Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Zagrevanje za najvažniju nedelju u Evroligi: Zvezda igra za mir na vrhu i minimalnu potrošnju

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.03.22. | 10:34

Gost je Krka, koja je u Beogradu poslednji put slavila pre 11 godina

Istinska drama u Ljubljani i pobeda Cedevite Olimpije nad Partizanom doveli su Crvenu zvezdu u komotnu poziciju pred završnih pet utakmica ligaškog dela Jadranske lige. Utakmica sa Krkom (TV Arena sport, 18.00) u dvorani Aleksandar Nikolić je zicer situacija za tim Dejana Radonjića, da napravi gotovo nedostižnu razliku i tako definitivno obezbedi prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa. Ujedno treba da posluži i kao zagrevanje za najvažniju sedmicu u Evroligi, jer posle Krke predstoje dva ključna gostovanja za četvrtfinale - Bajernu u petak i Žalgirisu u nedelju.

Crvena zvezda ni večeras neće na raspolaganju imati triling Lazić - Holins - Cirbes, ali ima šansu da posle velike potrošnje u Zagrebu i Berlinu protekle nedelje odigra nešto lakšu utakmicu i sačuva energetske rezerve za Evroligu, jer teoretski preko Bajerna može da se dođe do poslednje ulaznice za narednu fazu elitnog takmičenja.

Izabrane vesti

18.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -24,5) Krka (1,85)

Prvi ovosezonski duel između večerašnjih suparnika završen je očekivanom pobedom Crvene zvezde, međutim način na koji je došla do pobede bio je krajnje neverovatan. Podsetimo, Krka je na početku četvrtog perioda imala prednost od 18 poena koju je i tada desetkovana Zvezda zahvaljujući Nikoli Kaliniću i Dejanu Davidovcu istopila, da bi trener Dalibor Damjanović na sekund pre kraja zaradio tehničku grešku i predao trijumf gostima u ruke. Još jednom se tada potvrdila priča da je dvorana Leon Štukelj ukleto mesto za izrazite favorite, iako je ova priča za Zvezdu imala srećan kraj. Van svoje kuće Krka je uglavnom daleko od protivnika dostojnog najvišeg ranga košarke u regionu. Jedini je tim koji ove sezone ima sve poraze na gostovanjima, a Zvezdu je u Beogradu poslednji put savladala pre nešto više od jedanaest godina. Tačnije, u sezoni kada je klub sa Malog Kalemegdana bio na ivici egzistencije.

Uprkos tome što je na papiru Zvezda apsolutni favorit, trener Radonjić utakmici pristupa maksimalno oprezno, poučen nedavnim iskustvom u Domu Dražena Petrovića i Krke u tom prvom odmeravanju snaga...

"Imali smo teško gostovanje u Berlinu, a prethodna dva dana iskoristili smo da se osvežimo i pripremimo za naredne utakmice. I dalje smo nekompletni, jesmo favorit koji želi bodove u utakmici u ponedeljak, ali dobro je prisetiti se prve utakmice u Novom Mestu i to nam je bilo jedno od najtežih gostovanja ove sezone. Zato želimo da odigramo motivisano i ozbiljno od starta, da opravdamo ulogu favorita i dođemo do pobede za početak još jedne vrlo teške nedelje, sa dva evropska gostovanja koja nam slede u Minhenu i Kaunasu", poručio je Radonjić.

Pobeda je večeras zlata vredna za oba tima, samo iz različitih motiva. Dok Zvezda juri sigurno prvo mesto do kraja, Krki “visi“ opstanak. Ima poraz manje od Splita koji je na plej-aut poziciji, a da bi pobegla sa dna ekipa iz Novog Mesta morala bi da ima pobedu više od nekadašnjeg prvaka Evrope pošto ima lošiji skor u međusobnom duelu.

“Crvena zvezda igra odlično ove sezone u oba takmičenja. U ABA ligi je na vrhu ispred Partizana, u Evroligi ima šansu da ode među osam najboljih. Rezultati nisu nikakvo iznenađenje. Dobro je organizovana ekipa, sa najvišim ciljevima. Imaju odličnog trenera koji vodi ekipu dobro i sa njim su već osvojili veliki broj titula“, sipa pohvale Dalibor Damjanović i nastavlja:

“Čeka nas težak i renomirani protivnik, kao i teška utakmica u Beogradu. Tamo svi imaju problem da igraju zbog dobre atmosfere. Mi u susret ulazimo delimično rasterećeno. Želimo da igramo dobru timsku košarku, da se ne plašimo veličine protivnika i atmosfere koja će nas dočekati. Trejdmark Crvene zvezde je granitna odbrana. Ako dozvolimo sebi da izgubimo previše lopti, neće biti dobro. Protiv FMP smo ih imali 20“.

Zvezda je poslednji put savladala Krku sa razlikom manjom od deset poena pre šest i po godina. Od tada, prosečna razlika je 18,2 poena. Iako neće imati Lazića i Holinsa, ekipa će pokušati da nametne ritam koji će garantovati minimalnu energetsku potrošnju, odnosno dovoljnu da se zagarantuje pozitivan ishod. Jer, Bajern i Žalgiris su iza ugla i već u petak znaćemo da li je Zvezda kadra za četvrtfinale Evrolige ili ne. A, u klubu svi žele da idu napred i zato će juriti narednu fazu sve dok šansa postoji...

ABA LIGA – 24. KOLO

Subota

Igokea - Studentski centar 83:67

/Stivesn 19 - Kamenjaš 20/

FMP - Borac 90:82

/Simović 23 - Novaković 25/

Nedelja

Cedevita Olimpija - Partizan 81:79

/Blažič 25 - Avramović 21/

Mornar - Zadar 86:64

/Mihailović 29 - Junaković 19/

Budućnost - Cibona 90:65

/Peri 18 - Drežnjak 16/

Ponedeljak

18.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -24,5) Krka (1,85)

Četvrtak

18.00: Split – Mega Mozzart

*** kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaKrkaDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara