FIBA
FIBA

Za Saleta je Mundobasket daleko od završenog: Đorđevićeva Kina pobedom sačuvala šanse za Olimpijske igre

Vreme čitanja: 2min | čet. 31.08.23. | 14:48

Trijumfom protiv Angole selekcija srpskog stručnjaka održala nadu da bi mogla da bude najbolje plasirana azijska selekcija na prvenstvu i ode u Pariz 2024.

Polovina učesnika Mundobasketa već je otpalo iz trke za dobar plasman na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, ali takmičenje za njih još nije završeno. Šesnaest selekcija bori se za plasman od 17. do 32. mesta, a važnost ovog dela turnira ogleda su u njegovoj prohodnosti ka Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Ovo se prevashodno odnosi na azijske i afričke selekcije. Najbolje rangirane selekcije u generalnom plasmanu sa ova dva kontinenta plasiraće se direktno u Pariz, a baš sve koje su plasirale na Mundobasket igraju u pomenutom razigravanju.

Kina Saše Đorđevića značajno je sebi povećala šanse za plasman na Olimpijske igre trijumfom protiv Angole 83:76. Najefikasniji igrač u ekipi srpskog selektora bio je Hu Đinkiju sa 20 poena, dok je naturalizovani Kajl Anderson dao 17. Najefikasniji u afričkoj selekciji bio je Šilde Dundao sa 17 poena, dok je Bruno Fernando postigao 16. Kina u subotu igra duel od krucijalnog značaja protiv Filipina, a pored trijumfa u tom duelu, biće joj neophodno i poklapanje rezultata iz nekih drugih grupa, poput poraza Japana u bar jednom od dva meča (protiv Venecuele i Zelenortskih Ostrva) kako bi se plasirala u francusku prestonicu.

Izabrane vesti

Pogodi tri utakmice sa Mundobasketa uz igru ukupno poena na meču i uzmi dodatnih 75.000 dinara!

Finska je nakon razočaravajućih partija u prvoj fazi konačno uspela da pobedi. Tim Lasija Tuovija savladao je Zelenortska Ostrva 100:77. Lauri Markanen bio je potpuno dominantan sa 34 poena. Interesantno, Valter Tavares nije bio najefikasniji kod Zelenorćana, već je ta uloga pripala Ivanu Almeidi. Krilni igrač dao je 17 poena, dok je Tavares imao tri manje.

Meksiko je izenadio emotivno istrošeni Novi Zeland. Selekcija iz Okeanije juče je vodila tri četvrtine protiv Grčke u direktnom meču za prolaz u drugu fazu Svetskog prvenstva, a onda je danas poražena od totalnog autsajdera. Latinoamerikanci su slavili sa 108:100, uz 27 poena najboljeg igrača Franskiska Kruz. Uprkos porazu, vredi istaći sjajnu partiju Novozelanđanina Te Rangija sa 32 poena.

Sličnu sudbinu doživela je i Obala Slonovače. Tim sa zapada Afrike juče je mogao do druge daze Mundobasketa, ali je poražen od Brazila, uz solidan otpor. Emotivna istrošenost ostavila je traga, pa su Slonovi danas izgubili od Libana 94:84, i tako ostali bez šansi za odlazak na Olimpijske igre. Arapsku selekciju predvodili su Amir Saud sa 29 poena i naturalizovani Omari Spelman sa 25. Najefikasniji kod Obale Slonovače bio je Žan Filip Dali sa 21 poen, dok je 15 dao Patrik Tape.

Za sada se ne nazire ko bi mogao da bude afrički predstavnik na Olimpijskim igrama s obzirom da ni jedna nije ostvarila više od jedne pobede koliko ima Južni Sudan, pa je on možda u nešto boljem položaju, s tim da još nije odigrao ni jedan meč za plasaman od 17. do 32. mesta.


tagovi

Mundobasket 2023KinaAngolaKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.Aleksandar Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara