas, a i razum, doduše to je upitno da li sam ikada imao“, uz smeh dodaje mladi srpski trener.

Već sada je Alimpijević (36) napravio karijeru za svako poštovanje. Trenerskim poslom je počeo da se bavi 2008. godine u Novom Sadu. Radio je u Vojvodini, potom Spartaku, a košarkašku afirmaciju je stekao u FMP Železniku. Šira košarkaška publika ga je upoznala kao trenera Crvene zvezde, radio je kratko u Rusiji, a sada je u Turskoj stekao status stručnjaka koji je u stanju da utegne ekipu da može da sruši bilo koga. Sledeća meta je Valensija ili Virtus iz Bolonje.

To su klubovi sa budžetima Evrolige. Virtus operiše sa 20.000.000, a to je iznos za najbolja četiri u Evroligi. Strašne ekipe, za svako poštovanje. Pokazali su veliki kvalitet, zapravo čitav Evrokup je pokazao izuzetan nivo kvaliteta. Od nivoa organizovanosti klubova pa do individualnog kvaliteta igrača, imalo je šta da se vidi. U takvoj konkurenciji smo mi uspeli da dođemo do finala, a klubovi poput Gran Kanarije, Huventuda, Partizana, Cedevite, sve fantastični klubovi koji nisu došli do finala. Zato je ovo još veći uspeh za Bursu“.

Klub koji je osnovan 2014. godine i počeo je iz trećeg ranga takmičenja je uspeo za osam godina da stigne finala Evrokupa.

Iskren da budem, ključan momenat sezone je poraz. Posle poraza od Fenerbahčea smo svi shvatili da imamo tim koji može da se uklopi i da bude vrlo kvalitetan. To je bio trenutak kada smo prodali tri igrača i krenuli da igramo u skraćenoj rotaciji i na meču protiv Fenerbahčea smo imali šut za pobedu. Isplivali su na tom meču neki drugi igrači koji mogu da budu lideri. Razmišljao sam tada da je potrebno samo još malo rada i da sistem legne na svoje mesto“.

Ispostaviće se da je sistem trenera Alimpijevića perfektno legao igračima.

Verovalo se naravno, veruješ uvek u igrača, u rad, ali sada da kažem da smo znali da će baš ovako da bude, da ćemo pobediti sve utakmice, da ćemo doći do finala... ko tako kaže on laže. Ovakve sezone mogu da se preokrenu jednom utakmicom, jednim momentom i jednim košem. Mi smo imali i taj momenat i tu utakmicu i taj šut“.

U Evrokupu ostaje samo da se vidi da li će Bursa putovati u Valensiju ili u Bolonju. Finale je zakazano za 11. maj.

„Imamo nedelju dana da se spremimo, sada je finale apsolutni prioritet. Imamo meč u turskoj, ali tu smo već obezbedili prolaz u plej-of što nam je bio i prvobitni cilj ove sezone i ne razmišljamo previše koliko ćemo dogurati daleko u plej-ofu. Protiv Gacijantepa ćemo gledati pre svega da se niko ne povredi i kako da se što bolje pripremimo za Evrokup, jednostavno sada se gledaju prioritet, a finale je u ovom momentu apsolutni prioritet“, zaključuje Alimpijević.



tagovi

BursaDušan AlimpijevićEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara